Talvinauha on siisti ja toimiva ratkaisu.

Neuvot talviaitaamiseen

20.12.2018 // Teksti Elli Nummi / Kuvat Farmcomp

4/2018
Talvella aitaan kohdistuva rasitus ja sitä myöten vaatimukset kasvavat. Jotta aitaus toimisi oikein, kannattaa käyttää joko talvinauhaa tai kaksilankajärjestelmää.

Talvikäytössä olevissa aitauksissa on suositeltavaa käyttää joko Ollin talvinauhaa tai kaksilankajärjestelmää. Kaksilankajärjestelmä on helppo lisätä vanhaan jo käytössäkin olevaan aitaukseen.

Talvinauhan ja kaksilankajärjestelmän toiminta perustuu siihen, että aidassa kulkee sekä isku- että maajohdin. Tällöin maata peittävä eristävä lumikerros ei muodostu ongelmaksi sähkön kulkemiselle.

Talvinauhan kytkennässä tulee olla tarkkana, etteivät isku- ja maajohdin pääse yhdistymään esimerkiksi minkään liitoksen kohdalla. Aitaan on myös hyvä tehdä porttien alitukset korkeajännitekaapelilla. Talvinauhan käyttöä helpottavia tarvikkeita löytyy Ollin talvinauhan liitinpaketista.

Mikäli talvinauhan sijaan päädytään kaksilankajärjestelmään, on suositeltavaa käyttää laadukasta nauhaa, jonka yläpuolelle asennetaan esimerkiksi Ollin kolmen millimetrin tai Farmin kahden millimetrin aitalanka. Lanka tulee asentaa nauhan lähelle, mutta kuitenkin niin etäälle, etteivät lanka ja nauha pääse kosketuksiin toistensa kanssa.

Maadoituslangan voi kiinnittää jopa suoraan tolppaan niiteillä, mutta eristimiä käyttämällä langan mahdollinen kiristäminen onnistuu myöhemmin helpommin. Maadoituslanka kytketään suoraan paimenen maadoitusliittimeen. Myös maadoituskanget on hyvä jättää rinnalle käyttöön. Vanhakin aitaus voidaan näin nopeasti ja edullisesti päivittää vastaamaan paremmin talven haasteisiin.

Talvi on myös hyvää aikaa huollattaa epäkuntoiset paimenet. Ollin valtuuttamia huoltopisteitä löytyy sata ympäri Suomen, ja niiden lisäksi palvelee tehtaan oma huolto Tuusulassa.

Lisää aitausohjeita ja vinkkejä talviaitauksen tekoon löytyy osoitteesta Olli.fi. Sivuilta löytyvät myös kaikkien huoltoliikkeiden yhteystiedot.

Tutustu Lantmännen Agron aitausvalitsimeen »

4/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita