Yhä parempia maatalousmuoveja

06.04.2017 // Maija Yliaho

Pohjanmaalla, keskellä Teerijärven kylää, toimii yksi maailman johtavista maatalousmuovikalvojen valmistajista, Oy Rani Plast Ab. Yrityksen 78 miljoonan kilon vuosituotannosta noin kolmasosa menee maatalouskäyttöön.

Rani Plastin tehtaan halleissa valmistuu käärintämuovia ja aumamuovia karjatiloille. Omistajilla on luja luottamus suomalaiseen maataloustuotantoon ja halu olla mukana luovimassa yli alan vaikeiden aikojen tekemällä tuotteita, joiden laatu ja kustannus­tehokkuus tuovat tiloille säästöjä. Tästä osoituksena on uusi kalvolinja, jolla pystytään tekemään leveitä, monikerroksisia muovikalvoja.

Tehtaalle muovi tulee granulaatteina eli pieninä polyeteeni- tai polypropyleenihelminä. Granulaattien ominaisuudet ratkaisevat, millaista muovia niistä valmistuu. Artikkelin alussa olevan kuvan granulaatit ovat niin sanottua neitseellistä materiaalia eli uutta muovijaetta. Sopivissa tuotteissa käytetään myös kierrätettyä muoviraaka-ainetta. Raaka-aineet annostellaan koneelle, joka sekoittaa niistä sulaa massaa. Ekstruuderissa massa sekoittuu ja sieltä se kulkeutuu suuttimelle, josta se lähtee muotoutumaan valmiiksi muovikalvoksi.

Uusi valmistuslinja aumakalvoille

Rani Plastin toimitusjohtaja Jari Palosaari ja aluemyyntipäällikkö Harri Furu esittelevät uutta kalvolinjaa mielellään.

– Onhan tämä iso investointi, kaikkiaan 16 miljoonaa euroa, Palosaari toteaa.

– Omistajat halusivat kuitenkin lähteä tähän, koska tämän myötä pystymme tarjoamaan asiakkaille uuden­laisia ja entistä parempia tuotteita. Omaa kapasiteettiamme tämä lisää 12 tuhatta tonnia vuosittain.

Uuden linjan tuotteiden yksi etu on leveys.

– Vanhalla linjalla pystyimme tekemään 18 metriä leveää kalvoa, mutta tällä uudella 22-metristä.

Uudella linjalla valmistetussa muovikalvossa voi olla jopa seitsemän erilaista kerrosta. Näin erilaisten muovilaatujen parhaita ominaisuuksia saadaan samaan aumamuovirullaan.

– Jokainen muovikalvo valmistetaan useista erilaisista polyeteeni-raaka-aineista, kuvaa Palosaari.

– Uudella linjalla tehdään kalvoja, joissa on seitsemän erilaista muovikalvokerrosta. Jokaisen kerroksen valmistamiseen voidaan tarvittaessa käyttää neljästä kuuteen erilaista raaka-ainetta.

Erilaisilla kerroksilla kalvoon voidaan saada esimerkiksi lisää kestävyyttä tai kalvon hapen läpäisyn estoa voidaan parantaa. Ennakkomyynnissä onkin nyt uusi 20 metriä leveä RaniSilo 7 -kerroskalvo, 300 metrin rullissa.

Uusi, leveä ja monipuolinen kalvolinja mahdollistaa toki myös kokonaan uusien tuotteiden kehittämisen.

– Voisimme tuoda uudenlaisia muoveja kasvihuoneisiin tai turvetuotantoon, Palosaari visioi.

Tästä jättimäisestä ilmapallosta tulee jäähdytyksen jälkeen 20 metriä leveää, 7 kerroksesta koostuvaa aumamuovikalvoa, joka kelataan rullalle, pakataan, lavataan ja lähetetään maatiloille.

Maatalousmuovien laatuvaatimukset korkealla

Maatalousmuovikalvojen valmistajalla on omat haasteensa. Alalla ollaan lähes yhtä lailla säiden armoilla kuin maatiloillakin.

– Meillä sesonki on yhtä lyhyt kuin karjatilojen tuorerehun tekoaikakin, Furu toteaa.

– Alamme varautua uuteen kauteen, kun syksyn viimeinen sato on korjattu. Siinä vaiheessa pitäisi pystyä ennustamaan, millainen sato seuraavana vuonna tulee, että maatalousmuoveja osattaisiin tehdä oikea määrä ja oikeita kokoja. Kuivana kesänä muovien menekki on huonompi kuin hyvänä satovuonna. Tavaran pitää aina riittää, mutta varastoonkaan ei saa jäädä suuria määriä kauden jälkeen.

Maatalousmuovien laatuvaatimukset ovat kovat.

– Tuorerehun säilöntään tarkoitettujen muovikalvojen pitää kestää vaihtuvia sääolosuhteita, lämmintä ja kylmää. Niiden pitää kestää säilöntäaineiden kemikaaleja eivätkä ne saa haurastua auringonvalossa, Furu listaa.

– Lisäksi niissäkin on sama trendi kuin kaikissa muovi­kalvoissa – halutaan koko ajan ohuempia ja ohuempia kalvoja.

Rani Plastin tuotteita testataankin jatkuvasti. Yrityksellä on eri puolilla Suomea koetiloja, joilla uusien muovien ominaisuudet koekäytetään aidoissa olosuhteissa ennen markkinoille tuloa. Omat testaukset tehdään jo tehtaalla, mutta ne eivät riitä.

– Emme mitenkään pystyisi tehtaalla laboratorio-olosuhteissa testaamaan muovikalvoja riittävän hyvin. Yhteistyötilat ovat meille todella tärkeitä.

– Innovaatiosta myyntituotteeksi on monivaiheinen prosessi. Menee parisen vuotta ennen kuin meillä on riittävästi tietoa, että voimme päättää, laitetaanko tuote markkinoille vai ei.

Suomen ääriolosuhteet tarjoavat tuotteille hyvän testikentän. Testausta tehdään silti muuallakin Euroopassa. Rehujen on säilyttävä, säilöttiinpä niitä aumaan tai pyörö­paaliin missä päin maailmaa tahansa. Furu naurahtaa, että yksi parhaista testituotteista on iso, ulkona varastoitava kuivaheinäkanttipaali.

– Kanttinen muoto ja kuiva heinä ovat yhdistelmä, joka vaatii muovilta todella paljon.

Rani Plastissa ei tavoitella markkinoiden alhaisimpia hintoja.

– Haluamme tehdä rehuntekijöille kokonaisratkaisuna parhaita tuotteita.

K-maatalous myy Ranin muovit. Myyjät kävivät tutustumassa tehtaan toimintaan ja tuotteisiin.

Rani Plast

  • Suomen suurin pakkausmuovien valmistaja, yksi Suomen suurimmista perheyrityksistä, maailman johtavia maatalouskalvojen valmistajia.
  • 10 tehdasta viidessä eri maassa, vientiä 40 maahan.
  • Suurin osa tuotannosta on edelleen Teerijärvellä, jossa tehdas työllistää 330 henkilöä. Kaikki maatalousmuovit valmistetaan Suomessa.
  • Teerijärvellä on 50 extruusio- eli muovikalvon valmistuslinjaa.
  • Liikevaihto 172 miljoonaa euroa, tästä noin 1/3 maatalous­kalvojen kautta.

Rani Plastin maatalousmuovit K-maatalouksista

  • Kiristekalvot, RaniWrap, RaniWrap Xtra, AgriWrap Eco
  • Sidontakalvot, RaniBind
  • Aumakalvot, useita eri rulla­kokoja aina 400 metriin saakka
  • Alusmuovit
  • Puutarhakalvot

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita