Panosta puhtauteen!

05.11.2018 // Teksti Tuomas Lehtonen / Kuvat Nilfisk Oy

3/2018
Oikein valittu painepesuri ja imuri säästävät työaikaa ja tekevät työstä sujuvaa. Mikä tärkeintä, puhtaat tilat ovat turvallisia ja terveellisiä käyttää.

Nilfisk Oy:n avainasiakaspäällikkö Sami Peltola harmittelee, että monet maatilayrittäjät säästävät tilojen ja kaluston puhtaanapitoon liittyvissä hankinnoissa. Märkä-kuivaimurien ja painepesurien hankintaa pidetään usein välttämättömänä pahana. Kuluista tingitään hankkimalla ominaisuuksiltaan ja tehoiltaan riittämättömiä kuluttajalaitteita.

– Kuluttajatuotteet sopivat esimerkiksi henkilö­auton ja mattojen puhdistukseen. Maatilan puhdistustarpeisiin tarvitaan kuitenkin ammattitason laitteet, ­Peltola sanoo.

Peltola suosittelee hyödyntämään sopivan laitteen valinnassa ammattitaitoisen myyjän apua ja laitemallien esitteitä. Valmistajat ilmoittavat laitemallien käyttökohteet ja ominaisuudet selkeästi, joten vertailu on varsin vaivatonta.

– Valintaan vaikuttaa se, missä tilassa, millaiseen puhdistustyöhön, miten usein ja kuinka pitkiä aikoja laitetta käytetään. Nyrkkisääntö on, että laite valitaan tilan vaativimman pesukohteen mukaan. Ennemmin kannattaa hankkia ylimittainen kuin liian pieni kone. Toinen vaihtoehto on hankkia useampia laitteita, jolloin jokaiseen tehtävään voi valita parhaiten soveltuvan laitteen, Peltola opastaa.

Hän muistuttaa, että oikein valituilla laitteilla on vaikutusta paitsi tilojen viihtyvyyteen ja työskentelymukavuuteen myös tiloissa työskentelevien henkilöiden ja tuotantoeläinten terveyteen ja turvallisuuteen. Likaisissa tiloissa hygieniataso on heikko ja haitalliset bakteerit lisääntyvät nopeasti. Myös tapaturmariski lisääntyy.

Peltola arvioi, että asianmukaisesti käytettynä ja hyvin huollettuna ammattitason imurit ja pesurit kestävät käyttöä yli vuosikymmenen. Pesureissa oleellinen huoltotoimenpide on pumppu­öljyn ja imureissa suodattimien vaihto. Säiliöllisiä märkä-kuivaimureita voi käyttää ilman pölypussia, mutta pölypussin käyttö kuivaimuroinnissa säästää suodatinta.

Kuumavesipesuri irrottaa pinttymät

Painepesurille haastavimpia työtehtäviä ovat navetan ja sikalan pesu. Pinttyneen lian, kuten eläinten jätösten, irrottaminen pinnoilta vaati tehoa ja riittävää vesimäärää. Traktoreiden ja työkoneiden puhdistus on astetta helpompi toimenpide, jos kura, savi ja maantieajosta tarttuneet piki sekä suola eivät ole pahasti jämähtäneet. Viljapöly on pesurille yleensä kevyintä työsarkaa.

– Maatiloille suosittelen kuumavesipesuria. Kun veden lämpötila nousee yli 60 asteen, rasva ja lika irtoavat jopa ilman kemikaaleja ja työ nopeutuu. Vedenvirtaaman olisi hyvä olla lähempänä 20 l/min. Voimakkaat kuumavesipesurit edellyttävät kuitenkin voimavirtaa. Jos tilassa on vain valovirtapistoke, voidaan käyttää maksimissaan 12–13 l/min tuottavaa kylmävesipesuria.

Nilfiskin liikuteltavat ammattilaitteet painavat 30–200 kiloa. Pienimmät mahtuvat henkilöauton peräkonttiin, suurimpien siirtämiseen tarvitaan pakettiauto tai trukkipiikeillä varustettu traktori. Saatavilla on myös kiinteästi asennettavia laitteistoja, jotka puoltavat paikkaansa esimerkiksi suursikaloissa ja isoissa konesuojissa. Isoimmissa kiinteästi asennettavissa pesureissa on kuusi pumppua ja niillä voi työskennellä yhtäaikaisesti jopa 12 henkilöä. Kiinteiden pesurien moottorit sijoitetaan kuivaan tilaan, joten ne eivät altistu liikuteltavien pesurien tapaan vesihöyrylle.

– 90 prosenttia Suomessa myytävistä ammattitason pesureista on liikuteltavia ja 800–6 000 euron hintaisia. Suurimpien kiinteiden pesurien hinnat ovat ilman varusteita 20 000–25 000 euroa.

Siilot ja kuivurit haastavimpia imuroida

Märkä-kuivaimuria hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota laitteen tuottamaan imutehoon, alipaineeseen ja ilmavirtaamaan sekä suodatuskykyyn.

– Märkä-kuivaimureissa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Alle 200 euron imurit eivät sovellu maatilan kaikkiin haastaviin tehtäviin. Esimerkiksi kuivurin ja siilon puhdistukseen parhaiten soveltuva imuri on noin 1 500 euron hintainen. Kalliimmat laitteet ovat tehokkaampia ja niillä on sertifioitu pölyluokitus. L-pölyluokan (low) imurilla voi imuroida normaalipölyä. M-luokan laitteet sopivat tiloihin, joissa hiukkastason tulee olla mahdollisimman alhainen ja H-luokan (high) laitteella voisi imuroida vaikka asbestia, Peltola sanoo. – Tosin asbestipurkutöitä ei saa tehdä itse, ne on jätettävä ammattilaisille.

Haastavimpia kohteita ovat viljasiilot ja kuivurit. Niiden puhdistukseen tulee valita vähintään kaksimoottorinen, korkean imutehon laite, jossa on mahdollisimman korkea pölyluokitus. Imurin pitäisi tuottaa 250 mbarin alipaine ja 7 000 l/min ilmavirtaama. Pölysäiliö saisi olla vähintään 50-litrainen. Työkoneiden sekä muna- ja maitohuoneiden imurointiin riittää kevyempi ja pienempitehoinen imuri. Niidenkin tulisi olla vähintään L-pölyluokassa.

– Jos työympäristössä on paljon pölyä, imurilta vaaditaan antistaattisuutta, eli se ei saisi johtaa ihmiseen sähköä. ATEX-sertifioidut imurit eivät muodosta staattista sähköä ja niiden moottori on suojattu kipinöinnin estämiseksi. Tällaisia imurimalleja on saatavissa pöly- ja kaasutilaan. Nilfiskin kaikki imurit ovat joko antistaattisia tai niissä on antistaattinen valmius.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita