Suomalaisittain kiinnostava tuote on myös metsäperävaunun alustalle sijoitettava säiliö ja lannoitteenlevitysyksikkö.

Kyläsepän pajasta kansainvälisille markkinoille

15.10.2018 // Teksti Anne Penttilä / Kuvat Bredal

3/2018
Synnyinkylänsä nimeä kantava tanskalaisyritys valmistaa kalkin- ja lannoitteenlevittimiä maatalouden tarpeisiin.

Toinen maailmansota on ohi. Etelä-Tanskassa sijaitsee pieni kylä, Bredal. Kylän seppä Paul Thørgesen ja kekseliäs nuorimies naapurista, Niels Sørensen, alkavat valmistaa vaunuja maatalouden tarpeisiin. Hevos- ja traktorivetoisista vaunuista tulee menestys, ja pian miehet laajentavat pajan tuotevalikoima äkeisiin, lannoitteen- ja lannanlevittimiin.

Thørgesenin jäätyä pois yrityksestä hänen tilalleen tulee Johannes Buhl Jensen, viljelijä samalta kylältä. Vuonna 1965 ­Sørensen kehittää yrityksen ensimmäisen kalkinlevittimen, josta tulee kansainvälinen menestystuote. Nyt Bredal tunnetaan erityisesti levitinvaunuistaan, joilla levitetään kalkkia, lannoitteita, tuhkaa, hiekkaa, suolaa ja turvetta.

Tehdas sijaitsee edelleen Bredalin kylässä, toinen tehdas perustettiin 1970-luvulla läheiseen Vejleen. Tehtaat tuottavat noin 300 levitinvaunua vuodessa, ja koneita viedään ympäri maailman.

Tuotteiden suunnittelun ja valmistuksen periaate on säilynyt edelleen samana kuin kyläsepän pajalla: tehdään yksinkertaista, tarkkaa ja luotettavaa. Bredal on vieläkin perheyritys, jota nykyään johtavat perustajien lapset.

K-sarjan kalkinlevitysvaunuun voidaan haluttaessa vaihtaa erityisesti lannoitteen levitykseen suunnitellut levityskiekot sekä annostelija.

Bredalin levitinvaunut Lantmännen Agro -ketjun valikoimaan

– Suurille tiloille ja urakoitsijakäyttöön soveltuvat ­Bredalin levitinvaunut täydentävät hyvin valikoimaamme, toteaa tuotepäällikkö Juha Änkö Lantmännen Agrolta.

Valikoimaan tulevat K- ja F-sarjan levitinvaunut. K-sarjan vaunuja käytetään pääsääntöisesti kalkin ja lannoitteen levitykseen, mutta ne soveltuvat myös turpeen, tuhkan ja hiekan siirtoon ja levitykseen. ­Levitettävän materiaalin vaihtuessa tulisi vaihtaa myös levitinkiekot.

K-sarjan vaunut vetävät mallista riippuen 3,5–19 kuutiota kalkkia tai lannoitetta. F-sarjan vaunut on tarkoitettu vain lannoitteen levitykseen, vaunujen tilavuudet ovat 5,7–11,6 kuutiota. Sekä F- että K-sarjaa voidaan ohjata traktorin ISOBUS-järjestelmän kautta.

Levitinvaunut voidaan varustaa kallistusantureilla ja painokennoilla, jotka tarkentavat levitystä ja tarjoavat tietoa levitysmääristä. ISOBUS-järjestelmän käyttö helpottaa päiste- ja kiilalevitystä. Vaunuihin voidaan liittää myös Trimblen automaatti­ohjaus.

K-sarjan säiliö ja levitysyksikkö voidaan asentaa metsäkoneen perävaunun alustalle metsän lannoitukseen tai tuhkan levitykseen. Liukkauden torjuntaan sopivat nostolaitesovitteiset SG- ja SGS-levittimet hiekalle ja suolalle.

– Todennäköisesti suurin osa koneista tullaan räätälöimään asiakkaan yksilöllisten toiveiden mukaan, sanoo Änkö.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita