Vuoden 2018 kevätviljojen koekenttä 27.7.

Koetila 55 vuotta elinvoimaisen maanviljelyn puolesta

24.10.2018 // Teksti Milla Välisalo / Kuvat Lantmännen Agron koetila

3/2018
Koetilan toiminta jatkuu säätiön ja Lantmännen Agro Oy:n yhteydessä. Hauholla toimiva koetila pyrkii jatkossa panostamaan entistä paremmin toiminnan asiakaslähtöisyyteen ja tulosten parempaan hyödyntämiseen. Toimintamme on alkanut vuonna 1963, ja nyt on siis meneillään 55. toimintavuosi. Lantmännen Agro -nimen alla koetila on toiminut vuoden.

Mitä vuoden aikana on muuttunut ja mitä meille nyt kuuluu? Pääasiassa toiminta on jatkunut ennallaan. Koetoiminta painottuu Suomen viljelyolosuhteisiin sopivien lajikkeiden testaamiseen vilja-, nurmi-, palko- ja öljykasveista sekä kasvinsuojeluaineiden testaamiseen. Viljalaboratorion toiminta sekä siemenviljely koetilaa ympäröivillä noin 180 hehtaarin peltoalalla jatkuvat myös.

Mikä on muuttunut, on yhtiön lisääntynyt innostus ja panostus koetoimintaan. Olemme pystyneet tiivistämään yhteistyötä myös ruotsalaisten toimijoiden kanssa, minkä ansiosta pystymme tehostamaan toimintaamme molemmin puolin. Kun saamme hyödynnettyä koetuloksia yhteisesti ja jaettua tietoa, pystymme tuottamaan myös kaupoille ja viljelijöille parempia ja tarkempia tuloksia ja suosituksia.

Syysvehnän talvenkesto testissä Suomessa

Yksi mielenkiintoinen esimerkki syventyneestä yhteistyöstä on syysvehnän lajikekehityksessä: testaamme jalostajan kanssa yhteistyössä talvenkestoa aikaisella materiaalilla Suomessa, jolloin tuloksia pystytään vielä hyödyntämään valinnoissa Ruotsissa, ja saamme varmasti jatkossa parempia ja kestävämpiä lajikkeita viljelyyn sekä Suomeen että Ruotsiin. Viime talvena testasimme yli 250 lajike-ehdokasta ja ensi talvena testataan taas suunnilleen samaa määrää.

Viljalaboratorioon tulevat näytemäärät ovat olleet ilahduttavasti nousussa jo useamman vuoden, ja näytteiden määrityksen luotettavuutta kehitetään ja parannetaan jatkuvasti. Viimeisin parannus on laboratorion idätyskaappi, jonka ansiosta idätettävät näytteet saadaan täysin tasaisiin olosuhteisiin. Valo, lämpötila ja kosteus pystytään pitämään jatkuvasti samanlaisena.

Kaikkia ei kuvaan saatu, mutta tässä osa koetoiminnan väestä vasemmalta lukien: Milla Välisalo, Anni Kymäläinen, Noora Berg, Petra Paasikivi, Raili Ali-Kippari, Kaisa Auvinen, Heikki Tennilä ja Reko Rintamäki, kuvaajana toimi Tero Kukkonen.

Vielä enemmän tietoa viljelyn tueksi

Siemenviljelyssä tavoitteena on ottaa hieman suurempi riski koetilalle ja aloittaa lajikkeiden siemenviljely aikaisemmin, jolloin riskinoton kannattaessa saamme lajikkeita vähän nopeammin markkinoille.

Jatkossa myös markkinoille vasta tulevista lajikkeista on tavoitteena pystyä tarjoamaan enemmän tietoa virallisten lajikekokeiden mittaamien tietojen lisäksi. Tällaisia tietoja ovat muun muassa lajikkeen reagointi lisälannoitukseen ja kasvinsuojeluaineisiin.

Koetilan henkilökunnan puolesta voin todeta, että olemme tyytyväisiä tilanteeseen, ja tavoitteenamme on jatkossakin palvella kauppaa ja viljelijöitä tutkimustulosten muodossa. Tutkimustuloksia julkaistaan muun muassa Lantmännen Agron verkkosivuilla www.lantmannenagro.fi koetilan osiossa ja alkuvuodesta ilmestyvässä viljelyoppaassa. Kauppojen myyjillä on myös aina tarvittaessa käytössään uusin tieto meiltä.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita