Suomalainen sauna uudistuu

29.10.2017 // Tuomas Lehtonen

Saunaan halutaan nyt leveää ja jyhkeää puuta, LED-valoja ja näyttäviä kiukaita. Monissa saunasisustuksissa yhdistetään myös ennakkoluulottomasti puuta sekä kiveä ja laattaa.

Saunapaneelien ja laudepuiden leveydet ovat olleet jo useamman vuoden kasvussa, eikä suunta ole lähitulevaisuudessa vaihtumassa. Näin kertoo Keskon tavararyhmäpäällikkö Kimmo Halinen.

– Nyt haetaan entistä leveämpää ja sileämpää puupintaa. 125–195 milliä leveät ja profiililtaan suorasaumaiset paneelit ovat kysyttyjä. Paneelisauman pitää olla kapea, 3–5-millinen. Näin saadaan aikaan levymäistä pintaa, Halinen summaa.

Lauteissa leveys on niin ikään nyt muotia. Leveillä ja paksuilla laude­lankuilla luodaan saunaan jyhkeä ja selkeä muotokieli.

Vaalea puu on noussut tumman puun rinnalle. Lämpökäsitellyn haavan ohella kuusi, haapa ja tervaleppä menevät nyt hyvin kaupaksi. Halinen on havainnut, että myös uudet loimukuvioiset puupaneelit ovat alkaneet kiinnostaa. Niitä käytetään monissa saunoissa tehosteina.

Toisen nousevan tuoteryhmän muodostavat erikoissaunasuojalla käsitellyt Cellon paneelit ja lauteet. Erityisesti mustaksi ja harmaaksi käsitelty puu on kysyttyä.

– Yhden selvän trendin muodostavat saunojen kivi- ja laattaseinät. Kiveä ja puuta yhdistelemällä ja led-valoja käyttämällä saadaan luotua hienoja kokonaisuuksia. Merihenkistä hamppuköyttä on alettu käyttää kaiteissa ja kattolistan korvaajana, Halinen kertoo.

Puukiukaisiin panostetaan

Kiuaspuolella halutaan panostaa erityisesti puulämmitteisten saunojen lämmönlähteisiin. Keskon myyntipäällikkö Juha Huusko on huomannut, että laadukkaammat puulämmitteiset kiukaat tekevät nyt kauppansa. Tähän kastiin kuuluvat esimerkiksi Harvian Legend -kiukaat. Sähkökiukaiden puolella kysytyimpiä ovat sen sijaan edullisimmat pilarikiuasmallit.

Huusko muistuttaa, että ulkonäön lisäksi on tärkeä huomioida kiukaan käyttötarve ja saunatilan ominaisuudet. Kiukaan valintaan vaikuttavat keskeisesti esimerkiksi se, kuinka usein saunotaan, halutaanko lauteille päästä ripeästi ja millaiset löylyt ovat mieleen.

– Kiukaan oikea mitoitus on tärkeä huomioida. Saunan yhtä tilavuuskuutiota kohti tarvitaan keskimäärin yksi kilowatti kiuastehoa. Jos saunassa on paljon lasipintaa, ikkunoita tai kiviseinää, kannattaa valita yhtä kokoluokkaa isompi kiuas. Jos sähkökiukaan teho kasvaa oikein suureksi, kannattaa tarkastaa talon sulakekoon riittävyys. Puulämmitteistä kiuasta ostavan kannattaa puolestaan tarkastaa, että kiukaan poistoputki sopii hormiliitäntään, Huusko opastaa.

Tunnelmaa ja turvaa valaistuksella

Viimeisen silaus saunasisustukseen luodaan valaistuksella. Se luo turvallisuutta ja tunnelmaa saunatilaan. Valaistuksella voidaan myös korostaa haluttuja yksityiskohtia. Keskon tuotepäällikkö Jukka Honkasen mukaan pitkäikäiset, saunaan suunnitellut LEDit ovat korvanneet saunavalaistuksessa halogeenilamput. Valittavana on valokuitusarjoja, joissa valonlähteinä toimivat LED-projektorit, sekä monista LED-lampuista koostuvia valosarjoja. Saatavana on myös perinteisempiä puisia ja lasisia saunavalaisimia, joissa kannattaa käyttää halogeenilamppuja saunassa olevan korkean lämpötilan takia. Tavanomaiset LED-lamput eivät kestä korkeaa lämpötilaa.

– Saunan valaisemisessa tärkeintä on valaista sauna huonetilana, ei niinkään saunojia. Saunan käyttäjien ikä ja näkökyky sekä mieltymykset vaikuttavat valojen sijoitteluun ja määrään. Valaistuksella voi vaikuttaa saunan tilantuntuun ja nostaa esiin tiettyjä yksityiskohtia. Saunaa voi valaista myös kalusteilla. Esimerkiksi lämpö- ja kosteusmittarit voivat olla valaistuja ja ne voivat toimia saunan valonlähteinä. On tärkeä muistaa, että saunassa kannattaa käyttää vain sinne suunniteltuja valaisimia, Honkanen sanoo.

Köydet saunasisustuksessa

1. Köydet ovat tulleet uusina elementteinä saunasisustuksiin. Niillä voidaan esimerkiksi korvata listoituksia ja koristella kaiteita.

Tumma puu saunasisustuksessa

2. Tumma puu on ollut pitkään muodissa, mutta loimukuvioiset puukuosit ovat saunamaailman uudempia tulokkaita. Kuvassa mokan väriseksi käsitelty haapalaude ja harmaa loimupaneeli suorasaumaisella profiililla.

Harvian Forte heti valmis -sähkökiuas

3. Harvian Forte heti valmis -sähkökiuas on nyt entistä ehompi. Uuden mallin rakennetta ja ohjaustekniikkaa on hiottu. Erilaisia lämpötilavalintoja on aikaisempaa enemmän, ohjauspaneeli on varustettu näppäinlukituksella ja kiuas sammuu automaattisesti, jos kansi unohtuu auki. Uusi Eco-tila säästää sähköä, sillä kiukaan lämpötilan saa hyvin alhaiseksi sammuttamatta kiuasta. Nosta kansi ylös ja sauna on vartissa lämmin. Saatavana 4, 6 ja 9 kW:n teholla. Värit: punainen, musta ja teräs. hinnat alkaen 1 359 €, K-Rauta.

Aitokiuas AK-47

4. Aitokiuas AK-47 on perinteikäs kertalämmitteinen kiuas, joka soveltuu pitkään ja nautinnolliseen saunomiseen. Kiukaan lämmittämiseen puilla kuluu 1–1,5 tuntia saunan tilavuudesta riippuen. Lämmittämisen jälkeen kiuas pysyy kuumana pitkään eikä puita tarvitse pitkänkään saunomisen aikana lisätä. 1 259 €, K-Rauta.

Kota Pallas -kiuas

5. Kota Pallas on puulämmitteinen uutuuskiuas, jonka moderni pyöreä muoto ja tulen loimun saunaan tuova lasiluukku houkuttelevat saunomaan. Luukun kahva on aitoa puuta. Teho noin 20 kW, soveltuu enintään 20 m³ saunatilaan. Vaipan väri musta, etupaneeli ruostumatonta terästä. 532 €, K-Rauta

Cello Fibre -valokuitusarja saunaan

6. Cello Fibre LED II -valokuitusarjalla luot saunaan haluamasi tunnelman. Valokuidut voidaan sijoittaa lauteisiin, kiukaan ympärille tai vaikka tuikkimaan tähdiksi kattoon. Valokuitusarja soveltuu LED-projektoreineen kosteisiin ja kuumiin tiloihin. Projektori voidaan asentaa saunaan lauteiden alle tai kuivaan tilaan saunan ulkopuolelle. 249 €, K-Rauta

Eulin Sauna LED-valosarja

7. Valokuidun sijaan voidaan käyttää myös Eulin Sauna LED-valosarjaa. Paketti sisältää 6 valaisinta, tarvittavat johdot, virtalähteen, asennusrasian, 4 kpl kaapeliliittimiä ja 3 kpl oikosulkupaloja. Valaisimen valovirta 6 x 35 lm, avautumiskulma 85°, 3 000 K. Valaisimen maksimikäyttölämpötila +100 °C. Valaisinten määrää voidaan lisätä jatkosarjoja hankkimalla. 149 €, K-Rauta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita