Tehoa ja taloudellisuutta vaunukuivurilla

16.11.2017 // Teija Aaltonen

4/2017

Suomen myydyin vaunukuivuri Mepu ansaitsee ykköstilansa monen ominaisuuden avulla. Se on energiatehokas, ripeästi asennettava ja joustavasti laajennettava ratkaisu. Halikkolaisella tilalla otettiin vaunukuivuri siiloineen käyttöön ennätysnopeasti.

Saloon kuuluva Pohjois-Halikko tunnetaan tasaisista peltomaisemistaan. Yksi viljaisan seudun kylistä on Kumio, jossa Tapio Humalamäki isännöi tilaansa. Vuonna 2007 sikatilan tuotantosuunta vaihtui viljakasvien viljelyyn.

Kesä 2017 eteni jo elokuulle, ennen kuin kylmähermoinen isäntä ehti koneurakointikiireiltään syventyä uuden kuivurin hankintaan. Edellinen Mepu-vaunukuivurimalli oli jäänyt pieneksi ja myyty pois uuden tieltä. Puintiaika kolkutti nurkan takana, joten uudella kuivurilla alkoi olla kiire.

– Tavoitteena oli saada tilalle tehokas ja riittävän iso vaunukuivuri, joten päädyin tekemään kauppaa Mepun suurimmasta vaunukuivurimallista M 420 K. Ratkaisu oli helppo, sillä kokemukset kahdesta pienemmästä mallista olivat hyviä. Laadun lisäksi vaakakupissa painoi myös Mepujen nopea käyttöönottoaikataulu, kertoo Humalamäki.

Olli Tuomola, Tapio Humalamäki ja Janne Matintalo

Teräskartiopohjasiiloihin voidaan asentaa tuuletusjärjestelmä, jolloin siilo toimii kuivatun viljan jäähdyttäjänä. Vaunukuivurin äärellä Olli Tuomola, K-maatalous, isäntä Tapio Humalamäki ja Mepu Oy:n myyntineuvottelija Janne Matintalo.

Näin nousee vaunukuivuri

Mepun K-sarjan vaunukuivuri on poikkeuksetta erittäin nopeasti käyttöön otettava kuivausratkaisu, mutta Humalamäen tilalla tehtiin todellinen nopeusennätys. Koko prosessi eteni ilman odottelua vaiheesta toiseen.

– Kauppa tehtiin 1.8. ja kuivuri toimitettiin 21.8. Laatta valettiin 1.9. yhdellä valulla, tasan viikko siitä kokoajaryhmä aloitti työnsä. Ensimmäinen viljaerä kuivattiin 11.9. ja 29.9. koko systeemi oli valmis. Alle kuukausi pohjavalusta valmistumiseen, luettelevat isäntä ja kuivurin myynyt Olli Tuomola K-maataloudesta.

Ennen laatan valua teetetty maaperätutkimus vahvisti sen, mikä oli jo tiedossakin eli paksun savipatjan, johon ei kannata paaluttaa. Pohjatöiden ja routaeristyksen jälkeen valettiin savipatjalla vapaasti kelluva laatta, jossa on kolmen metrin välein kantava palkki. Laatan koko ajateltiin käytettävyyden kannalta loppuun asti: leveyttä on tarpeeksi, jotta viljakuorman mahtuu ajamaan kuivurin ja siilojen kylkeen. Tilaa jätettiin myös myöhemmin rakennettavalle neljännelle siilolle.

Vaunukuivurin nopea ja vaivaton rakennuttamisprosessi merkitsee ostajan kannalta säästöä, sillä maatilalla aika on rahaa. Perustustöiden jälkeen Humalamäki saattoi jättää pystytyksen tunnollisen ja ripeän nelihenkisen kokoamisryhmän kontolle ja lähteä hyvillä mielin maansiirtoyrityksensä töihin toiselle paikkakunnalle.

– Vaunukuivurin pystytyksen hoitaa yksi mekaaniseen asennukseen erikoistunut ryhmä alusta loppuun, aikaa ei pala odotteluun eri rakentaja-ammattilaisten ja työvaiheiden välillä. Vaunukuivurin tilaajan osalle jää siis vain perustuksen teko, ja lopuksi sähkömies tekee tarvittavat vähäiset sähköistystyöt. Pääosin sähköt hoituvat pistokkeilla, kertoo Mepu Oy:n myyntineuvottelija Janne Matintalo.

Mepu M 420 K

Mepu M 420 K vaunukuivuri nousi Tapio Humalamäen viljatilalle ripeästi. Aikaa pohjavalusta valmistumiseen kului alle kuukausi.

Energiatehokas ja joustava

Energiatehokkuus on Mepun vaunukuivureiden valtti. Keskikanavien ansiosta eristämistarvetta ei ole ja lämpöhukka jää pieneksi. Energiansäästö kiinteisiin kuivurimalleihin verrattuna on todettu merkittäväksi, 120 kuivaustunnilla säästöksi on laskettu noin 700 euroa. Vaunukuivuri ei itsessään myöskään tarvitse ympärilleen rakennusta, vaikka useimmat sellaisen sateensuojaksi ymmärrettävästi haluavatkin rakentaa Suomen syksyisten sääolosuhteiden takia.

Mepun etuihin luetaan myös joustavuus. Pyörillä kulkeva laadukas vaunukuivuri säilyttää hyvin jälleenmyyntiarvonsa, ja se on kätevästi siirrettävissä paikasta toiseen.

– Käytössämme oli ensin Mepu M 200 K ja sitten Mepu M 300 K. Kun laitoin ne aikoinaan myyntiin, molemmat menivät heti ensimmäiselle soittajalle, Humalamäki toteaa.

Kuivuri- ja siilosysteemiä voi kasvattaa tilan kasvaessa. Esimerkiksi nuorille tilallisille vaiheittain kasvava ja helposti jälleen myytävä vaunukuivuri on järkevä taloudellinen sijoitus. Kun rahaa on rajallisesti ja hankittavana paljon kaikenlaista, vaunukuivuri- ja siiloinvestointeja voi jaksottaa ja kasvattaa järkevästi vähitellen. Siilomäärääkin voi ennakoida jättämällä perustukselle tilaa tulevaisuuden mahdollisille lisähankinnoille.

Humalamäen projektin kokonaiskustannukseksi tuli 180 000 euroa (alv 0). Summaan sisältyvät pohjatyöt ja kokoamistyön osuus. Kustannuksia säästi se, että tilalla on nostokalustoa ja kaivinkone. Siilojen jalkojen asennukseen käytettiin autonosturia.

Mepu M 420 K -vaunukuivuri

 • Siilotyyppinen, helposti siirrettävä ja automaattisesti hallittu kokonaisuus. Täysin sinkitty rakenne.
 • Viljatilavuus 39,4 kuutiota (lask. vehnästä, kosteus 18 %).
 • Kiilaharjaiset kuivauskennot, ns. harjapalkkikennot.
 • Pienerien kuivaukseen tarkoitetut sulkuluukut.
 • Tehokas Skandian kuppielevaattori, 60 tonnia tunnissa, hiljainen ja tehokas, varustettu suoravetomoottorilla.
 • Omalla moottorilla varustettu esipuhdistin.
 • Näytteenottolaitteesta on helppo tarkkailla kuivauksen etenemistä.
 • Säädettävällä nopeudella varustetut pyörivät syöttötelat, jyrkkäharjaiset syöttökartiot.
 • Jyrkkäkylkinen pohjakartio, pohjaimuri poistaa pölyn ja kosteuden.
 • Uunissa 500 kW lämpöä, puhallustehoa riittää kaikkiin olosuhteisiin.
 • Tyhjennysruuvit WH 8”, teho 81 tonnia tunnissa.
 • Kuivuri soveltuu myös piensiementen kuivaukseen.
 • Kuivurin sähköistys ja automatiikka on valmiiksi asennettu.
 • Tarkka ja helposti säädettävä elektroninen kuivaus­termostaatti digitaalisella numeronäytöllä. Kuivuri on käyttövalmis, kun kone kytketään sähköverkkoon ja öljypolttimen letkut asennetaan öljysäiliöön.
 • Kierrätyksen nopeus säädetään portaattomasti taajuusmuuttajalla.
 • Kuivauslaitteisto on asennettu tukevan teräspalkkirungon päälle. Kuivuri on tarvittaessa myös siirrettävissä.
 • Kuivattaessa kuivuri on tuettava alustaansa vakiovarusteisiin kuuluvilla tukijaloilla. Irrotettava vetoaisa säästää tilaa ja tekee kuivurista entistäkin kätevämmän.
 • Lisävarusteet: laaja valikoima kaatoaltaita, vaaka, GSM-hälytin, kanavaimurit, mekaaniset ja moottoroidut 2-, 3-, 6- ja 8-tiejakajat, elevaattorin huoltotaso + tikkaat, viljatilan korotus, askeltaso uuteen tai vanhaan vaunukuivuriin.
4/2017

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita