Heli Alanko johtaa perheyritystä isänsä jälkeen 20 vuoden kokemuksella. Traktorin perävaunut ovat olleet tukijalka koko toiminnan ajan.

Laatu, kestävyys, turvallisuus - Metallin osaaja

26.10.2018 // Teksti ja kuvat Vesa Vainio

3/2018
Weckman Steel valmistaa traktorin perävaunuja reilusti yli 100 000 vaunun kokemuksella. Teräksen taitajan valmishallit mukautuvat joustavasti asiakastarpeeseen. Aaltopellistä alkanut ohutlevytuotanto on nyt yrityksen vahva tukijalka.

Monet ammatit kulkevat suvussa, ja yksi sellainen on sepän työ. Kun Pekka Weckman jatkoi jo 1700-luvulla käynnistynyttä ja monta sukupolvea jatkunutta kyläsepän työtä, loi hän samalla pitkän ja merkittävän yritystarinan alun.

– Isä rakensi ensimmäisen lämpimän tehdashallin vuonna 1955. Hän alkoi valmistaa kylälle ilmaantuneiden traktoreiden työkoneiksi lumilinkoja sekä perävaunuja kuorma- ja linja-autojen rungoista.

Näin kertoo Heli Alanko, Pekka Weckmanin tytär, joka otti toimitusjohtajuuden vastaan isältään 20 vuotta sitten. Yrityksen virallinen perustamisvuosi on 1962, jolloin syntyi Weckmanin Konepaja Oy. Kun viennin osuus kasvoi voimakkaasti, nimeksi vaihtui kansainvälisempi Weckman Steel Oy vuonna 1997.

Traktorin perävaunuissa pidennettävät lavat tulivat tuotantoon mukaan 1960-luvulla, jonka lopulla tapahtui merkittävä käänne tulevaisuuden kannalta.

– Kesko pyysi tarjouksen 500 perävaunun valmistamisesta. Saimme tilauksen ja toimitimme 500 lisää heti perään. Tähän mennessä olemme valmistaneet reilusti yli 100 000 perävaunua, ja matka jatkuu.

Nuo puulaidalliset perävaunut saivat Keskolta nimekseen Tuhti, joka kuvastaa nimensä mukaisesti yrityksen tuotantofilosofiaa.

– Tukevuus, kestävyys ja turvallisuus eli ylipäänsä tuotteen laatu on ollut meille aina tärkeä tekijä. Testaamme ja koekäytämme markkinoille tulevat kärryt.

Vientiin perävaunut lähtevät nimellä Weckman. Laitojen harmaa väri vaihtui vuoden 1986 ikävän tulipalon myötä punaiseksi. Tehokas kastomaalaus varmistaa rungon ja lavan maalauksen laadun.

Katteita halleihin ja koteihin

Teräsrakenteisten hallien valmistus käynnistyi 1981, kun Ruotsissa toimiva jälleenmyyjä esitti toiveen niiden markkinoimisesta. Alkuun jokainen halli oli oma versionsa, mutta sittemmin on siirrytty enemmän vakiohalleihin. Erikoishallejakin toki valmistuu yhdistelemällä vakioelementtejä.

– Erikoishallien kysyntä oli pitkään 10 prosentin luokkaa, mutta nyt se on kasvussa, erityisesti korkeutta halutaan lisää. Tavoitteemme on jalostaa korkeammasta hallista vakiomalli.

Metallin osaajana Weckman Steel tarjoaa teräksisen ratkaisun katteen lisäksi seiniin ja tarvittaessa orsiinkin. Asiakkaita Alanko kannustaa ottamaan aktiivisesti yhteyttä valmistajaan halliratkaisuja miettiessään.

– Olemme suunnitelleet vuosien kuluessa paljon erilaisia halleja, joista asiakas voi löytää omiin tarpeisiinsa valmiin ratkaisun.

Ensimmäinen valssauskone tehtaalle tuli 1967, sillä valmistettiin monen ladon katolta tuttua aalto­peltiä. Nyt tuotannossa on 17 erilaista kateprofilia, jotka syntyvät 19 koneen voimin eri rakennusten vaativaksi katemateriaaliksi. Kaksi kolmasosaa liikevaihdosta kattavasta ohutlevytuotannosta on kasvanut yrityksen vahva kivijalka.

– Kaikki muistavat mainoslauseen ”Säät vaihtelee – Weckman pysyy”. Olemme teräksen taitaja, ja tuossa sanonnassa kiteytyy omalla tavallaan laatuajattelumme.

Modernin teknologian hyödyntäminen on edellytys kilpailukyvyn säilymiselle. Tuhti perävaunu valmistuu kotimaisesta teräksestä laadukkaaksi tuotteeksi.

Markkinoiden muutoksiin mukautuen

Traktorin perävaunujen vienti alkoi Ruotsiin 1970-luvun alussa, Saksaan menivät ensimmäiset kolmikaatovaunut saman vuosikymmenen lopulla. Valikoima on laajentunut vuosien varrella kiinteälaitaisilla monitoimivaunuilla ja maansiirtovaunuilla, vientimaiden lista on niin ikään pidentynyt reilusti ulottuen lähes joka maanosaan.

Ohutlevytuotteiden myynti Venäjälle veti yhteen aikaan vientitilastoa. Maailmantilanteen muutosten myötä teräshallit ja perävaunut ovat nyt isompi osa viennistä. Weckman Steelillä on yhteisyritys Saksassa ja ohutlevytuotannon tytäryhtiö Virossa. Pohjoismaat ovat olleet aina tärkeä markkina-alue, ja jokaisessa maassa on pitkän kumppanuuden omaava läheinen jälleenmyyjä.

– Norja on suurin kauppakumppanimme, siellä arvostetaan hyvää laatua ja Pohjoismaiden oloihin tehtyjä tuotteita.

Suomalaista ostajaa Alanko kuvailee niin ikään laatutietoiseksi, toisaalta myös hinta merkitsee paljon. Kotimaisia valmistajia on useita, kilpailu on kovaa ja maatalousyrittäjät miettivät investoin­tejaan nykytilanteessa tarkasti.

– Tuotannon tehostaminen ja automatisointi ovat välttämättömiä toimenpiteitä, jotta pysymme kehityksessä mukana. Erilainen ohjelmointityö on tulevaisuutta metallialalla.Weckman Steelille on riittänyt osaava työvoimaa Vierumäelle, vaikka läheinen Lahden seutu imee väkeä puoleensa. 1989 pajalle töihin tullut Alanko on viihtynyt miehisessä ympäristössä oikein hyvin.

Lantmännen Agro myy Weckman Steelin tuotteista Tuhti WS -perävaunuja sekä Tuhti-teräskehähalleja, -konekatoksia, -pihattoja, -talleja ja -maneeseja.

3 x Weckman Steel

  • Ensimmäinen tuote: Traktorin perävaunu.
  • Kaikkien aikojen menestystuote:
  • Ohutlevytuotteet / katteet.
  • Tästä olemme innoissamme juuri nyt: Uudet, moneen taipuvat ja kilpailukykyä tuovat robotit.

Weckman Steel Oy

  • Perustettu 1962 (1955).
  • Henkilöstö 141.
  • Liikevaihto 28,1 miljoona euroa (2017),viennin osuus 22 prosenttia.
  • Tuotteet: perävaunut, teräshallit, katteet, teräsrakenteet.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita