Vaivatonta niittoa

12.01.2017 // Matti Kallio

Claasin uusi Disco 4000 -lautasniittokone on osoittautunut todelliseksi niittämisen tehopaketiksi. Valmista syntyy ripeästi ja helppo hallinta suorastaan hellii kuskia.

Viime kesän Claasin nelimetrisellä Discolla niittäneen Jari Pirttimäen tuntumia ei tarvitse udella, ne näkyvät kasvoilta kauas.

– Helpompaa niittäminen ei juuri voi olla.

Pirttimäen edellinen, pari vuotta vanha 3,7 metrinen pitkäpuominen ja matto­peräinen niittomurskain jää verrokkina kauas taakse.

Päällimmäisenä positiivisista kokemuksista on niiton kaikinpuolinen sujuvuus.

– Riittää, kun ajaa niitetyn reunaa ja muistaa päisteellä nostaa ja laskea palkin. Taakse ei tarvitse kurkkia, kone seuraa rinnalla kurvikkaillakin lohkoilla, Pirttimäki kiittelee.

Helppo hallittavuus nousee arvoonsa etenkin pienemmillä lohkoilla ja työrupeamien venyessä.

– Todellinen työsaavutus nelimetrisellä Claas Disco -nostolaiteniittokoneella on melkeinpä yllättänyt, Pirttimäki tuumii.

Palkki kääntyy kuljetusasennossa reilusti kallelleen. Pää yltää siitä huolimatta yli neljään metriin. Sivusuunnassa ylitys on pieni.

 

Siirtoajossa kone kulkee nostolaitteessa vakaasti, eikä juuri ylitä traktorin mittoja. Toki matalalla roikkuvia linjalankoja pitää varoa. Työasentoon vaihto käy sujuvasti hydraulisesti. Kolme kierrosta riittää ­hyvin päisteiksi.

Niittojäljessä ei näy mitään muutosta, vaikka ­nopeus nousee yli 20 kilometriin tunnissa. Lohkon epätasaisuudet ja käännökset rajoittavat ajohalut tyypillisesti välille 15–20 km/h.

Toinen puoli ripeyttä syntyy yksinkertaisesta ja ­nopeasta päistetyöskentelystä. Palkin nosto ja lasku sekä pieni vauhdin hidastaminen päisteellä riittää. ­Aikaa ei tuhlaannu ylimääräisiin asetuksiin ja puomi­ohjauksiin.

Tällä tahdilla valmista syntyy helposti viidestä kuuteen hehtaaria tunnissa. Käsiteltävyyden hyödyt ­korostuvat etenkin muutaman hehtaarin lohkoilla.

– Lohkolta seuraavalle pääsee joutuisasti ja niittotahti säilyy hyvänä silloinkin.

Reiluun sänkeen niitetty, tasaisesti pellon peittävä murskaamaton nurmi on havaittu myös helpoksi karhottaa.

Teho ja talous Max Cutilla

Teräpalkin runkolevy on puristettu yhdestä palasta. Muut osat ovat pulttikiinniteisiä. Etureunan aaltomuotoilulla palkille on saatu lisää jäykkyyttä ja tilaa järeämmälle voimansiirrolle. Lautasten välisten alueiden muotoilulla sängen silppu kulkee palkin alta eikä sekoitu korjattavaan rehuun.

Max Cut -teräpalkille ilmoitettu optimaalinen toiminta-alue voimanoton 850–1000 kierroksella tuntuu todella toimivan. Joustovara helpottaa ­nopeuden ­sovittamista työtilanteisiin niittojäljen kärsimättä. Kierrosten säätövara tuo niittoon myös taloudellisuutta: polttoainetta ei kulu turhaan moottorin kierrättämiseen.

– Suurin merkitys polttoainetalouteen on tietysti murskauksen pois jättämisellä. Pelkässä niitossa suurempi osa tehosta tuntuu menevän traktorin kulkuvastukseen, Pirttimäki nauraa.

Oma siivunsa kevytkulkuisuudessa on myös helpposäätöisellä kevennyksellä. Voimansiirron toimivuudesta kertoo Anne-emännän kommentti:

– Se käy niin hiljaa, että enää ei tiedä yhtään missä päin niittokone kulkee, vai kulkeeko lainkaan.

Kuskin pukilta on hyvä näkyvyys palkille. Ajossa ei tarvitse taakse kurkkia.

Niitto istuu ketjuun

Pirttimäki korjaa yhteistyökumppaninsa kanssa suurimman osan nurmesta aumoihin. Ensimmäistä satoa korjattiin yli 100 hehtaaria. Kauimmaiset lohkot paalataan. Laakasiilot ovat investointilistalla.

Korjuuketjussa molemmat niittävät omat heinänsä yhteisellä niittokoneella. Karhotus teetetään urakoitsijalla. Tarkkuussilppuri on yhteistyötilan ja paalain on oma. Siirtoajossa autetaan vastavuoroisesti.

Pelkkä niitto sopii hyvin nykyiseen työketjuun, Pirttimäki pohtii. Varsinaista niittomiestä ketjussa ei ole, joten niitto on tehtävä etukäteen muiden töiden lomassa.

– Siinä tämän koneen nopeus ja helppous ovat valttia!

Murskauksen perään ei haikailla. Leveälle niitetty ehjä kasvusto kuivuu riittävästi ja tasaisesti. Se on myös helppo karhottaa ja siitä korjata.

– Meille tämä on ollut oiva valinta, isäntä kiteyttää.

Runkan lypsykarjatila

 • Anne ja Jari Pirttimäki, Kylmäkoski.
 • Viljelyssä 80 hehtaaria.
 • Kaikki nurmella, osa luomua.
 • Pihatto vuodelta 2012.
 • 60 lypsävää, robottilypsy ja seosrehuruokinta.
 • Nuorkarjaa 50–60. Sonnit ternivasikoina eteenpäin.

 

Linkit:

www.claas.fi
www.k-maatalous.fi

Claas Disco 4000

 • Nostolaitekiinnitteinen niittokone
 • Hydraulinen palkin kevennys
 • Mekaaninen voimansiirto levy- ja vapaakytkimellä
 • Mekaaninen laukaisulaite
 • työleveys 4 m
 • lautasia 9 kpl
 • paino 1 040 kg
 • tehontarve alk. n. 51 kW
 • ajonopeus jopa 20 km/h
 • sängen pituus n. 30–70 mm
 • (+30 mm korokejalaksin)

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita