Mökki myös vuokrakäyttöön

16.01.2017 // Vesa Vainio

Mökin vuokraaminen oman käytön rinnalla sopii maatalousyrittäjän elämänrytmiin. Tämän päivän mökki on nykyaikaisesti varusteltu vapaa-ajan koti. Hirsirakennus on terveellinen ja luonnollinen valinta.

Maatalousyrittäjän elämänrytmi työn ja vapaa-ajan suhteen kulkee tuotantomuodosta riippuen omia uomiaan. Oma loma-aika kuuluu silti kaikille ja kesämökki on toiveena yhtä lailla yleinen. Sopiva paikka mökille voi löytyä oman tilan mailta.

Mikäli pysähtyy miettimään kesämökin käyttö­astetta, on oman viihtymisen lisäksi harkinnan ­arvoista mökin vuokrakäyttö. Tuotepäällikkö Pekka ­Kivimäki Keskolta löytää kotimaisesta Kimara-hirsimökkimallistosta tähän tarpeeseen hyvin sopivan ratkaisun. Malli sopii myös syytinkiasunnoksi.

– Esimerkiksi Kimara 145 -malli on kuin pieni omakotitalo, joka soveltuu moneen käyttöön. 96 neliömetrin kerrosalaan mahtuu nykyaikainen keittiö, viihtyisä korkea oleskelutila, saunaosasto ja riittävästi vuodepaikkoja. Kokonaisuus on kaikilta osin toimiva ja kohtuuhintainen.

Vuodepaikkojen lukumäärä on avainasia erityisesti vuokrakäytössä. Kivimäen esimerkiksi ottamassa mökissä niitä on kahdeksan, joista viisi sijaitsee avaralla parvella tai "vintillä".

Tämän päivän mökkiläinen haluaa Kivimäen ­mukaan vapaa-ajan viettopaikaltaan helppoutta, niinpä mökkien varustetaso noudattelee pitkälti vakituista asumista myötäilevää tasoa.

– Talousvesi- ja viemärijärjestelmä, sähköistys, lämmitys ja koneellistettu keittiö ovat useimmille ehdot­tomia vakioratkaisuja.

Pohjakerros Kimara 145 A, parvi 145 A ja B. Katso lisää hiristalo- ja huvilamalleja osoitteesta www.kimara.fi. Myynti K-Raudat ja Rautiat.

 

Terveen asumisen ekologinen materiaali

Kimara on Keskon oma tuotemerkki ja mallisto, myynti tapahtuu K-raudoissa ja Rautioissa kautta maan. Kivimäki korostaa hirsirakentamisen monia asumisen laatua parantavia ominaisuuksia.

– Hirsi on luonnollinen ja uusiutuva puumateriaali, joka mahdollistaa puhtaan huoneilman ja terveellisen asumisen. Hirsi on rakenteena varma, eikä aiheuta homevaurioita, sillä seinärakenteessa ei ole kylmä­siltoja tai rajapintoja, joihin kosteus voi tiivistyä.

Huoneilman hyvän laadun taustalla on hirsirakenteisen seinän hengittävyys, jolloin valtaosa hiilidioksidista pääsee poistumaan ja hengitysilma pysyy puhtaana. Kivimäki nostaa esille lisäksi ilmankosteuden, jolla on merkittävä vaikutus asumisolosuhteisiin.

– Hirsi tasaa huoneilman kosteutta, eikä ilma kuivu kovillakaan pakkasilla. Ilman kosteus pysyy ympäri vuoden pääosin 40–50 prosentin lukemissa.

Sisäilma on todettu kokemusperäisesti jopa niin hyväksi, että allergikkojen ja astmaatikkojen on helpompi elää hirsitalossa. Lämminsävyinen ja tunnelmallinen hirsi on luonnollisuuden ohella ekologinen valinta. Hirren teollisen valmistamisen energiankulutus on vain noin puolet sementin, viidesosa tiilen ja alle prosentin teräksen vaatimasta energiamäärästä.

Mökin suunnittelussa lähtökohtana on rakennuspaikka, jonka mukaan valitaan mökin muoto, malli ja pinta-ala.

 

Omista ajatuksista kattavaan suunnitteluun

Rakennuspaikka ja sen luomat raamit ovat lähtö­kohta, kun ideaa on aika lähteä työstämään ­todeksi. Mikä on rakennuksen muoto, malli ja pinta-ala, ­tuleeko yksi- vai useampi taso, entä parviratkaisu vai isompi yläkerta? – Alkumetreillä on syytä antaa vaihto­ehdoille tilaa.

– Kun asiakas tulee myyjän juttusille, hänellä on hyvä olla mukanaan nippu omia ajatuksia. Niitä ­yhdessä pyörittelemällä ja veivaamalla löytyy toiveet parhaiten toteuttava malli.

Kädenpuristuksen jälkeen alkaa moninainen suunnittelu- ja esivalmisteluvaihe. Normaali rakennukseen ja rakenteisiin liittyvä suunnittelu sisältyy toimitukseen, mutta niiden lisäksi on hyödynnettävissä muutakin tarpeellista.

– Meillä on tarjota valtakunnallinen LVIS-paketti, joka sisältää lvi- ja sähkösuunnitelmat sekä kaikki tarvittavat materiaalit ja työt.

Vesikatteet ja lämpöeristeet kuuluvat vakiotoimitussisältöön, jota voi täydentää kätevästi kiintokalusteilla, kodinkoneilla, tulisijoilla, kosteiden tilojen materiaaleilla ja kalusteilla sekä muilla sisustustarvikkeilla. Tutun myyjän kanssa on luontevaa hoitaa homma alusta loppuun asti, kaupan päälle saa tuntuvia rahallisia etuja.

Kimara-hirsimökin toimitusaika on sovittavissa, minimissään se on kahdeksan viikkoa. Ennen koko puutavarasisällön saapumista tontille on aika valmistella paikat kuntoon. Yksi olennainen työvaihe on perustusten teko, joka on asiakkaan vastuulla.

– Pohjatöiden ja perustusten tekeminen on hyvin kilpailtu toimiala, johon saa varmasti hankittua osaavan urakoitsijan ­läheltä.

Hartiapankki on pystytyksessä koetuksella

Oman työn osuus hirsimökin rakentumisessa on osaamis-, ajankäyttö- ja kustannuskysymys. Kimara helpottaa valintaa tarjoa­malla viiden tason asennusvalikon: laaja runkoasennus, säältä suojaan, ulkoa puuvalmis, lämpövalmis, ja paneelivalmis asennus.

Kivimäki tietää kokemuksesta, että säältä suojassa -vaihe on tyypillinen vedenjakaja, jonka jälkeen asiakas on valmis ottamaan lopputyöt kontolleen. Työn edetessä mieli voi ja saa kuitenkin muuttua.

– Nälkä voi kasvaa syödessä ja asiakas haluaakin laajemman asennussisällön, mikä on mahdollista ilman muutoksesta aiheutuvia lisäkustannuksia. Tämä tuo joustavuutta asiakkaan muuttuneeseen tilanteeseen.

Asiakas voi Kivimäen mielestä, niin halutessaan, hoitaa peri­aatteessa koko asennuskokonaisuuden. Hirsirungon pystyy ­jokainen kokoamaan, vaikkei olisi ikinä sellaista työtä tehnyt. Numeroidut hirsikaavio- ja seinäkuvat sekä niitä vastaavat valmiiksi työstetyt hirret on lähes mahdotonta asentaa väärään järjestykseen. Tiivisteetkin ovat hirsissä jo valmiiksi paikallaan.

– Kokonaan toinen asia on sitten, että rungon kokoaminen on erittäin raakaa fyysistä työtä. Yhdeksän metriä pitkä lamellihirsi painaa noin 200 kiloa ja sellaisen käsitteleminen on aivan oma juttunsa.

LVI- ja sähkötyöt ovat puolestaan luvanvaraisia töitä, joten niiden omatoiminen tekeminen ei tule normaalisti kyseeseen ja LVIS-paketille on käyttöä. Muilta osin asennusohjeet ovat sitä tasoa, että hyvällä puutyö- ja kirvesmiestaidolla mökki on mahdollista rakentaa hyvin pitkälti itse valmiiksi.

Asennusvaihtoehdot – pääsisällöt

Laaja runkoasennus

 • hirsikehikko
 • kantavat rakenteet, palkit ja
 • pilarit, palkistot
 • aluskatteet ja ruoteet

Säältä suojaan asennus
(runkoasennuksen lisäksi)

 • vesikate
 • ikkunat ja ovet
 • päätykolmioiden ja ristikoiden vuoraus

Ulkoa puuvalmis asennus
(säältä suojaan asennuksen lisäksi)

 • räystään ja ulkokattojen laudoitusta, vuorilautoja
 • terassin ja parvekkeen lattialaudoitus ja kevytkaiteet

Lämpövalmis asennus (ulkoa
puuvalmiin asennuksen lisäksi)

 • yläpohjan, rossialapohjan ja
 • parven eristys ja ilmansulku
 • ikkunoiden ja ulko-ovien
 • tiivistäminen
 • lisäeristyskoolausta

Paneelivalmis asennus
(lämpövalmiin asennuksen lisäksi)

 • sisäkatto- ja seinäverhoilua
 • lattiamateriaaleja
 • kevyet väliseinät, runko ja verhous
 • saunaosaston panelointi.

 

Miksi Kimara-hirsitalo

 • Hirsimateriaali on kovaa ja kestävää, hitaasti kasvanutta pohjoisen puuta.
 • Massiivihirret eivät vääntyile ja painumat sekä halkeamat ovat erittäin pieniä.
 • Ekologisesti työstetty hirsi on ­uusiutuvaa ja puuperäistä luonnonmateriaalia.
 • Hirsitalo on sekä tiivis ja energiatehokas että hengittävä ja terveellinen rakennus.
 • Koko tuotanto tapahtuu tiukasti valvotun ja testatun CE-merkinnän mukaisesti.
 • Monipuolinen ja laaja suunnittelu-, toimitus- ja asennussisältö, sekä joustava oman työn osuus.
 • Rakentajakansion sisältö on kattava lupakuvista pintakäsittely- ja huolto-ohjeisiin.
 • Pienemmillä hirsityypeillä saa piha­piirin rakennukset tyylikkääksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita