Riskinä viljojen hometoksiinit

12.01.2017

Satokauden 2016 runsaat sateet ja kostea sää olivat otollisia Fusarium-sienten eli puna­homeiden leviämiselle viljoissa. Viime ­kesän kostea ja paikoin hautovakin sää suosi erityisesti DON-toksiinin muodostumista. Puinteja edeltävät sateet lisäsivät toksiiniriskiä edelleen.

Ei ihme, että tänä syksynä hometoksiinien runsas esiintyminen kaura- ja kevätvehnänäytteissä on usein noussut pöytäkeskustelujen tärkeimmäksi puheen­aiheeksi. Miten näitä viljoihin iskeviä luontaisia myrkkyjä voidaan hallita ja niiden määriä alentaa?

Tärkeimmät riskinhallinnan keinot ovat: siemenen kunnostus ja peittaus, viljelykierto, panostaminen elinvoimaisen ja satoisan kasvuston aikaansaamiseksi sekä puidun sadon nopea ja huolellinen kuivaus alle 14 prosenttiin. ­Lisäksi riskin hallintaa voidaan parantaa tiloilla tai viljelijärenkaissa viljaerien lajittelulla ja toksiinien pikamittauksella. Korkean riskin vuosina tiedon tarve hometoksiineista korostuu tilojen välisessä kaupassa ja kotieläintiloilla, jotka käyttävät oman ja/tai naapuritilan viljaa ruokinnassa.

Erityistä huolenpitoa tarvitsee kaura, joka on viljoista herkin ­Fusarium-tartunnalle ja toksiinien muodostumiselle. Riskistä huolimatta kuluttajat voivat olla turvallisin mielin – kaikki kauraerät tutkitaan viljan vastaanoton yhteydessä. Kaura on suurinta hittiä ja sillä on yhä kasvava kysyntä sekä kotimaassa että viennissä. Ilahduttavaa on, että Suomen kaurayhdistyksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 21 prosenttia 13–16-vuotiaista nuorista on käyttänyt tänä vuonna enemmän kauraa ja marjoja välipaloissaan edellisvuoteen verrattuna.

Otetaan kaikki lisäoppi irti tästä vuodesta. Tämä vuosi antaa esimerkiksi jalostustutkimukselle oivan mahdollisuuden analysoida eri kauralajikkeiden välisiä eroja ja syitä niille. Hyvänä vuonna eroja ei saada näkyviin. Isona tulevaisuuden toiveena ovat viljelyvarmat, ­satoisat ja Fusarium-kestävät lajikkeet.

Veli Hietaniemi, Tutkija, Luonnonvarakeskus LUKE

 

Pääkirjoituksen kirjoittaja, tutkija Veli Hietaniemi väitteli Turun Yliopistossa joulukuun alussa hyvin ajankohtaisesta aiheesta, viljojen hometoksiineista. Väitöstutkimus keskittyi erityisesti toksiiniriskin hallintaan. Hän puhuu myös suomalaisen kaura-brändin puolesta: "Kauramme laatu ja vaalea väri ovat tunnettuja maailmalla eikä tätä brändiä saa vaarantaa", hän toteaa.

Tämän lehden artikkeli "Näytteitä saa toimittaa" sivuaa ­aihetta koetilan viljalaboratorion näkökulmasta, ja viljakasvuston laatua käsittelevä artikkeli "Korrensäätö edullinen satovakuutus" esittelee varautumista sää- ja kasvuolosuhteiden riskeihin.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita