Säilytyskaluste valmiina vai räätälintyönä?

26.11.2017 // Tuomas Lehtonen

4/2017

Kun kotiin hankitaan säilytyskalusteita, vaihto­ehtoina ovat valmis kaappipaketti tai mittatilaus­kaapisto. Ensiksi mainittu on edullinen ja nopea ratkaisu. Jos kaapin pitää olla tismalleen tietyn 
kokoinen ja varusteluun haluaa itse vaikuttaa, valinta on mittatilauskomero.

Keskon tuotepäällikkö Mika Kurikka pitää valmiskaapistoa passelina valintana, jos kaapilta ei vaadita tismalleen tiettyjä mittoja ja tavalliset hyllyt sekä vaatetanko riittävät varusteiksi. Ulkonäön suhteen ei saa olla ronkeli, sillä vaihto­ehdot rajoittuvat useimmiten peilioveen tai valkoiseen umpioveen. 

Valmiskaappien etuihin Kurikka laskee edullisen hankintahinnan ja nopean toimitusajan. Useimmiten kaapin saa matkaan saman tien.

– Saranalliset vaatekomerot ovat edullisimpia vaihtoehtoja. Tästä hyvä esimerkki on Goodiy-säilytyskomero, joka sopii mitoituksensa puolesta kodin vanhan vaatekaapin paikalle. Kaapiston toimivuutta voi parantaa erikseen hankittavilla rullakiskokoreilla, Kurikka sanoo.

Toinen vaihtoehto valmiskaapistoksi on liukuovikomero. Oven avautumiselle ei tarvita tilaa, joten kaappi mahtuu vaikkapa kapeaan eteiseen tai makuuhuoneeseen. Jos vaatekaapin runko on kunnossa, pelkällä ovien vaihdolla voidaan parantaa kaapiston ilmettä ja toiminnallisuutta. 

– Cello Smart -liukuovet ovat tähän edullinen ratkaisu. Liukuovijärjestelmä voidaan sovittaa erilevyisiin kaapinrunkoihin sopivaksi. 

Inarian mittatilauskaapistot

Inarian mittatilauskaapistojen ulkonäkö voidaan muokata huoneen muun sisustuksen mukaan. Ovien materiaalina voi olla lasi, peililasi tai levy. Erilaisia materiaaleja yhdistelemällä voidaan luoda persoonallisia ratkaisuja. Ovien peili- ja lasivärejä on saatavissa lähes kaksikymmentä ja runkovärejäkin yhdeksän. Liukuovet voidaan viimeistellä näyttävillä alumiinilistoilla.

 

Korihyllyt

Mittatilauskaapistoon voidaan valita erikokoisia ulosvedettäviä korihyllyjä.

 

Vetolaatikot

Inarian komerot voidaan lasi-, levy- ja korihyllyjen lisäksi varustaa jämäköillä vetolaatikoilla, joihin pienemmätkin tavarat saa hyvin säilöön.

Kaapisto prikulleen mittoihin

Jos kaapiston pitää mahtua millintarkasti tiettyyn tilaan, se pitää teettää. Asiakkaan tarpeeseen räätälöity kaapisto voi hyvin yltää lattiasta kattoon, mutta yhtä hyvin se voi olla lipastokorkuinen. Mittatarkkuus ei ole ainoa syy mittatilauskaapiston hankkimiseen. Kun kaapisto tilataan tehtaalta, se voidaan muokata niin ulkonäkönsä kuin varustelunsakin osalta mieleiseksi. Toimitusaika on tilauksesta riippuen kahdesta viiteen viikkoa.

– Asiantunteva myyjä rakentaa kaapiston asiakkaan toiveiden mukaan suunnitteluohjelman avulla. Rungon syvyys, korkeus ja leveys sekä liukuovien mitat voidaan määritellä millilleen. Samoin runkovärit, ovimallit ja kaapiston varustelu ovat vapaasti valittavissa, Kurikka luettelee.

Finnmirrorin valmistamia kotimaisia Inaria-mittatilauskaapistoja on saatavissa muutamasta kymmenestä K-Rauta-liikkeestä. Kaikissa liikkeissä mittatilauskaapistoja ei ole saatavissa, sillä niiden myyminen edellyttää suunnitteluohjelmistoa ja kaapistojen myyntiin erikoistunutta myyjää.

Liukuovikomero

Suomessa valmistettu Finnmirror Libra -liukuovikomero on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta vaatekaapiksi. Sisältää vaatetangon ja hyllylevyt. Mitat: korkeus 219,8 cm, syvyys 60 ja leveys 120 cm. Saatavana myös 180 cm leveänä.

 

Silityslauta

Liukuovikomeroon voidaan hankkia integroitava silityslauta. Lauta on helppo ottaa käyttöön ja säilytyksen ajaksi se taittuu piiloon ovien taakse.

Kosteudenkestäviä säilytysjärjestelmiä

Säilytyskaapistojen rungot ovat kalustelevyä, joka kestää hyvin kulutusta ja jopa pientä kosteutta. Ne eivät ole moksiskaan esimerkiksi kodinhoitohuoneessa käsiteltävistä märistä pyykeistä, kunhan kosteus pääsee välillä kuivumaan. Hyvin kosteissa ja märissä tiloissa kaappien rungot eivät kuitenkaan kestä. 

Tällaisessa tilassa toimivat mainiosti esimerkiksi Sovellan ja Elfan metalliset, helposti laajennettavat säilytysjärjestelmät. Ne eivät kosteudesta välitä. 

Järjestelmään kuuluvat seinään kiinnitettävät pysty- ja vaakakiskot, joihin hyllyjen, korien ja tankojen kannattimet kiinnitetään. Järjestelmissä ei ole pystyjalkoja, mikä tehostaa tilankäyttöä. Metalliset säilytysjärjestelmät soveltuvat hyvin esimerkiksi eteiseen, kodinhoitohuoneeseen ja vaatehuoneeseen.

– Metalliset säilytysjärjestelmät voidaan piilottaa katseilta asentamalla niiden eteen liukuovet kiskoineen. Esimerkiksi Inarian liukuovia on mahdollista ostaa myös ilman kaapistorunkoja, Kurikka kertoo.

4/2017

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita