Työ sujuu kunnon kuteissa

16.01.2017 // Tuomas Lehtonen

Maatilan monipuoliset työtehtävät vaativat paljon isännän ja emännän ­vaatetuk-
selta. Istuvat, työtehtävään soveltuvat ja säänmukaiset työvaatteet ja -kengät tekevät työnteosta mukavaa, tehokasta ja turvallista.

Maa- ja metsätiloilla paiskitaan pitkiä päiviä säähän ja vuodenaikaan katsomatta. Siksi työasuun kannattaakin satsata. Snickers Workwear -työvaatteista tunnetun Hultafors Group Finland Oy:n aluemyyntipäällikkö Caj Nylund toivoo, että "univormukaupoilla" huomioitaisiin hinnan ohella vaatteen istuvuus ja soveltuminen käyttötarpeeseen.

– Sopiva housu myötäilee käyttäjän liikkeitä eikä purista tai kiristä. Sopivan takin hiha peittää ranteen ja helma pysyy paikallaan kättä nostettaessa. Uusi vaatemalli kannattaa aina sovittaa, sillä huonosti ­istuva vaate on ikävä käyttää ja aiheuttaa myös työ­turvallisuusriskin, Nylund opastaa.

Toinen huomioitava asia on kestävyys. Hyvistä materiaaleista tehty ja laadukkaasti suunniteltu sekä valmistettu vaate kestää käyttöä. Pitkäikäisyyteen vaikuttaa myös materiaalin ja vaatemallin soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

– Maatilan monipuolisiin työtehtäviin sopivat vahvasta, mutta ohuesta polyamidi/polyesteri-kankaasta valmistetut AllroundWork-housut. Ne joustavat, hylkivät vettä ja ovat helpot puhdistaa. Jos päivä kuluu työkoneessa, mukavat, vilpoiset ja liukumatonta kangasta olevat FlexiWork-housut ovat hyvä valinta.

Näy pimeässä

Takin valintaan vaikuttavat käyttäjän mieltymykset ja kylmänsieto. Ohuet hengittävät Fleece- ja Soft Shell -takit ovat mukavia traktoria ajaessa, mutta sopivat myös ulkona työskentelyyn. Tanakampaa takkia kaipaava voi valita sopivan erilaisilla toppauksilla sekä vedenhylkimis- ja hengittävyysominaisuuksilla varustetuista malleista.

Kun työtä tehdään pimeässä, päällysvaatteiden ­tulisi olla niin sanottuja Hivis-vaatteita eli niissä

­pitäisi olla näkyvyyttä parantavia ominaisuuksia. Käytännössä tämä on saatu aikaan heijastinnauhoilla, huomioväreillä ja heijastavilla kankailla. Työtehtävästä riippuu, kuinka hyvä vaatteiden näkyvyyden tulisi olla.

– Huippuluokan huomiovaate parantaa merkittävästi henkilökohtaista suojaus­tasoa.
Snickers Workwear -vaatteissa yhdistyvät erinomainen näkyvyys, toiminnallisuus ja työskentelymukavuus, Nylund toteaa.

Nylund suosittelee panostamaan kerros­pukeutumiseen. Hengittävät, lämpimät ja anti­bakteeriset merinovillaiset alusasut ja ­sukat siirtävät kosteutta tavanomaista puuvillaa paremmin, joten keho pysyy kuivana ja lämpimänä. Alusvaatteiden uutuusmateriaalina käytetään myös täysin uutta 37,5®-kuitu­teknologiaa. Materiaali kuivuu nopeasti ja pitää käyttäjän kehon kuivana, raikkaana ja lämpimänä.

Suojaa jaloille ja käsille

Työjalkineet ja -käsineet tulisi valita työtehtävän mukaan, kuten takit ja housutkin. Ejendalsin avainasiakaspäällikkö ja Suomen työsuojelualan yritysten liiton varapuheenjohtaja Esa Kivisoja suosittelee mutaisiin peltotöihin ja navettaan esimerkiksi polyuretaanisaappaita. Huolto- ja rakennustöihin kenkämallit soveltuvat paremmin.

– Lähtökohtaisesti suosittelemme turvakärjellisiä ja naulaanastumissuojalla varustettuja jalkineita. Edustamamme Jalaksen mallistossa on puolikenkiä, varrellisia maiharimalleja, sandaaleita ja saappaita. Kiinnitystapoina käytetään nauhoja, tarroja ja Boa-kiinnitysjärjestelmää, jossa kiristys tapahtuu pyöritettävän kiekon avulla, Kivisoja kertoo.

Pohjoismaisen kengän lesti istuu yleensä mukavasti suomalaiseen jalkaan ja sen kitka­ominaisuudet ovat hyvät myös talven liukkailla. Jalkinetta on kuitenkin aina hyvä ­sovittaa ennen hankintaa. Kivisojan mukaan Jalaksen jalkineita voi tilata tehtaalta myös nastoitettuna.

– Käyttömukavuuden ohella kengän tulee myös suojata riittävästi. Kenkä pitääkin valita aina työn turvallisuusriskien ja työn vaatimusten mukaisesti.

Suomen markkinoilla myytävien työkäsineiden viidakko on valtava. Pelkästään Ejendalsin edustamalla Tegeralla on satoja käsinemalleja. Työkäsineet voidaan jakaa karkeasti puuvillaisiin aluskäsineisiin, asentajan käsineisiin, viiltosuojattuihin käsineisiin, talvi­käsineisiin, kertakäyttökäsineisiin ja kemikaali­suojakäsineisiin.

Käsineissä uusilla materiaaleilla on pystytty parantamaan erityisesti sormituntumaa, otetta ja käyttömukavuutta. Kemikaalisuojaus- ja kertakäyttökäsineissä nitriili on korvannut vinyylin. Myös viiltosuojakäsineissä käytetään nitriiliä kämmen- ja sormiosien pinnoitteena. Asentajankäsineissä pinnoite on usein polyuretaania. Saatavana on myös käsineitä, joilla voi käyttää kosketusnäyttöjä.

– Vain harva tietää, kuinka paljon tuotekehitystä ja testausta käsineisiin tehdään ja kuinka monista kymmenistä osista käsine voi koostua. Turvallinen ja toimiva työkäsine on valittu aina käyttötarkoituksen mukaisesti, se on käyttäjälleen sopivan kokoinen ja ehjä, ­Kivisoja sanoo.

1. Snickers 8015 A.I.S.
BodyMapping

Pehmeä, lämmin, hengittävä ja joustava fleecetakki. Vetoketjulliset etutaskut ja rintatasku. Korkea kaulus lämmittää ja suojaa, peukalolenkit pitävät hihat paikoillaan. Materiaali: polyseseri-fleece/spandex. Koot: XS–XXL, hinta 119,90 e, K-Rauta.

2. Snickers 1133

Kestävä, vettähylkivä, hengittävä ja lämmin talvitakki. Esitaivutetut hihat ja ergonominen leikkaus takaavat hyvän istuvuuden. 3. luokan huomiovaate. Heijastinnauhat joka puolella, myös hartioissa. ­Pidennetty selkäosa suojaa kaikissa työskentelyolosuhteissa. Isot vuoratut etutaskut, fleecellä vuorattu kaulus, lämmin tikkivuori. Pinta polyesteriä. Koot XS–XXXL, hinta 159,90 e, K-Rauta.

3. Snickers Allround Work+

-työhousut monipuolisiin työtehtäviin. Hyvä kulutuskestävyys, edistyksellinen toiminnallisuus ja erinomainen mukavuus. Polvisuojausjärjestelmä, tuuletus polvitaipeissa, joustokiila haarovälissä ja esitaivutetut lahkeet. Cordura-vahvikkeet polvissa, lahkeensuissa ja taskuissa. Riipputaskut. Materiaali: polyamidi-vahvisteista Dobby Pro -kangasta. Koot: 44–64, 88–124, 146–162, 192–212, 250–258, hinta 104,90 e, K-Rauta.

4. Lämpimät Jalas 1878 OffRoad -varsikengät

ovat maatilallisten kestosuosikit. Vetoketju- ja nauhakiinnitys. Alumiininen varvassuoja, teräksinen naulaanastumissuoja. Iskunvaimennus. Pitävä, öljyä ja kuumuutta kestävä ­Enduro-ulkopohja. Antistaattiset ominaisuudet. Pintamate­riaali vettähylkivä PU-pintainen nahka. S3-luokka. Koot 35–50, hinta 119 e, ­K-Rauta.

5. Tegera 887 -työkäsineet yleistöihin

Nitriili-pinnoitteinen, kuvioitu kämmenosa parantaa otetta. Suojausluokka Cat. 2. Koot 7–11, hinta 4,95 e, K-Rauta.

Muista myös suojaimet

Keskon tuotepäällikkö Erkki Kantola muistuttaa asianmukaisten suojainten käytöstä: kuulosuojaimia muistetaan jo käyttää, mutta silmä- ja hengityssuojauksessa olisi vielä parannettavaa.

Kantola suosittelee naamiomallisia laseja töihin, joissa silmiä suojataan pieniltä, joka suunnasta lentäviltä hiukkasilta, kaasuilta tai nesteiltä. Muussa työssä riittävät yleensä sankamalliset, silmälaseja muistuttavat suojalasit. Edulliset lasit suojaavat hyvin normaaliolosuhteissa, mutta vaativampaan käyttöön tuovat käyttömukavuutta arvokkaammat, huurtumattomat ja paremmin istuvat lasit.

Hengityssuojainpuolella maatilakäyttöön soveltuvat venttiililliset FFP2- ja FFP3-suojaimet. Ensiksi mainittu suojaa tavalliselta pölyltä, jälkimmäinen myös homepölyltä. Kasvinsuojeluruiskutuksissa on käytettävä ­järeämpää puolinaamaria vaihdettavilla tai kiinteillä suodattimilla (vähintään A2P3-luokitus) ja sen kaverina hupullista, kertakäyttöistä suojahaalaria. Epäselvissä tilanteissa on tarkistettava kasvinsuojeluaineen käyttöturvatiedotteesta mitä suojainta on käytettävä.

Maataloudessa tehdään myös paljon kor-keanpaikan töitä, joissa tulisi käyttää putoamissuojaimia. Kantolan mukaan parasta olisi, jos putoamissuojain valitaan työtehtävän mukaisesti. Perussetillä, jossa on valjaat, turvaköysi ja liukulukko, selviää satunnaisen tarpeen kohdatessa.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita