Multivan 6-metrinen kylvökone on hulppea peli: säiliötilavuus yhteensä kahdeksan kuutiota, vannaspainot suurimmillaan 250 kiloa ja jokaisella vantaalla on oma hydraulinen painotus.

Kovan maan kylvökone

25.05.2018 // Teksti Erkki Holma / Kuvat Dometal

2/2018
Multivan 6-metrinen Forte FX 600 -kylvökone on järeä peli kovan savimaan suorakylvöön, mutta se soveltuu yhtä hyvin perinteisesti muokatulle pellolle.

Loimaalla toimiva Dometal hankki VM-kylvökoneen tuoteoikeudet muutama vuosi sitten ja lähti kehittämään siitä omaa kylvökonemallistoa. Uusin kylvökonemalli on 6-metrinen pneumaattinen kylvökone, joka ensiesiteltiin marraskuussa Agritechnicassa Hannoverissa.

Vanhaan VM-koneeseen verrattuna uutuudessa on paljon teknisiä muutoksia ja itse asiassa koneen takapää on täysin uutta. Erityistä painoarvoa on pantu sille, että kylvökone soveltuu kaikkeen kylvöön: jäykän saven suorakylvöön ja kynnetyn multamaan kylvöön.

Koneen säiliöt ovat isot. Niiden yhteistilavuus on kahdeksan kuutiota eli niihin mahtuu yhtä paljon tavaraa kuin vanhaan peräkärryyn ja yhdellä täytöllä saa viljaa kylvettyä jopa 10 ha. Kone on kuitenkin tehty niin järeäksi, että sillä on lupa ajaa tiellä säiliöt täynnä. Turvallisuuden varmistamiseksi kylvökoneessa on jarrut. Kone painaa säiliöt täynnä 16 tonnia.

Säiliössä on säädettävä, alapäästään saranoitu väliseinä, kulkutasot helpottamassa säiliöön menoa ja verkot pohjalla. Kummassakin säiliössä on säiliövahti. Säiliöihin on saatavana myös kameranäyttö. Ohjaamossa olevaan näyttöruutuun voidaan liittää kaksi kameraa.

Koneessa on oma syöttölaite siemenelle ja lannoitteelle ja kummallekin oma puhaltimensa. Ilmamäärä riittää siirtämään suuretkin siemen- tai lannoitemäärät jakajien kautta vantaille. Tästä on hyötyä, koska Suomessa käytetään poikkeuksellisen suuria siemenmääriä johtuen lyhyestä kasvukaudesta ja siitä aiheutuvasta vähäisestä versomisesta.

Syöttölaitteessa on rihlasyöttö, ja rihlaa siirtämällä tehdään karkea säätö joko piensiemenille tai viljalle. Varsinainen kylvömäärän säätö tapahtuu syöttölaitetta pyörittävän sähkömoottorin nopeutta muuttamalla.

Ohjaamon näyttöruudusta ohjataan kylvökoneen toimintoja. Siemen- ja lannoitemäärää voi muuttaa myös ajon aikana. Kone on ISOBUS-yhteensopiva eli jos traktorikin on, näyttönä ja ohjaimena voi käyttää traktorin omaa näyttöä.

2 x syöttölaitteet, yhdet vantaat

Puhallusputkessa on syöttölaitteen alla supistus, injektori, joka aiheuttaa putkeen alipaineen, joka imee siemenen ja lannoitteen syöttölaitteelta. Siemenet ja lannoitteet nousevat ilmavirran mukana koneen yläosassa oleville jakajille. Puhallusputket ovat ruostumatonta terästä. Jakajan huippu on kartio, joka jakaa tavaran tasaisesti jakajan ympärille kiinnitettyihin siemen- ja lannoiteputkiin. Jakajilta siemen ja lannoite menevät omia putkia myöten vantaille.

Koneessa ei ole erikseen lannoite- ja kylvövantaita. Yksillä vantailla vetovastus on pienempi ja läpäisevyys keveillä mailla parempi. Läpäisevyyttä parantaa myös se, että vantaat eivät ole samalla linjalla.

Lannoite puhalletaan kaksoiskiekkovantaan keskipisteen etupuolelle ja siemen takapuolelle. Siemen saatetaan pitkällä vannasputkella alas. Kiekkojen välissä oleva taipuisa vannasviiksi painaa siemenen vaon pohjaan maakosketukseen estäen samalla siemeniä nousemasta vannaskiekon pyörimisliikkeen mukana pintaan. Vaikka siemen ja lannoite menevät samaan vantaaseen, ne eivät joudu juurikaan kosketuksiin toistensa kanssa, eikä lannoitteen aiheuttamaa polttovioitusvaaraa ole.

Vannaspaino jopa 250 kiloa

Työsyvyys säädetään 0,5 senttimetrin välein kunkin vantaan takana olevan kumipäällysteisen sulkupyörän avulla. Pyörän reunat ovat reunoiltaan teräskudosvahvisteiset, mutta keskeltä se on ontto ja joustava. Pyörä sulkee kylvövaon ja painaa siemenen vaon pohjaan.

Jokaisella vantaalla on oma hydraulinen painotus ja sitä voi muuttaa myös kylvön aikana. Suurin vantaan painotus on 250 kiloa, joka riittää jäykänkin savimaan suorakylvöön. Vantaiden painotussylintereillä on paineakut, jotka antavat joustovaraa esimerkiksi kiveen ajettaessa.

Kun koneessa on mahdollista käyttää poikkeuksellisen suuria vannaspainoja, vantaiden rakenne on myös poikkeuksellisen järeä: isot laakerit ja isot akselit. Huoltamista helpottaa se, että vantaissa ei ole yhtään rasvanippaa.

Koneessa ei ole erikseen lannoite- ja kylvövantaita. Vierekkäisillä kaksoiskiekkovantailla on pituus­suunnassa 22 senttimetrin porrastus, ja jokaisella vantaalla on oma hydraulinen painotussylinteri.

Tukkotunnistin suositeltava

Ajouralaitteet ovat kylvökoneessa tietenkin vakiovaruste. Ne saadaan toimimaan joko symmetrisesti, jolloin ne tekevät ajouraa keskikohdan molemmin puolin, tai ne voidaan asentaa myös epäsymmetrisesti, jolloin ajoura syntyy kylvöleveyden toiseen reunaan ja ajourapari kahdella rinnakkaisella ajokerralla. Tämän ansiosta koneella saadaan paljon enemmän ajoura­leveyksiä. Esimerkiksi 20-metrinen ruisku soveltuu edelleen käytettäväksi, vaikka kylvökoneen työleveys onkin muuttunut neljästä metristä kuuteen.

Jokaiseen vannasputkeen on lisävarusteena saatavissa tukkeutumistunnistin. Se havaitsee tukkeutumisen ja siitä menee tieto ohjaamossa olevaan tukkeutumisvahdin omaan näyttöruutuun. Siitä näkee, mikä siemen- tai lannoitevantaista on tukossa. Tämä on pneumaattisessa kylvökoneessa hyvin suositeltava varuste, koska tukkeutumista on hyvin vaikea havaita. Tukkovahdin lisähinta on noin 8 000 euroa. Koneen ohjehinta perusvarustein on 118 900 €, alv 0.

Lisävarusteina koneeseen on saatavana myös etulata, olkihara ja piensiemenkylvölaite.

Kiertokoe sähköisesti

Kiertokokeen tekeminen on hyvin yksinkertaista: painetaan nappia, jolloin sähköllä pyörivä syöttölaite lähtee käymään ja sen syöttämä määrä punnitaan ja kilomäärä syötetään näyttöruutuun. Koneen automatiikka huolehtii lopusta.

Ajonopeuden mittaamista varten koneessa on maatutka. Mitä suurempi on ajonopeus, sitä nopeammin sähkömoottori pyörittää syöttölaitetta.

Vetotraktorissa pitää olla kolme kaksitoimista hydrauliikan ulosottoa. Puhaltimet toimivat traktorin hydrauliikalla ja siinä tarvitaan paineeton paluu. Sähkö otetaan suoraan akulta. Tupakansytyttimen virtamäärät eivät riitä pyörittämään syöttölaitteita. Vetotehon tarve on yli 200 hv.

Valmistaja järjestää käyttäjäkoulutuksen pneumaattisen kylvökoneen ostajalle joko ostajan pihalla tai pellolla.

2/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita