Hevosen ruokinnassa ensin perusta kuntoon

24.01.2018 // Vesa Vainio

1/2018

Hevosen ravintoajattelu lähtee laadukkaasta ja perusterveellisestä rehusta kaikissa kasvu- ja käyttövaiheissa. Väkirehut, kivennäiset, vitamiinit ja ravintolisät tukevat kuitupitoista karkearehuperustaa.

Hevonen on kuitupitoisen rehun hyväksikäyttäjä ja ruokinta perustuu pitkälti karkearehuun eli kuiva- ja tuoreheinään. Syy tähän löytyy hevosen ruoansulatuksesta ja vatsalaukusta, joka on suunniteltu jatkuvaan rehunkäsittelyyn ja pieniin annoksiin. Hevosen on siksi saatava kuitua tasaisesti.

– Hyvin sulava karkearehu tyydyttää lähes täysin hevosen ravintotarpeet. Väkirehut, kivennäiset, vitamiinit ja ravintolisät tukevat tarpeen mukaan ruokintaa.

Näin kertoo maatilatarvikkeiden tuotevastaava Elli Nummi Lantmännen Agrosta ja lisää, että täydentävän ravinnon tarve riippuu hevosen iästä sekä käyttötarkoituksesta ja rasitusasteesta. 

– Ruokintasuunnitelman perustana on analysoitu karkearehu, minkä perusteella voi määritellä tärkeiden hivenaineiden saannin ja niiden lisätarpeen.

Hyvinvointiin ja huippukuntoon

Lantmännen Agro edustaa ja myy ruotsalaisia Krafft-hevosrehuja, joista löytyy sopiva ravintokoostumus kaikkiin tilanteisiin. Krafftin ruokinta-ajattelu nojaa rehupyramidiin, jonka peruskivinä ovat karkea- ja väkirehut. Huipun rakenteen muodostavat täydennysruokintaan tarkoitetut kivennäiset ja lisäravinteet.

Imettävä tamma ja erityisesti vastasyntynyt varsa kaipaa maidon rinnalle hyvin sulavaa valkuaista. Kasvavassa iässä oleva hevonen tarvitsee puolestaan kasvun tueksi oikeita ravintoaineita. Krafftin Build-tuoteperhe vastaa juuri kantavien tammojen 
ja kasvavien varsojen ravintotarpeeseen.

Täysikasvuisena hevosen käyttö ohjaa enemmän ravintotarvetta. Normaalissa harrastus- ja ratsastuskäytössä lisäravinteille ei ole tarvetta. Krafftin Leisure-sarja on tarkoitettu normaalissa rasitustilassa oleville hevosille.

– Tavoitteena on hevosen hyvinvointi, ja se, että hevonen saa perusrehusta kaiken tarvitsemansa.

Raviurheilussa hevosen rasitustaso nousee, energiaa kuluu, kivennäisaineita poistuu hikoilun myötä kehosta ja alttius sairastumiselle kasvaa. Stressaaminen näkyy liian vähäisenä juomisena ja nestetasapainon heilahtelu ärsyttää herkkää vatsaa.

– Kilpahevosille kehitetyt rehut ylläpitävät huippusuorituskykyä, tarjoavat enemmän energiaa, kuitua ja rasvaa sekä tukevat aineenvaihduntaa ja lihaksistoa.

Krafftin Boost- ja Performance-kilparehut sisältävät kaikki hevosen tarvitsemat kivennäisaineet ja vitamiinit. Uutuusrehu Performance Low Starchin sisältämä elävä aktiivihiiva edistää ravinnon sulavuutta ja ravintoaineiden saantia sekä tukee paksusuolen mikrobitasapainoa.

Täydennystä ja hienosäätöä

Yksinomaan kotoista karkearehua ja sen lisäksi viljaa, yleensä kauraa, saavat hevoset saattavat kärsiä eri ravintoaineiden puutostiloista. Sairastelu, toipilaana olo tai vähäinen liikkuminen voivat vaikuttaa vähäiseen väkirehun saantiin. Näihin tarkoituksiin sopivat täydennysrehut.

– Jo vähäisellä annostuksella voi lisätä hevosen ruokavalioon siitä puuttuvia tärkeitä kivennäisiä, suoloja ja vitamiineja.

Krafftin Plus Energy sopii kasvaneeseen energiantarpeeseen, Plus Protein puolestaan turvaa korkealaatuisen valkuaisen saannin.

Pykälä vielä hienojakoisempaan suuntaan löytyy erilaisten ravintolisien käyttämisestä. Hevosen stressitila, kavioiden ja nivelten hyvinvointi sekä elektrolyyttien puutostila tarvitsevat niihin suunnattuja lisäravinteita.

– Ravintolisät täydentävät ja hienosäätävät hevosen ruokinnan yksilölliselle tasolle. Krafftin valikoima kattaa monipuolisesti vitamiini- ja muut valmisteet.

Hyvä sulavuus ja rakenne

Nummi korostaa, että koko hevosen ruokinnan ajattelu lähtee rehun laadusta, ei määrästä. Koko ajan tarjolla oleva hyvälaatuinen karkearehu on paras lähtökohta perusterveelliselle ruokinnalle. Iso osa hevosten sairauksista on peräisin ruokinnasta.

Krafftin tuotteet ovat oman tutkimuksen ja tuotekehityksen tulosta. Laatu ja hygienia ovat rehujen ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia. Eri tuotekategorioihin on tullut paljon myslivaihtoehtoja ja rehun perinteinen raerakenne on vaihtunut pellettimäiseen koostumukseen.

– Rehun rakenne ja hyvä sulavuus, jotka tähtäävät hevosen monimutkaisen ja herkän ruoansulatusjärjestelmän optimaaliseen toimintaan, ovat Krafftille iso panostuskohde.

Hevoset ja suomalainen hevostalous ovat Lantmännen Agrolle suuri asiakaskohderyhmä. Yli 70 000 hevosta tuhansissa talleissa ja maatiloilla sekä sadattuhannet raviurheilua ja ratsastusta harrastavat ja seuraavat ihmiset tekevät hevostaloudesta merkittävän toiminta-alueen myös Suomessa.

Hevostalous Suomessa 2016

 • Hevosia yhteensä 74 200
  • suomenhevoset 19 200
  • lämminveriravihevoset 25 100
  • ratsut 19 500
  • ponit 10 400
 • Syntyneitä varsoja   2 700
 • Hevostalleja 16 000
 • Hevosala työllistää 15 000
 • Raviurheilun harrastajia ja seuraajia 220 000
 • Ratsastuksen harrastajia 170 000
1/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita