Helppokäyttöisiä maatalousmuoveja

25.05.2018 // Teksti Anne Penttilä / Kuva Rani Plast

2/2018
Rehunsäilönnän ja maatalousmuovien uutuudet painottuvat yksityiskohtiin, jotka helpottavat työtä ja parantavat rehun laatua.

Tilakokojen kasvaessa kasvavat myös kesän aikana käytettävien kiriste­kalvo­rullien määrät. Säilöntäkauden aikana tilalle voi kertyä satoja yksittäispakattujen kiristekalvorullien pahvipakkauksia, jotka on hävitettävä. Lisäksi pak­kauksen avaaminen on ylimääräinen työvaihe, vaikka se kestääkin vain hetken. Kymmenien ja jopa satojen pakkausten käsittelystä voi tuhraantua tunteja työaikaa.

Rani Plastin urakointi- ja isojen tilojen käyttöön suunnatun Easy Pack -kiristekalvon lavapakkaus on suunniteltu helppokäyttöisemmäksi: rullat pakataan 20 rullan lavoille ilman pahvilaatikoita.

Kiristekalvojen säilyvyyteen pakkaustavan muutos ei vaikuta. Rullilla on kolmen vuoden takuu, edellyttäen että ne on säilytetty tilalla oikein: katon alla suojassa kosteudelta ja auringonpaisteelta. Lämmintä varasto­tilaa ne eivät tarvitse.

Eri värisiä rehusatoja ja leveitä aumakalvoja

Valkoisen kiristekalvon lisäksi tarjolla on myös vaaleanvihreää ja mustaa kalvoa. Pyöröpaalien värillä on myös käytännöllinen merkitys. Käytettäessä eri värisiä kalvoja eri satojen rehut eivät mene sekaisin, ja ne voidaan syöttää halutussa järjestyksessä.

Sidontaverkko voidaan korvata sidontakalvolla, joka sopii uusimpiin yhdistelmäpaalaimiin. Sidontakalvolla saadaan aikaan tiukka ja muotonsa pitävä paali.

Rani Plastin uusi leveäkalvolinja voi valmistaa jopa 22 metriä leveää aumakalvoa. Leveälle aumakalvolle on kysyntää erityisesti ulkomailla, mutta myös kotimaan tiloilla, sekä erityisesti turvesoilla turvekasojen peittämisessä.

Pienempiin aumakalvorulliin on nyt kehitetty vesitiivis pakkaus, ja tulevaisuudessa se tulee kaikkiin aumakalvorulliin. Aumakalvojen säilyvyys on sinänsä hyvä, useita vuosia, mutta vesitiivis pakkaus pitää rullan siistinä ja sen voi säilyttää ulkona.

Reuna- ja aluskalvoja laakasäilöihin

Rehun laatua parantavia innovaatiota erityisesti laaka­säilöissä ovat uutuus reunakalvo ja jo aiemmin esitelty alus- eli vakuumikalvo. Reunakalvo on molemmin puolin musta, ja varastotuotteena on neljä metriä leveä kalvo. Muitakin leveyksiä on saatavissa.

Reunakalvo ripustetaan molemmin puolin laakasäilön sisäseinille ennen täyttöä. Kun rehua aletaan peittää, reunakalvon yläreunat käännetään rehupatjan päälle. Reunakalvo suojaa siilon sisäseiniä ja parantaa laakasäilörehun reunakerrosten säilyvyyttä ja laatua.

Vakuumikalvoa käytetään varsinaisen peittokalvon alla. Kalvo imeytyy tiiviisti rehua vasten parantaen pintarehun säilyvyyttä ja laatua. Sen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta, kertoo aluemyyntipäällikkö Harri Furu Rani Plastilta.

– Jotkut käyttäjät ovat todenneet, että rehun pintalaadussa on selvä ero verrattuna aiempaan. Yleensä vakuumikalvon käytön aloittanut ei siitä luovu.

2/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita