Elhon avulla parempilaatuista maitoa

25.01.2018 // Anne Yrjänä

1/2018

Puhdas rehu on ollut Elholle sydämenasia, kun tehtaan suunnittelijoiden kattilassa porisee uusia innovaatioita. Visionamme on tehdä olemassa olevista vielä parempia, kertovat vientijohtaja Mari Huuki ja Jari Myllymäki Elholta.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Oy El-Ho AB:n tehdas sijaitsee Pietarsaaren seudulla Pännäisissä. 

– Jos Pännäinen keskipisteenä piirretään harpilla ympyrä, jonka säde on 200 kilometriä, luodaan alue, jonka sisällä tuotetaan 80 prosenttia Suomen maidosta, kertoo Jari Myllymäki.

On siis luontevaa, että Elhon perustaja Arne Löfvik alkoi kehittää koneita, joiden avulla sadonkorjuu nopeutuu ja korjatun sadon laatu säilyy hyvänä. Hyvä kone myy itsensä.

– Loppuasiakas oli silloinkin tässä lähellä. Vuorovaikutussuhde käyttäjien kanssa on johtanut innovaatioihin ja parannuksiin. Myös Ruotsi toimi alusta asti kotimarkkinamaana yhteisen kielen takia. Nykyään lähes 70 prosenttia tuotannosta menee vientiin, jolloin saadaan parannusideoita eri puolilta maailmaa ja meillä on valmius reagoida nopeasti, kertovat Mari Huuki ja Jari Myllymäki.

Internet on lisännyt Elhon kansainvälistä kiinnostavuutta. Elhon Youtube-yleisesittelyssä toiminta ja kuva puhuvat sanojen sijasta suorastaan mykistävästi. Vesakkomurskaimen käynnin jäljiltä paljastuu hoidettu maisemaidylli, kun Elhon SideChopper murskaa palasiksi jopa vesakossa korkeimmaksi kasvaneet koivut.

– Vesakkomurskaimia alettiin kehitellä, kun EU tuli ja kielsi vesakkoihin käytetyt torjunta-aineet, muistuttaa Jari Myllymäki.

Kehityksen kärjessä

Elholla on viisi suunnittelijaa, jotka erikoistuvat tiettyihin tuotteisiin, pääasiallisesti maitotilojen rehuksi käyttämän nurmen ja ruohon käsittelyn ympärillä. Tavoitteena ovat ennennäkemättömät ratkaisut. Usein on kyse tuotteiden uudistamisesta tuomalla niihin uusia ominaisuuksia. Ratkaisut hyödyttävät myös edeltävien mallien omistajia.

– Edeltävään malliin pyritään valmistamaan päivityssarja, joka sekä hyödyttää käyttäjää uudella ominaisuudella että samalla pienentää varaosien varastointitarvetta, kertoo Jari Myllymäki.

Olemassa olevan malliston parantaminen johtaa sarjojen kasvattamiseen, mikä on myös kannattavuuden edellytys.


Elhon tehdas sijaitsee aivan 8-tien vieressä, Pännäisissä.

Heinänkorjuuta Etelä-Koreassa

Kun puhutaan tuotekehittelystä ja viennistä, uutuuksia on suojeltava kopioinnilta.

– Elholla on sata patenttia. Ne suojelevat meitä 15 vuoden ajan, Myllymäki jatkaa.

Viennin laajentuminen 40 maahan on avannut mahdollisuuksia uusiin muunnoksiin, kun käyttöolosuhteet maittain poikkeavat toisistaan. Aiemmin opittuja asioita voidaan käyttää uusissa haasteissa.

– Käyttäjien palautetta kuunnellaan herkällä korvalla, kun uutuudet suurelta osin tulevat kentän tarpeista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa korjataan pienillä traktoreilla ja niittomurskaimella puolitoistametristä heinää. Tarvittiin pieneen murskaimeen iso kammio ja isomman murskaimen voimansiirto. Japanissa taas edellytetään hinattavilta koneilta jarruja, luettelee Mari Huuki.

Elhon ylivoimaisuus ilmenee ratkaisuissa, jotka suojelevat korjattavan rehun puhtautta ja nopeuttavat rehun kuivaamista.

– Esimerkiksi niittomurskaimessa on kevennysjärjestelmä, jossa se seuraa maan pintaa, murskaamatta nurmea. Kun kone ei paina maata, säästetään polttoainekustannuksia ja ehkäistään koneen rikkoutumista pellolla oleviin kiviin. Sadonkorjuun keskeytymiseen ei kenelläkään ole varaa.

Panostusta palveluun

Hannoverin Agritechnica-messut ovat maatalouskoneitten tärkein näyttäytymisareena.

– Siellä nähdään alan uutuudet ja trendit ja siellä laitetaan koukku veteen, hymyilee Mari Huuki.

Elhon tavoitteena ei ole markkinoida kaikkialle maailmaan, vaikka asiakkaita on jo kaikilla mantereilla ja Youtube-videot vetävät uusia kyselyitä magneetin lailla. On pakko priorisoida palvelun laadun säilyttämiseksi. Elho järjestää vuosittain monia eri koulutustilaisuuksia jälleenmyyjien myynti-, jälkimarkkinointi- sekä tekniselle henkilöstölle ympäri maailmaa. 

– Saamme paljon kiitosta siitä, että prosessimme on hallinnassa. Ulkomailla käydessämme huomaamme, ettei suomalaisuutta kannata hävetä, olemme ylpeitä siitä, että olemme Elholta, Mari Huuki ja Jari Myllymäki iloitsevat.

Kun Elholle soitetaan ulkomaisesta suuntanumerosta, 99 prosenttia soittajista on kiinnostunut Elhon kivikoneesta, joka poimii tehokkaasti sadonkorjuuta vaarantavat pintakivet. Muita kopioimaton Scorpio 550 nousi kahdessa vuodessa kansainväliseksi myyntimenestykseksi. Palautteen mukaan se on parasta mitä markkinoilta löytyy. 

– Koneessa ei ole rikki meneviä osia. Roottori on ainoa kuluva osa, joka voidaan tarvittaessa vaihtaa korjaussarjana. Kuljettajan ei tarvitse poistua paikaltaan koko aikana. 

Konetta on muunnettu niin graniitin kuin vulkaanisen kivenkin suhteen, Huuki luettelee. 

Elho on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyään tehtaalla on jo 120 työntekijää.

– Meillä olisi mahdollisuuksia työllistää enemmänkin, mutta vastuuntuntoisten hitsaajien löytäminen vaatii työtä. Jokaisesta vaan ei ole siihen, Huuki ja Myllymäki pahoittelevat.

3 x Elho

Ensimmäinen tuote: Kelapöyhin Elho Master.

Kaikkien aikojen menekkituote: 70-luvun puolella kehitetty pöyhin, jota on myyty tuhansia kappaleita, ja jota valmistetaan ja myydään hyvin edelleen.

Tästä olemme Elholla nyt erityisen ylpeitä: Kivikone Elho Scorpio 550.

1/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita