RaniPlastilla Teerijärvellä vuonna 2017 käynnistynyt leveäkalvokonelinjalla valmistuu jopa 22 metriä leveää, 7-kerroksista kalvoa.

Parasta rehunsäilöntään

19.11.2018 // Teksti Anne Penttilä ja Antti Korpinen / Kuva Maija Yliaho

3/2018
Kulunut kasvukausi oli kuiva koko Euroopassa, joten rehua säilöttiin selvästi tavanomaista vähemmän. Rehun laadun merkitys pysyy, ja sitä varmistavat maailman parhaat muovi- ja kalvotuotteet rehunsäilöntään.

Suomalaisen muovituotevalmistajan RaniPlastin 82 miljoonan kilon vuosi­tuotannosta noin kolmasosa menee maatalouskäyttöön – kiriste-, sidonta-ja aumakalvoja sekä alusmuoveja. Yrityksellä on 10 tehdasta viidessä eri maassa ja vientiä noin 40 maahan. Suurin vientimarkkina on Euroopassa, mutta vienti on käynnistynyt myös Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Kuluneen satokauden kuivuus ja tavanomaista pienemmät sadot näkyivät luonnollisesti myös rehunsäilöntäkalvojen pienempänä menekkinä, kertoo aluemyyntipäällikkö Harri Furu RaniPlastilta.

– Koko Eurooppa kärsi kuivuudesta tänä kesänä. Ruotsissa on saatu vieläkin huonommat rehusadot kuin Suomessa ja siellä on jouduttu hätäteurastamaan karjaa. Kuivuus on vaikuttanut myös Saksan ja Puolan maissisatoihin. Ne korjataan yleensä syyskuussa, mutta tänä vuonna ne oli joillakin alueilla korjattu jo elokuussa.

– Turvetuotannolle kuivuus on puolestaan ollut hyvä, mikä on näkynyt turveaumakalvon menekissä.

Leveäkalvokone laulaa

Kehitystrendi sekä Suomessa että muualla on tila­kokojen kasvusta johtuva aumamuovien käytön lisääntyminen ja vastaavasti käärintäkalvojen menekin pieneneminen, toteaa Furu.

– Muun muassa sen takia me panostimme uuteen kalvolinjaan, jolla pystymme valmistamaan leveitä, jopa 20–22-metrisiä kalvoja. Niiden kysyntä on kasvanut yllättävänkin paljon.

Maailmanlaajuisesti erityisesti kuluttajatuotteissa näkyvä muovin käytön vähentämistrendi ei ole ainakaan vielä näkynyt maatalouden tuotteissa. Maatalouskalvoissa muovia onkin vaikeampi korvata. Sen sijaan RaniPlastilla on jo pidemmän aikaa pyritty tuottamaan yhä ohuempia maatalouskalvoja.

– Tavoitteena on vähentää muovin menekkiä kiloissa, jotta muovien käyttö olisi asiakkaillemme helpompaa ja kustannustehokkaampaa.

Vakiotuotteiden ohentamisen lisäksi kehitteillä on myös erittäin ohut barriäärikalvo. Hapen läpäisy on kalvossa minimoitu, mikä parantaa säilörehun laatua laakasäilössä. Ohuen ohut kalvo tarvitsee päälleen lisäpeitteen.

Käytettyjen maatalousmuovien kierrätys nousee välillä puheenaiheeksi Suomessakin. Paikallisiamuovikeräyksiä on, mutta etenkin rehunsäilöntä­kalvojen uudelleenkäyttö edellyttäisi niiden pesua. Varsinkin liimapintaiset kalvot keräävät mukaansa rehurippeitä, roskia ja kiviä.

RaniPlast rouhii uudestaan omasta tuotannostaan tulevan ylijäämämateriaalin ja käyttää sen raaka-aineeksi soveltuviin tuotteisiin.

Lue lisää

Sadonkäsittelytarvikkeet »

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita