Ruispaloissa maistuu suomalainen tahto

23.05.2018 // Teksti Vesa Vainio / Kuvat Vaasan

2/2018
Vastuullisuus ja vahva arvopohja ovat Vaasan Oy:n johtotähdet kotimaisen viljan sataprosenttisessa käytössä. Terveellisiksi tiedetyt ruis- ja kauratuotteet ovat kova juttu sekä kotimaan että maailman elintarvikemarkkinoilla.

Suomen kansallisruoka ruisleipä herättää meissä syviä tuntoja. Suomalainen ruis on puhdasta ja eettisesti viljeltyä viljaa, johon kohdistuu vahva tunnelataus. Sitä me haluamme syödä ja sitä tulee aidon ruisleivän sisältää.

– Kotimainen ruis on iso asia meille, miksi emme siis ponnistelisi sen eteen. Olemme tehneet kuluttajalähtöisen lupauksen käyttää vain suomalaista ruista tuotteissamme.

Näin vakuuttaa Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson ja viittaa heidän tekemäänsä sidos­ryhmähaastatteluun, jonka tulokset olivat yksiselitteiset. Käsitys kotimaisuuden merkityksestä koko raaka-aineketjussa vahvistui entisestään.

– Tuoretuotteissa kuluttajilla on realistinen mahdollisuus nähdä ja ymmärtää raaka-aineketjun alkupää. Tämä radikaali läpinäkyvyys korostuu ja kasvaa valintatekijänä.

Vaasanille tieto kotimaisuuden tärkeydestä oli positiivinen haaste ja johti arvoketjun yhteistyön tiivistymiseen. Ketjun alkupäässä luotetaan erityisesti sopimusviljelyyn, jotta muun muassa ruista saadaan tarpeeksi. Viljelijän kumppanina Lantmännen Agro panostaa sopimusviljelyn kasvuun. Riittävän raaka-aineen saannin varmistaminen elintarviketeollisuuden käyttöön ei silti aina ole helppoa.

– Vuonna 2017 tuli hyvä sato ja ruista riittää vielä täksi vuodeksi. Viime syksynä viljelyala supistui, kun kylvöolosuhteet olivat erittäin ongelmalliset. Vuosi 2019 teettää saatavuuden suhteen töitä, ennakoi Isaksson.

Parasta edelleen

Vaasan ei harjoita myllytoimintaa, vaan hankkii jauhot leipomoihinsa valmiina. Kotimaisen viljan käyttäminen ei ole Isakssonin mukaan kustannuskysymys, mahdollinen tuontiviljan hintaetu häviää viimeistään maantiellä. Suomalainen vilja kestää myös laatuvertailun.

Leivässä laatu kiteytyy tuotereseptiikkaan ja valmistusmenetelmään. Esimerkiksi Suomen suosituin leipä Vaasan Ruispalat on parhaimmillaan yhdistelmä oikeaan osuneita valintoja.

– Miten valmistaa täydellinen raski? Pitkään mukana kulkenut juuri, eri jauholajikkeet ja muut ominaisuudet ovat yhtälö leivänvalmistuksen korkeaa matematiikkaa. Rukiissa eri sakoluvuilla on oma merkityksensä laatutekijänä.

Kotimaisen rukiin käyttäminen ja sen ajoittainen niukkuus merkitsee Vaasanille myös vastuullisuutta. Yritys tekee määrätietoisesti työtä muun muassa leipähävikin pienentämiseksi. Pitkän matkan peltoon kylvetystä siemenestä ruokapöytään kulkeva vilja ansaitsee arvostuksensa viljelijän tekemästä työstä alkaen. Katse kohdistuu kauppojen tilausten ohella kuluttajiin.

– Jokainen roskiin joutuva leipäpala on liikaa. Leipä ei ole huonoa, vaikka päiväys on jo vanhentunut, se on parasta edelleen. Taloudellisuus ja eettisyys ovat meille iso teema.

Kaura on kova juttu

Rukiin lisäksi Vaasan käyttää paljon kauraa ja vehnää, jotka ovat yhtä lailla suomalaisen maanviljelyn tuottamaa. Kauran ja rukiin osalta kasvukäyrät ovat vahvasti ylöspäin, mikä on Isakssonin mukaan johdonmukainen kehityssuunta.

– Suomalaisen rukiin ja kauran ravintoarvot ja geneettinen koostumus ovat maailman huippuluokkaa. Olemme vasta alkumetreillä näistä vahvuuksista puhumisessa.

Kaura ei Suomesta lopu ja myös Vaasanilla on nähty, kuinka suomalaiset ovat ymmärtäneet, että kaura on kova juttu. Isaksson näkee, että kauran ja ylipäänsä suomalaisen viljan hyvät ominaisuudet ovat meille iso mahdollisuus ja vientivaltti.

– Suomalaisten viljapohjaisten elintarvikkeiden rynnistykselle maailman markkinoille on tie avoinna. Tällä on isossa kuvassa vaikutus maailman kuormitukseen ja kestävään kehitykseen.

Isaksson viittaa viljapohjaisten tuotteiden vaikutukseen vähentää lihansyöntiä ja korvaavuuteen muun muassa soijamaidon suhteen. Hän on mielissään useista hyvistä avauksista, joita suomalainen keskustelu terveellisen viljan monipuolisesta hyödyntämisestä on jo sisältänyt.

Makukokemusta enemmän

Vaasanilla on osin hämmästelty, tosin myönteisessä mielessä, miten esimerkiksi uutuustuote ohuet ruispalat on suorastaan revitty käsistä. Ilmiö kertoo osaltaan siitä, miten viesti viljan terveysvaikutuksista on saavuttanut kuluttajat. Runsaasta tutkimusmateriaalista on Isakssonin mukaan edelleen paljon ammennettavaa ja hyödynnettävää.

– Ruis- ja kauraleivän hyvä maku on meillä osa kulttuuria ja perinnettä. Leipä on silti vielä paljon enemmän kuin makukokemus.

Isakssonin sanat tulevat vastuullisuuskulmasta, joka vahvistuu tulevaisuudessa elintarvikeyritysten toiminnassa. Uudet ilmiöt ja raaka-aineet näkyvät nekin ainakin vivahteina myös leipätuotannossa.

– On mukavaa, kun uusia juttuja tulee mukaan. Suomalainen leipä nojaa kuitenkin vielä pitkään kotimaisiin, vastuullisiin, laadukkaisiin ja terveellisiin viljoihin.

Vaasan Oy

  • Perustettu 1849.
  • Päätuotteet: Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika ­paahtoleivät ja Vaasan Kauratyynyt.
  • Raaka-aine 100-prosenttisesti kotimainen vilja.
  • Toimipisteet: pääkonttori Helsingin Salmisaaressa, leipomot Vantaalla, Kuusankoskella, Kiimingissä, Kotkassa ja Vammalassa.
  • Henkilöstö noin 600
  • Omistaja Lantmännen

2/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita