Vasemmalla Bariton Super -peitattu ohra ja vieressä peittaamaton, tyvitautinen yksilö.

Peittaus pitää tyvitaudit kurissa

19.12.2018 // Teksti ja kuvat Anni Kymäläinen

4/2018
Kuivuus suosi tyvitauteja kesällä 2018. Peittauksella voidaan kuitenkin helposti vähentää kasvuston tautipainetta.

Vaikka kesä oli kuiva ja kuuma, eikä tavanomaisia lehtilaikkutauteja juurikaan ollut, esiintyi tyvitauteja paikoitellen runsaastikin. Tyvitautien aiheuttajia on useampia, joista yleisimpiä ovat Fusarium-sienet sekä ohran tyvi- ja lehtilaikku (Bipolaris sorokiniana).

Fusarium-sienet aiheuttavat punahomeita, mutta myös oraiden tyvien ruskettumista ja kuolemista. Fusarium-sienet eivät tarvitse sateita aiheuttaakseen tyvitauteja, vaan ne menestyvät etenkin kuivina keväinä, kuten tänä vuonna nähtiin.

Ohran tyvi- ja lehtilaikku voi esiintyä nimes­tään huolimatta muillakin viljoilla kuin ohrilla. Se vioittaa etenkin tyveä ja juuristoa, mutta ilmenee myös lehtioireina ja heikentää kasvua yleisesti. Kasvustosta saattaa erottua alueita, joissa kasvit ovat jääneet lyhemmiksi ja tähkät pieniksi.

Tyvitauteja voi olla vaikea erottaa muista taudeista lehtioireiden tai huonon kasvun yleisoireiden perusteella, mutta irrottamalla kasvin maasta tyvitaudin tunnistaa helposti — kuten oheisessa kuvassa.

Tyvitaudit leviävät siemenen mukana, mutta säilyvät myös maaperässä, joten viljelykierto vähentää niiden esiintymistä. Myös siemenen peittauksella pystytään tehokkaasti estämään tyvitauteja.

Tänä vuonna markkinoille tullut peittausaineuutuus Bariton Super on ollut kokeissa Lantmännen Agron koetilalla Hauholla useita vuosia, ja se on myös vakiinnuttanut paikkansa viljelyohjelmakokeiden peittaus­aineena. Valmiste sisältää kolme tehoainetta, joista protiokonatsoli antaa muihin valmisteisiin verrattuna hyvää lisätehoa myös tyvitauteja vastaan. Valmisteella peitatun jyvän hyvä juoksevuus kylvökoneissa mahdollistaa vaivattoman käytön myös kauralla.

Bariton Super vähensi tyvitautien osuutta huomattavasti kesän 2018 ohrakokeissa.
4/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita