Kauranviljely ja DON-toksiinit 2018

24.01.2018 // Milla Välisalo

1/2018

Laadukkaan elintarvike- ja vientikauran viljely on tulevallakin kasvukaudella järkevä valinta sekä kysynnän että hinnan takia. Punahomeriski pitää huomioida ja minimoida.

Viime syksynä osa etenkin myöhäisten kauralajikkeiden kasvustoista jäi monin paikoin puimatta huonon kasvukauden takia. Kuinka siis suunnitella viljelyä ensi kesälle? Ensi kasvukauden säähän ei pysty vaikuttamaan, mutta kaurasadon laatua uhkaavien DON-toksiinien riski on hallittavissa useilla keinoilla. 

Punahomeet, jotka ovat syynä DON-toksiineihin, säilyvät ja elävät peltoon jääneessä kasvijätteessä. Kevätviljojen kukinta-aikaan sieni-itiöt leviävät tuulen mukana tähkiin. Punahomeet tuottavat DON-toksiineja, kun olosuhteet ovat kosteat ja lämpimät eli kukinnan aikaan sataa tai esiintyy runsaasti kastetta. Optimilämpötila toksiinien muodostumiselle on 25–30 °C, kovin viileässä säässä toksiineja ei muodostu.  

Punahomeet ovat yleisesti esiintyviä taudinaiheuttajia, joille isäntäkasveiksi kelpaavat muun muassa viljakasvien, maissin ja heinämäisten nurmikasvien olki. Esimerkiksi öljykasvit viljelykierrossa torjuvat punahomeita.

Näin pienennät riskiä

Olkea ja muuta kasvijätettä saattaa olla peltoon jääneen viljan takia tavallista enemmän ja runsaan punahomesaastunnan jälkeen riski punahomeen esiintymiseen myös ensi vuonna on kohonnut. Muokkaaminen kyntämällä on hyvä keino pienentää tautiriskiä pellossa, jos samalla lohkolla on tarkoitus viljellä elintarvikekelpoista kauraa kasvukaudella 2018.

Jos uuden lajikkeen valinta on ajankohtaista, kannattaa tutustua Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n julkaisemaan, suuntaa antavaan listaukseen DON-toksiinipitoisuuksista eri kauralajikkeissa. Kestäviä lajikkeita ei tiettävästi ole olemassa, mutta lajikkeiden herkkyydessä punahometartunnalle ja DON-toksiineille on eroja. Ainakin suuremmilla tiloilla saattaa olla järkevää jakaa riskiä ja valita kaksi kasvuajoiltaan erilaista lajiketta, jolloin kukinta osuu eri aikaan. Sertifioidun, peitatun siemenen käyttö vähentää tautiriskiä.

Punahomeita on mahdollista torjua viljan kukinnan aikaan tehtävällä tautiruiskutuksella. Edellisenä vuonna koetilan kokeissa punahomeriskin ollessa alueella suuri saatiin punahomeiden ja DON-toksiinien määrää sadossa vähennettyä vain riittävillä kasvinsuojeluaineannoksilla, muun muassa Juventus 90 1,0 l/ha tai Prosaro EC 250 0,7 l/ha.

Ruiskutuksen ajoittaminen saattaa etenkin kauralla olla haastavaa, sillä heteet eivät aina tule jyvän kuoren ulkopuolelle. Koetilalla jatkuu myös ensi vuonna kauran kukinnan aikainen kasvuasteseuranta, jota voi käyttää tukena ruiskutuksen sopivaan ajoitukseen. 

Toksiinit voivat lisääntyä vielä puinnin yhteydessä, jos satoa joudutaan seisottamaan pitkään esimerkiksi peräkärryssä ennen kuivuriin saamista. Toksiineja voi muodostua lisää, kunnes vilja saadaan kuivattua 14 prosentin kuivuuteen.

Puinnissa on suositeltavaa riittävän tuulen käyttö, jotta pienimpiä tyhjiä jyviä ei puida sadon mukaan. Sadon nopea kuivaus ja lajittelu pienten jyvien poistamiseksi voi lisäksi tehdä eron elintarvikekelpoisen ja rehulaatuisen kauran välillä.

1/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita