Tuotannossa kaura taipuu moneksi.

Peter Kölln -kauramylly luottaa suomalaiseen kauraan

29.10.2018 // Teksti Ilkka Pekkala / Kuvat Peter Kölln

3/2018
Saksan Elmshornissa, lähellä Hampuria, sijaitsevassa kauramyllyssä perinteiset brändituotteet pyritään tekemään suomalaisesta kaurasta. Saksassa ikoninen Köllnflocken onkin käytännössä synonyymi hyvälatuisille kaurahiutaleille.

Peter Kölln GmbH & Co. KGaA on ­tunnettu laadukkaista kauratuotteistaan jo vuosikymmenten ajan. Yhtiö aloitti tuotantonsa lähes 200 vuotta sitten vuonna 1820, ja kauran merkitys raaka-aineena on vain kasvanut viime vuosikymmeninä. Tällä hetkellä yhtiön palveluksessa työskentelee 335 henkilöä ja vuosittainen ­liikevaihto on 129 miljoonaa euroa.

Sekä tavanomaisen että luomukauran elintarvike­käyttö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti Keski-­Euroopassa ja etenkin Saksassa. Tässä kehityksessä on ollut vahvasti mukana myös Peter Kölln, jonka tuoteportfolion sinisävyisiin brändiväreihin pakataan perinteisten kaurahiutaleiden lisäksi erilaisia myslejä sekä aamiais- ja välipalatuotteita.

Luomutuotteiden merkitys on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi, etenkin vuodesta 2005 lähtien. Peter Kölln -konsernissa valmistetaan myös muun muassa rapsi-, maissi-, auringonkukka- ja kookosöljyjä sekä erilaisia paistorasvoja tuote-merkeillä Mazola, Biskin, Livio ja Palmin.

Suomalaista kauraa

Elmshornissa luotetaan suomalaiseen kauraan. Useimpina satovuosina sen hehtolitrapaino ja jyväkoko on myllykäyttöön parempi kuin muiden alkuperämaiden kauroissa. Juuri ominaisuuksiensa vuoksi suomalaisesta kaurasta pyritään tekemään yhtiön hiutaleiden lippulaivatuote, Köllnflocken.

Tuotteen brändikuva on Saksassa jopa niin vahva, että kaikkia kaurahiutaleita kutsutaan maassa Kölln­flockeneiksi eli ”Köllninhiutaleiksi”. Tällainen maine edellyttää tuotannolta ja laadunvalvonnalta paljon, mutta luonnollisesti myös raaka-aineen on oltava kunnossa.

Kölln Haferland -brändimyymälä sijaitsee Hampurin keskustassa. Se on yhtiön näyteikkuna kuluttajille.

Laatu vaatii valvontaa

Kun Suomessa kerätään viljaa satamaan, riittävän laadun omaavat kuormat ohjataan vientikaurasiiloon. Lantmännen Agron kohdalla kaikki vientikaurasiilon vilja päätyy elintarvikekäyttöön. Kauran on täytettävä laatuvaatimukset, joissa huomioidaan muun muassa hehtolitrapaino, seulontatulos ja jyvien väri. Lisäksi sen täytyy täyttää muut laatuvaatimukset – esimerkiksi hometoksiinien on oltava sovituissa ja lainsäädännöllisissä rajoissa.

Viljasta otetaan edustavat näytteet kuormia vastaanotettaessa, varastoitaessa ja lastattaessa, jotta voidaan varmistua sovitusta laadusta.

Useimmiten laivalasti kauraa tuodaan purettavaksi Hampuriin, josta se kuljetetaan rekkakuljetuksina myllylle Elmshorniin. Sujuvan tuotannon kannalta on tärkeää, että logistinen ketju toimii täsmällisesti, jotta sovittua laatua oleva lasti saapuu käyttäjälle tarvittuna hetkenä.

Näytteet otetaan vielä laivan purun yhteydessä, ja myllyssä vastaanotto voidaan tehdä useisiin siiloihin tuoteturvallisuuden takaamiseksi. Viljan jäljitettävyyttä auttaa suuresti Suomessa käytössä oleva viljapassi, jonka avulla laivalastin viljakuormat saadaan jäljitettyä jopa tilalle saakka.

Peter Köllnin tuotteissa käytettävä suomalainen vientikaura tutkitaan vielä tarkasti useissa kontrollipisteissä ja jaetaan tehtaalla useisiin pienempiin siiloihin ominaisuuksiensa perusteella.

Yhtiö ottaa tosissaan perinteikkään nimensä asettamat vaatimukset korkealaatuisille tuotteille. Siitä kertoo myös oma lippulaivamyymälä Hampurin keskustassa: Kölln Haferland -brändimyymälä on alallaan ainutlaatuinen.

5 tärkeintä myllykauranlaatuvaatimusta

  • Korkea hehtolitrapaino, yli 58 kg.
  • Jyvän ydinsaanto korkea.
  • Viljan kosteus kunnossa.
  • Hometoksiinit (DON) hallinnassa tilalta lähtien.
  • Ei epäpuhtauksia viljan seassa.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita