Viljelijät tutustuivat konetarjontaan KoneAgria-messuilla vuonna 2017.

Rahoitusratkaisut yleistyvät maatiloilla

15.05.2018 // Teksti Janne Mäkikalli, yksikönpäällikkö, OP maa- ja metsätalousasiakkaat / Kuva Raila Aaltonen

2/2018
Maatilan kassanhallinta ja hankintojen rahoittaminen vaativat nykyään yhä enemmän erilaisia rahoitusratkaisuja. Niitä on myös tarjolla.

Huolellinen maatilan kassabudjetointi, rahavirtojen suunnittelu ja jatkuva kassaseuranta ovat nykymaatilalla tärkeässä roolissa.

Erilaiset maksettavat tuet muodostavat maatilojen tuloista jo noin kolmanneksen. Tukien maksut ajoittuvat maatiloille tuotantosuunnasta riippuen muutamiin maksuhuippuihin, jotka ovat painottuneet loppuvuoteen.

Kasvinviljelytiloilla myynnit pyritään ajoittamaan myyntihinnan mukaan taloudellisesti järkevään ajankohtaan, ja kotieläintiloilla myynti tapahtuu eläinten kasvu- ja tuotantorytmin mukaan.

Oikealla ostojen ajoituksella voi saada kustannussäästöä, ja niillä voi olla myös verotuksellisia etuja maatiloille. Käteisostot ovat usein myös hinnaltaan edullisempia kuin maksuajalliset ostot. Laskut kannattaa maksaa aina ajallaan, koska maksuviiveet saattavat heikentää luotonsaantia ja pankin luottoehtoja.

Tuotantopanosten hankintaan kausirahoitus

Maatilan kausirahoitustarpeita helpottamaan on onneksi tarjolla erilaisia rahoituspalveluita. Tuotantotarvikkeiden hankinnassa hyvä kausirahoitusvaihtoehto on maatalouskaupan tarjoama limiittirahoitus.

Lantmännen Agron kausirahoituspalvelu on Viljelijän kausiraha, jonka saa kätevästi suoraan myyjältä kauppaa tehtäessä. Limiittirahoitus sopii tuotanto­panosten ja tarvikkeiden ostoon kaikille sellaisille tuotantotarvikkeille, joita ei voida käyttää velan vakuutena. Viljelijän Kausiraha on tarkoitettu hankintoihin, joissa maksuaikaa tarvitaan esimerkiksi vuoden loppuun saakka.

Lantmännen Agron Tililuotto on kätevä pienen maatilan tarpeisiin ja sopii pieniin hankintoihin. Tililuotto myönnetään aina yksityishenkilölle ja tililuottoa voi hakea kätevästi netistä Tililuoton itsehakukanavasta.

Suurimpaan osaan Tililuotto-hakemuksista luottopäätös syntyy automaattisesti – toisinaan tarvitaan lisätietoja, jolloin rahoittajan luottokäsittelijä on tarvittaessa yhteydessä asiakkaaseen. Tililuoton korot ovat verovähennyskelpoisia, kun hankinnat liittyvät elinkeinonharjoittamiseen.

Myös pankki tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja kausirahoitukseen. Pankkilainassa tarvitaan vakuudet, joten se soveltuu aina paremmin hieman pitempiaikaiseen rahoitustarpeeseen. Pankkilaina tai muu vakuuspohjainen luotto voi olla hyvä vaihtoehto, jos vakuuksia on käytettävissä ja korkotaso on alhainen.

Maatilan ja yksityistalouden raha-asiat kannattaa pitää erillään. Maatilan tiliksi soveltuu OP:n luotollinen yritystili, jossa on jatkuva tilan liikevaihtoon suhteutettu riittävä maksuvara eli limiitti yrityksen rahavirtojen vaihteluiden tasaamiseen. Yksityistalouden raha-asiat hoidat kätevästi henkilökohtaisen käyttö­tilin kautta.

Osamaksu ja leasing koneinvestointeihin

Koneinvestointi on aina merkittävä hankinta maatilan kassanhallinnan kannalta. Koneiden hankintaan löytyy erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten osamaksu- ja leasingratkaisut. Molemmissa vaihtoehdoissa rahoituksen pääasiallisena vakuutena on hankittava kohde. Rahoitusaika on yleensä 2–6 vuotta.

Osamaksurahoituksella hankittava kone tai laite voi olla uusi tai käytetty. Omarahoitusosuus on yleensä alkaen 20 prosenttia, mikä on usein hoidettavissa vaihtokoneella. Osamaksun etuna on kerralla hankintahinnasta tehtävä arvonlisäverojen vähennysoikeus, ja tuloksessa vähennyskelpoisia menoja ovat korot ja kulut. Maatalousyrittäjä voi tehdä vuosittain koneen hankinnasta maksimissaan 25 prosentin menojäännöspoistot.

Leasing on koneen pitkä­aikaista vuokrausta ilman omistustavoitetta. Leasingin käyttö konehankinnoissa ei Suomessa ole vielä kovin yleistä, mutta maailmalla se on yleisempää. Suomessa vain viitisen prosenttia koneista hankitaan leasingillä.

Leasingkoneen arvonlisäverottomat vuokrat voi ­vähentää normaalisti maatalousverotuksessa.

Leasing on hyvä vaihtoehto esimerkiksi koneurakoitsijalle.

Leasingiä kannattaa harkita myös, jos sukupolvenvaihdos on tulossa ajankohtaiseksi lähivuosina. Kone ei ole taseen hankintamenojäännöksessä, jolloin tilakaupan yhteydessä ei ole riskiä, että osa koneen arvosta siirtyisi luopujan tuloverotukseen. Leasingillä säästetään omaa vakuusvarallisuutta esimerkiksi pellon ostoon tai rakennusinvestointeihin.

2/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita