Dometalin toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila ja vientiin lähtevä raskas äes. Kuljetuksen ajaksi koneita joudutaan usein hiukan purkamaan, jotta ne mahtuvat rekkaan tai konttiin.

Dometal nojaa joustopiikkiäkeeseen ja vientiin

27.12.2018 // Teksti Erkki Holma / Kuvat Erkki Holma ja Dometal

4/2018
Keskellä Vilja-Suomea Loimaalla on iso konepajakeskittymä. Yksi yrityksistä on Dometal, joka tunnetaan Multiva-tuotemerkistään. Tärkein yrityksen tuote on raskas joustopiikkiäes, joka on menestynyt myös vientimarkkinoilla.

Dometalin alkuun paneva voima on ollut Mäkelän perhe. Suku on ollut seppäsukua, ja nykyisten omistajien isä teki metallialan alihankintaa. Perhe perusti Dometalin vuonna 1997, ja siitä lähti liikkeelle maatalouskoneiden oma valmistus.

Nyt koneita tehdään Loimaalla ja Kiikoisissa noin sadan hengen voimin. Tärkeimmät tuotteet ovat raskaat joustopiikkiäkeet, kylvökoneet, lautasmuokkaimet ja perävaunut.

Alastarolta kotoisin oleva ja siellä maata viljelevä Mikko Mäkimattila tuli yritykseen toimitusjohtajaksi ja neljänneksi yrityksen osakkaaksi vuonna 2011.

Yksi uusi vientimaa vuodessa

Aluksi yritys keskittyi lähinnä kotimaan markkinoihin, vientiä oli hiukan Ruotsiin. Keski-Euroopan suurien konevalmistajien tarjonta keskittyy enemmän ­kevyisiin joustopiikkiäkeisiin tai jyrsimiin, joten siitä löytyi markkinarako.

– Tämän vuosikymmenen alussa yrityksessä tehtiin uusi linjaus: kotimaassa on oltava vahvasti mukana, mutta kasvu on haettava viennistä. Vientiä ei kuitenkaan pyritä hakemaan isoilta markkinoilta: Saksasta, Ranskasta, Englannista, joissa on vahva oma maatalouskonevalmistus ja niillä isot jakelu­kanavat, sanoo Mikko Mäkimattila.

Ruotsin jälkeen vienti aloitettiin Norjaan ja ­Tanskaan. Sen jälkeen päätettiin lähteä Itä-Euroopan pieniin maihin, joissa vanha venäläinen konekanta oli lopussa, eivätkä käyttäjät olleet niihin kovin tyytyväisiä.

Unkariin perustettiin oma tytäryhtiö, josta käsin hoidetaan lähialueen maita. Unkarista löytyi myös paikallinen yhteistyökumppani, jolla on hyvät suhteet isoihin maatiloihin. Suurimmalla Dometalin asiakkaalla on 110 000 hehtaaria peltoa.

Vientiä on jo 16 eri maahan ja viennin osuus on puolet liikevaihdosta. Uusia vientimaita on pyritty saamaan yksi vuodessa. Koska tuotevalikoimakin on laajentunut kylvökoneilla, viennin osuuden odotetaan kasvavan viisi prosenttiyksikköä vuodessa.

Kun vienti kasvaa, tehtaalle saadaan pidempiä sarjoja, kilpailukyky ja kannattavuus paranevat. Myös valmistuksen tehokkuutta on parannettu, ­hitsausrobotteja on pari kappaletta.

Etäisin vientimaa on Kanada, jossa on vähän omaa konevalmistusta. Lisäksi Kanadan ja USA:n tullikiistat vaikeuttavat amerikkalaistuotteiden myyntiä. Dometalin koneet kuljetetaan konteissa osaksi purettuina, ja paikalliset konekauppiaat hoitavat kokoonpanon.

Meriliikenne on tavattoman tehokasta. Tehtaalta kontin lähettäminen Kanadaan on halvempaa kuin sen rahtaaminen maanteitse USA:n keskiosista. Konttikaupassa ei kuitenkaan pystytä reagoimaan nopeisiin toimituksiin. Kontin matka kauppiaalle Quebeckiin kestää 3,5 viikkoa, joten kauppiaalla pitää olla koneita ja varaosia omassa varastossaan.

Raskas joustopiikkiäes on Dometalin lippulaiva. Äkeelle on myös hyvät vientimarkkinat, koska Keski-Euroopan isot valmistajat eivät juuri tee sellaisia.

Kallis, mutta pakollinen Agritechnica

Vienti vaatii näkyvyyttä messuilla, ja Dometal on mukana messuilla kaikissa vientimaissa. Joka toinen vuosi Hannoverissa pidettävä Agritechnica on iso ponnistus, mutta ellei siellä ole, vientiyritys saa heittää pyyhkeen kehään. Maailman vientiasiakkaat USA:ta ja Kaukoitää myöten käyvät näyttelyssä. Ja käy siellä muutama tuhat suomalaistakin viljelijä­asiakasta.

Käytännössä Multivan tuotteet ovat joka kuukausi joillakin messuilla.

– Tuotteen design merkitsee vientimarkkinoilla paljon ja siksi muotoilu otetaan entistä enemmän huomioon tuotekehityksessä. Toki tuotteen toimivuus on aina ykkösasia. Kestävyyden testaamiseen tarjoutuu erinomainen tilaisuus esimerkiksi Unkarin tuhansien hehtaarien maatiloilla.

VM-koneet nyt Multivan tuotemerkillä

Vuoden 2015 lopulla Dometal osti Vieskan Metallin liiketoiminnan. Yhteistyö yrityksen kanssa oli alkanut jo muutamia vuosia aikaisemmin. Dometalin maahantuojat toivoivat myyntiin myös kylvökonetta. Kun Dometalilla ei ollut, kysyttiin Vieskan Metallilta, voisivatko he valmistaa Multivan tuotemerkillä VM-kylvökoneita. Niitä vietäisiin maihin, joihin VM:llä ei ollut omaa vientiä.

Suomeen VM:n kylvökoneita on myyty vuosien varrella noin 2 000 kappaletta. Nyt koneet valmistetaan Loimaalla, Multivan tuotemerkillä ja värillä.

Dometal osti myös Potilan, joka on ollut tunnettu äesvalmistaja 50 vuoden ajan. Potilan tuotteet ovat erilaisia ja ne myydään eri jakelukanavan kautta.

Multivan kylvökone on VM-kylvökoneen peruja. Sen tuoteoikeudet siirtyivät Dometalille pari vuotta sitten, mutta kylvökonetta on kuitenkin tuntuvasti uudistettu.

Suomessa ollaan ja aiotaan pysyäkin

– Tuotannon siirtämistä Suomesta ulkomaille ei ole koskaan vakavasti edes mietitty. Yrityksessä on isänmaallinen henki, koetamme luoda työtä ja hyvinvointia Suomeen. Kaino toivomus on, että viljelijät asiakkaina myös sitä arvostaisivat, odottaa Mikko Mäkimattila.

Itse asiassa Suomessa on hyvä toimia: hyvälaatuinen teräs tulee läheltä, kiinteistökustannukset ovat edulliset, työvoima on hyvin koulutettua ja energia on edullista.

Kilpailu Baltian maista on menettänyt suurimman hohteensa, palkkainflaatio on siellä korkeampi kuin Suomessa.

Ainoa negatiivinen asia on se, että Suomi on ”saaressa” ja olemme etäällä vientimarkkinoista.

3 x Dometal

  • Ensimmäinen tuote: joustopiikkiäes.
  • Kaikkien aikojen menestystuote: Optima-äesmallisto ja 15 tn maansiirtovaunu.
  • Olemme erityisen innoissamme juuri nyt: kylvökoneiden kehittämisestä.

4/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita