Säteilylämpöä halliin, terassille tai metsäkoneen korjaukseen

26.11.2017 // Erkki Holma

4/2017

Juha Mikkola Nurmijärvellä ratkaisi korjaamohallinsa lämmityksen öljytoimisella säteilylämmittimellä. 

Airrex-lämmitin on omilla pyörillä helposti siirrettävissä vaikka talon terassille lämmittämään syksyistä iltapuhdetta tai metsäkoneen viereen työmaalle helpottamaan korjaustyön tekemistä talvipakkasella.

Etelä-Koreasta lähtöisin oleva Airrex on öljypolttimella varustettu laite, jonka savukaasut kiertävät vaakatasossa olevan ja muutaman lenkin muodostavan metalliputkiston läpi. Putkistossa on keraaminen ulkopinta. Kierroksen aikana öljy palaa niin täydellisesti, että laitteen päällä olevasta savutorvesta tulee vain kevyitä haikuja. Hajua ei tunnu. Erillistä ulos johdettavaa pakoputkea ei tarvita.

– Pää ei tule korjaamohallissa kipeäksi, vaikka lämmitin toimisi hallissa koko työajan, 
kertoo Juha Mikkola.

Kun savukaasutkin tulevat lämmitettävään halliin, laitteen hyötysuhde on liki 100 prosenttia. 

Keraaminen pinta alkaa lämmetessään säteillä lämpöä ja säteily lämmittää kohteita, ei ilmaa. Kun Mikkola tekee talvella lumiurakointia, lumikoneen voi tuoda halliin ja lämmitin sulattaa lumet.

Lämmittimessä ei ole puhallinta, siinä on vain pieni öljypolttimen ilmalietso. Lämmitys perustuu siihen, että säteily lämmittää kiinteän kohteen, ei ilmaa. Kun talvella avataan hallin nosto-ovi, lämpöä karkaa ulos vain vähän, koska lämpö on varastoitunut esimerkiksi korjattavaan koneen pintaan tai lattiaan.

Mikkolan lämmitin kuluttaa jatkuvasti käydessään öljyä hiukan toista litraa tunnissa, ja se vastaa noin 13 kW:n sähkölämmitintä. Sähköä tämä lämmitin tarvitsee vain sen verran, mitä pieni öljypoltin tarvitsee toimiakseen. Virran kulutus on 80 W. Sen pyörittämiseen riittää auton tai koneen tupakansytyttimestä saatava virta. Väliin tarvitaan 150 watin invertteri.

Öljysäiliön tilavuus on 45 litraa, joka riittää Mikkolan korjaamohallissa talvella viikoksi. Laitteessa on itsessään termostaatti. Hipaisunäppäimillä laitteeseen asetetaan tavoitelämpötila. Kun se on saavutettu, lämmitin pysähtyy ja jatkaa käyntiään taas lämpötilan laskettua.

– Lämmitin on paloturvallinen, sen voi jättää käymään itsekseen korjaamohalliin. Laitteessa kuumenee vain suojaverkon sisällä oleva putkisto, ei ulkopinta.

Juha Mikkola

Airrex-säteilylämmitin tarvitsee vain polttoöljyä ja hiukan sähkövirtaa. Virtalähteeksi riittää tupakansytytinkin, kun mukana on 150 W invertteri. – Lämmitin on siirtoalustan avulla helppo siirtää paikasta toiseen ja se on monikäyttöinen, sopii niin hallilämmittimeksi kuin metsään remonttityöhön, kertoo Juha Mikkola.

Helppo liikuttaa vaikka metsään

Airrex-lämmitin on helppo liikutella. Siinä on vakiona pienet pyörät, joilla se liikkuu hallin lattialla. Jos lämmitintä haluaa siirrellä ulkona, siihen on saatavissa isommilla pyörillä varustettu siirtoalusta. Laite painaa 41 kg.

Siirtomahdollisuutta Mikkola käyttää esimerkiksi talvella, jos metsäkonetta joutuu korjaamaan metsässä.

– On mukava tehdä remonttia, kun selän takana pöhisee lämmitin. Syksyn koleilla sen voi siirtää talon terassille.

Asentaminen on helppoa: öljysäiliö täytetään dieselillä, valovirtapistoke pannaan seinään ja laite käynnistetään. Hipaisunäppäimillä valitaan tavoitelämpötila ja paloturvallisen lämmittimen voi jättää yksikseen. Lämmittimen käynnistymisen voi myös ajastaa.

Mikkolan pari vuotta käytössä olleen lämmittimen ohjehinta on 2 190 euroa, sisältäen arvonlisäveron.

Airrex-lämmitintä on valmistettu jo parikymmentä vuotta, Suomeen sitä tuotu kolmen vuoden ajan.

Aikaisemmin Mikkolan hallissa oli toiminnassa rakennuslämmitin, mutta tämä säteilylämmitin on huomattavasti miellyttävämpi. 

Juha Mikkola viljelee tilaansa Nurmijärvellä. Päätuotantosuunta on heinäntuotanto hevostalleille. Aikaisemmin jopa kaikki pellot olivat heinällä. Nyt se ei enää käy, kierrossa pitää olla muitakin kasveja ja tänä syksynä hän pui syysrapsia, jonka keskisato oli 3 500 kg:n yläpuolella. Jos ottaa huomioon rapsin hinnan, viljasato pitäisi olla saman tuoton saamiseksi yli kaksikertainen. Mikkola otti nurmikasvustosta vain ensimmäisen sadon, lopetti kasvuston glyfosaatilla ja kynti. Syysrapsin hän pääsi kylvämään elokuun alku­päivinä. Syysrapsin talvehtiminen vaatii sen kylvämistä riittävän aikaisin ja siten se soveltuu hyvin nurmikierron pariksi.

Mikkola tekee myös koneurakointia. Nurmikone­urakoinneista tosin on pitänyt luopua, koska työtunnit täyttyvät nyt omistakin heinätöistä.

Ohjauspaneeli

Ohjauspaneelista voi valita tavoitelämpötilan. Se on nyt säädetty 13 asteeseen. Vasemmanpuoleinen luku 15 kertoo sen hetkisen hallin lämpötilan. Kun lämpö laskee alle tavoitelämpötilan, lämmitin käynnistyy itsekseen ja pysähtyy taas, kun lämpötila on saavutettu.

4/2017

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita