Juhon, Jeren ja Eevan kanssa poseeraa Juhon maailmanennätyshevonen Massive Babe (kuvassa vas.), joka juoksi vuonna 2013 Ruotsin Solvallassa kolmivuotiaiden tammojen pikamatkan maailmanennätyksen. Kuvassa myös Paloma U.S. ja tammojen varsat.

Elämäntapa ja ammatti

22.10.2018 // Teksti ja kuvat Marjo Korpikoski

3/2018
Juho Ihamuotilan ja Eeva Paakkarin tilalla Hausjärvellä valmennetaan ja kasvatetaan ravihevosia. Lisäksi tilalla harjoitetaan viljanviljelyä sekä heinäntuotantoa.

Juho Ihamuotila ja Eeva Paakkari ovat pitäneet tallia Hausjärvellä parin vuoden ajan. Perheeseen kuuluu myös pariskunnan reilun vuoden ikäinen Jere-poika. Tallissa on valmennettavia hevosia tilanteesta riippuen 16–20 ja lisäksi muutamia siitostammoja ja varsoja.

Tallilla on hyvät puitteet hevosten pitoon ja hevosia hoidetaan ammattitaitoisesti. Aivan tallin ympärillä on 20 hehtaaria peltoa, ja kaikille hevosille löytyy sekä nurmi- että hiekkatarhat.

Tallin pihasta lähtee oma treenisuora. Maa­seudun rauhassa on hyvin tilaa ja mahdollisuuksia hevosten treenaamiseen, toisin kuin aiemmin ­kaupungin kyljessä aivan asutuksen lähellä.

Talli on jaettu siten, että hevoset saavat olla karsinoissaan omassa rauhassa. Valjastus, pesut ynnä muut toimenpiteet tehdään tallin ”huoltosiivessä”. Näin karsinoissa olevia hevosia ei häiritä ylimääräisellä metelillä ja touhulla.

Yhteisestä harrastuksesta tuli ammatti

Juho on kotoisin Ylöjärveltä, ja hänen kotonaan on ollut hevosia Juhon lapsuudesta asti. Juhon raviura alkoi poniraveista jo 10-vuotiaana. Hänen shetlanninponinsa, Golda Apache, voitti Juhon kanssa monia kilpailuja ja teki useita maailmanennätyksiä.

– Matkan varrella on tullut kokeiltua muitakin ammattivaihtoehtoja, mutta hevoset ovat vetäneet liian vahvasti puoleensa, Juho kertoo.

Juhon avopuoliso Eeva on lähtöisin Oulusta. Pariskunnan tiet kohtasivat poniraviharrastuksessa ja yhteisen ystävän, Antti Ojanperän, kautta he päätyivät Kanadaan samalle tallille töihin.

Ravitallin pyörittäminen on hyvin sitovaa. Työtä on niin arkena kuin viikonloppuisinkin, ja päivät venyvät usein ympäripyöreiksi. Normaalien arki­rutiinien lisäksi tulevat välillä pitkätkin kilpailumatkat, jotka saattavat venyä myöhään yöhön. Lisäksi eläinten kanssa toimiessa tulee usein yllätyksiä, eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia. Silti Juho sanoo, että tämä on se juttu, jota hän haluaa tehdä.

Juhon ja Eevan lisäksi tilalla työskentelee yksi osa-aikainen työntekijä. Tukiverkkoa löytyy onneksi hyvin, ja tarvittaessa Juhon isä ja äiti tai sisko voivat lomittaa tallilla. Myös naapuriapu toimii. Sopivasti haastattelun aikana naapurin mies tuleekin hakemaan Juhon ja Eevan Bertta-labradorinnoutajan tavalliselle kävelylenkilleen.

Hellekesänä lähdetään tallitöihin viimeistään kuudelta aamulla, jotta hevoset ehditään treenata ennen kuuminta keskipäivää. Normaalisti aamu­tallille mennään seitsemän kahdeksan aikoihin. Päivä päättyy, kun päättyy.

Juho itse hoitaa radat, suorat, kengittää, ajaa ja tekee viljelystöitä. Myös Eeva on täysipäiväisesti ­tallin töissä ja vastaa yhtä lailla hevosten hoidosta, treenaamisesta ja hyvinvoinnista. Kilpailumatkoilla on yleensä työntekijä mukana, ja välillä naapurin rouva lähtee mukaan lapsenvahdiksi.

Jere viihtyy ravimatkoilla erinomaisesti, ja ­reissussa ruokakin maittaa paremmin kuin kotona. Jere on kotonakin mukana tallitouhuissa päivittäin, ja Juhon kyydissä traktorissa hän voisi olla vaikka koko päivän.

Agro Tampereen maatalousmyyjä Laura Järvinen ja Eeva Paakkari keskustelevat ruokinnasta. Ruokinnan onnistumisen seuranta ja hevosten voinnin tarkkailu on erittäin tärkeää.

Ruokinnasta hyvinvointia, joka näkyy suorituksissa

Tilan hevosten ruokinta perustuu hyvälaatuiseen heinään sekä omaan litistettyyn kauraan. Ruokintaa täydennetään väkirehulla hevosten tarpeen ja käytön mukaan. Tällä hetkellä treenissä olevat hevoset syövät Krafft Plus Energyä ja Krafft Groov Originalia sekä lisäksi Krafft Sensitive Mueslia.

– Ruokinnassa oli jonkin aikaa hieman haasteita, mutta nyt se on saatu kohdilleen ja hevoset voivat hyvin, ovat kiiltäviä ja niiden lanta näyttää hyvälle. Hevosten hyvinvointi näkyy myös suorituksissa, sanoo Juho Ihamuotila.

Nuoret hevoset ja siitostammat saavat Krafft Groov Originalia ja kauraa. Väkirehut jaetaan kolmesti päivässä: aamulla, iltapäivällä ja vielä tallin iltakierroksella kello 21–22 aikoihin.

Karkearehuna on tilan oma esikuivattu säilöheinä, joka tehdään paaliin ja kääritään muoviin ilman säilöntäainetta. Juho kertoo kunnollisen ja ­toimivan paalaajaan sekä käärinnän olevan avain­asemassa paalien onnistumisessa. Paalit on tehtävä riittävän tiukkaan, jotta ne säilyvät.

– Perinteisten hevosheinälajikkeiden lisäksi ­viljelemme myös sinimailasta. Se on haastava kasvi viljellä, mutta se on erinomaista rehua hevosille, ­suorastaan superfoodia. Aionkin lisätä sinimailasen viljelyalaa.

Oman tarpeen lisäksi Juho myy heinää myös muille talleille.

Ravipuolella kilpailu ja markkina on kovaa. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että saa valmennettavia hevosia. Ravivalmentajan työ on elämäntapa, mutta on siitä saatava toimeentulokin.

Juhon ja Eevan tallilla on hyvät mahdollisuudet laajentaa toimintaa, mikäli valmennettavia hevosia tulee enemmän tarjolle. Tavoitteet ovat korkealla, ja Juholla onkin haaveena olla joskus Suomen huipulla valmentajana sekä ajaa kilpaa myös itse, varsinkin omilla hevosilla. Hausjärven tallin kaksi edellistä omistajaa on palkittu vuoden valmentajina, ja Juholla siintää mielessä sama tavoite.

Krafft-hevosrehut

  • Tuotekehitys on maailman kärkiluokkaa.
  • Pohjoismaisten hevosrehumarkkinoiden markkinajohtaja.
  • Laajassa tuotevalikoimassa on myös erikoisrehuja erilaisten ruokinnallisten ongelmatilanteiden ratkaisuun.
  • Saatavilla lähimmästä Lantmännen Agro -kaupasta, myös toimitettuna suoraan tallille.
  • Yritys on osa maatalousosuuskunta Lantmänneniä.
  • Tutustu Krafftin rehuihin » 

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita