MPH-lanat ovat lujaa tekoa. Hydraulitoimisen lanan avulla voi muotoilla tieprofiilin tai pellon pinnan.

Kotimaisia innovaatioita

31.10.2018 // Teksti Anne Penttilä / Kuva MPH

3/2018
Metallipalvelu Hartikainen on perustettu vuonna 2006 Juukaan. Yritys valmistaa koneita urakoitsija- ja maatalouskäyttöön MPH-tuotemerkillä, ja syksystä lähtien koneet ovat Lantmännen Agro -ketjun valikoimissa.

Yrityksen tuotteita maatalous- tai urakointikäyttöön ovat lanat, tasausruuvi, oja-aura, paalivaunu, lumilinko, vesakko­leikkuri sekä pienpuukerääjä.

Yksi mielenkiintoinen tuote on MPH-paalivaunu, jonka avulla voi kerätä ja kuljettaa 10 pyöröpaalia kerralla pellolta talouskeskukseen. Kuorma lastataan ja puretaan ripeästi vaunun omalla hydraulitoimisella mekanismilla paaleja vahingoittamatta.

Paaleja ei tarvitse erikseen sitoa, ja niiden kuljettaminen on turvallista tieliikennekelpoisella vaunulla. Jarrullisen vaunun pituus on 8,3 metriä ja leveys 2,6 metriä. Maksimi kuorman paino on 10 tonnia ja paalin halkaisija enintään 1,46 metriä. Veturiksi paalivaunu tarvitsee vähintään viisi tonnia painavan ja 90-hevosvoimaisen traktorin.

Tien ja pellon muotoiluun

MPH Lanat 5.3 ja 7.0 on valmistettu erikoislujasta teräksestä. Lanan nosto, lasku, kaltevuus- ja siipien säätö toimivat hydraulisesti. Lanan avulla voi muotoilla tien tai pellon profiilin halutuksi. Siipi­sylintereiden varoventtiilit ehkäisevät ­vahinkoja törmäystilanteessa.

Tasolaser-kaksoiskallistuksen avulla voi profiloida vaikka koko pellon, sen kantama on 800 metriä. Yhdistettynä Trimblen korkeusautomaatioon kallis­tussäädöstä tulee täysautomaattinen. Tielanauksessa hyödyllisiä lisävarusteita ovat kivihara, tappiterärungot ja tuki­pyörät.

5.3-lanan työleveys on 5,3 metriä ja kuljetusleveys 3,4 metriä. Se tarvitsee traktorilta kolme kaksitoimista hydrauliikan ulosottoa ja tehoa vähintään 150 hv.

Järeämmän MPH 7.0 -lanan tekniikka on vastaava, mutta sen työleveys on ­seitsemän metriä ja kuljetusleveys 3,9 metriä. Se tarvitsee neljä kaksitoimista ulosottoa ja 200 hv traktoritehoa.

Nopeaan ojien tekoon ja puhdistukseen käy MPH:n oja-aura. Ojan leveyttä ja kaltevuutta voi säätää portaattomasti: ojan leveys on enintään 1,4 metriä ja­syvyys 1,3 metriä. Oja-aura sopii traktoriin, kaivin- tai metsäkoneeseen, ja­ tehoa se tarvitsee vähintään 130 hv.

Ojamaat voi levittää ja tasata MPH Tasausruuvilla, joka sopii tehokkaaseen pellon pinnan muokkaukseen ja massiiviseenkin maa-ainesten poikittaissiirtoon. Koneen työleveys on jopa kuusi metriä ja hydraulitoimisen tasausruuvin kääntö 3,5 metriä leveään kuljetusasentoon käy helposti. Se tarvitsee vähintään seitsemän tonnia painavan ja 200-hevosvoimaisen traktorin.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita