Maalia pintaan!

05.04.2017 // Tuomas Lehtonen

Hyväkuntoinen maalipinta suojaa puuta säältä ja pidentää verhouksen elinikää. Uudet puupinnat on tärkeä maalata nopeasti. Huoltomaalaustakaan ei kannata jättää viime tippaan.

Keskon tuotepäällikkö Timo Vanninen suosittelee pitämään pihapiirin rakennukset hyvässä maalissa. Siistissä kunnossa olevat julkisivut antavat pihapiiristä huolitellun kuvan ja nostavat rakennusten arvoa. Mikä tärkeintä, pintakäsittely suojaa puupintaa auringon paahteelta sekä lialta, kosteudelta ja homeelta. Käsitelty puupinta myös elää vähemmän, mikä pidentää oleellisesti verhouksen ikää.

– Maalaushommissa ei kannata pihistellä oli kyseessä sitten päärakennuksen tai talousrakennuksen pintakäsittely. Kun työ tehdään kerralla hyvin, siveltimeen ei tarvitse vähään aikaan tarttua. Hyvin maalattu ja huollettu talo kestää ja on edustava, Vanninen sanoo.

Talomaaleja käytettäessä puuverhouksen huoltomaalausväli on 10–20 vuotta ja peittosuojissa 5–10 vuotta. Keitto- ja punamaaleja sekä kuultavia puunsuojia käytettäessä huoltokäsittelyä tarvitaan jo 2–5 vuoden päästä. Sääolosuhteet ja rakennuksen sijainti vaikuttavat merkittävästi siihen kuinka usein huoltomaalaus pitää toistaa.

– Maatiloilla on paljon maalattavaa seinäpinta-alaa, joten suosittelen käyttämään puuverhottuihin pintoihin kestäviä, vesiohenteisia akrylaattimaaleja. Hyviä talomaaleja ovat esimerkiksi Cello Wintex, Nordica Eko, Nordica, Matt Ultra Classic ja Ultra Matt. Jos halutaan käyttää peittosuojia, Cello Cover, Vinha ja Visa Premium ovat toimivia vaihtoehtoja, Vanninen opastaa.

Hirsiseiniin Vanninen suosittelee kuullotetta tai peittosuojaa. Ne soveltuvat hirsipintaan ulkonäöllisesti maalia paremmin. Ohut suojakäsittely myös kestää massiivihirren suuremman kosteusvaihtelun paremmin kuin maali.

Ajoissa liikkeelle

Rakennuksen ulkomaalauksessa ei kannata viivytellä. Uusi puuvalmis pinta on syytä käsitellä mahdollisimman nopeasti. Ainakin pohjuste ja pohjamaali on hyvä sivellä pintaan heti verhouksen valmistuttua. Ennen pohjamaalausta pinnasta poistetaan irtolika, pöly ja home. Tarvittaessa pinta vielä pestään homepesuliuoksella.

– Puhdistetulle puupinnalle sivellään ensin ulkokäyttöön tarkoitettu vesiohenteinen, väritön pohjuste. Se tunkeutuu syvälle puuhun ja antaa pinnalle hyvän suojan. Tämän jälkeen pinta käsitellään liuotin- tai vesiohenteisella pohjamaalilla, joka antaa pintamaalille hyvän tartuntapohjan. Lopuksi pinta käsitellään yhdestä kahteen kertaa pintamaalilla. Punamultamaalia, kuullotetta tai peittosuojaa käytettäessä erillistä pohjamaalia ei tarvita.

Myös julkisivuverhouksen huoltomaalauksessa on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Kun vanha maali on vielä kohtuullisessa kunnossa, pohjatöitä joudutaan tekemään vähemmän.

Ennen maalin valintaa tulee selvittää, millä aineella seinä on aikaisemmin käsitelty. Jos maalityyppi ei selviä kotikonstein, seinästä voi raaputtaa pienen lastun maalia ja viedä sen analysoitavaksi lähimpään K-Rautaan. Asiantuntija selvittää maalin tyypin nopeasti.

Vannisen mukaan vesiohenteinen akrylaattimaali on varma valinta puupaneelipintojen käsittelyyn. Se soveltuu niin akrylaatti- ja öljymaalipintojen kuin peitto­suojilla ja kuultavilla puunsuoja-aineilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalaukseen. Hengittävien punamultamaalien päälle akrylaatti ei kuitenkaan sovellu.

Huoltomaalausprojekti käynnistetään poistamalla hilseilevä ja huonosti seinässä kiinni oleva maali teräsharjalla tai kaapimella. Tämän jälkeen pinta pestään huolto- tai homepesulla ja huuhdellaan.

Paljaaksi kaavitut pinnat käsitellään pohjusteella ja pohjamaalilla. Pinta­maalikerroksia sivellään uusien pintojen tapaan yksi tai kaksi. Jos väriä vaihdetaan, maalauskertoja tarvitaan kaksi, jotta vanha maali saadaan kunnolla peittymään.

Pensseli paras työkalu

Vanninen muistuttaa, että ulkomaalausta tehtäessä sääolosuhteiden tulee olla oikeat. Lämpötila ei saisi laskea yölläkään alle +5 asteen, joten kovin aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä maalaushommiin ei kannata ryhtyä. Puun pinnan pitäisi olla maalattaessa kuiva ja ilman suhteellisen kosteuden pitäisi olla alle 80 prosenttia.

– Pilvipouta on paras mahdollinen maalaussää. Jos aurinko paahtaa suoraan maalattavaan seinään, maali kuivuu liian nopeasti, Vanninen sanoo.

Ulkomaalauksessa paras työväline on Vannisen mielestä tasokas sivellin. Maaliruiskua ja telaakin voi käyttää, mutta maali pitää lopuksi hiertää pensselillä kiinni alustaan. Pensselin harjaksella hierrettäessä maalille saadaan paras mahdollinen tartunta.

– Vinkkelivartinen, leveällä harjasosalla tehty ulkomaalisivellin on hyvä vaihtoehto. Kädensijassa oleva kulma mahdollistaa hyvän työergonomian.

Vesiohenteisia maaleja käytettäessä kannattaa valita sivellin, jossa on synteettiset harjakset. Laatuun kannattaa panostaa, sillä tasokas pensseli nostaa hyvin maalia ja liukuu ongelmitta puupinnalla, Vanninen kertoo.

Mainio apu maalauksessa on tele­skooppijatkovarsi, jonka avulla voidaan maalata suuria seinäpintoja nopeasti. Se mahdollistaa myös pääsyn ahtaisiin paikkoihin. Jatkovarsi voidaan kiinnittää napakasti suoraan pensselin kädensijaan.

Ulkomaalaushommissa jatkovarren­kaan avulla ei yllä kaikkiin paikkoihin. Projektia varten onkin syytä hankkia kunnollinen rakennusteline tai henkilönostin.

– Tikkailta tai traktorin kauhasta ei saa maalata! Henkilönostimen vuokrausta kannattaa harkita. Nostinta pystyy vetämään henkilöauton tai pakettiauton vetokoukulla. Alumiiniteline on myös hyvä vaihtoehto. Teline on nopea koota ja sitä on kevyt liikutella.

Rautiat ja K-raudat yhdistyivät uudeksi K-Raudaksi 

K-ryhmän rautakauppaketjut K-rauta ja Rautia muodostivat 30.3.2017 Suomen kattavimman rautakauppaketjun, jonka 140 kaupan verkosto ulottuu Tammisaaresta Ivaloon. Asiakkaita palvelee jatkossakin tuttu K-kauppias henkilökuntineen.

 Sekä kuluttaja- että yritysasiakkaat odottavat rautakaupalta vaivattomuutta ja kattavia palveluja. K-Rauta haluaa vastata tähän tekemällä asioinnista, rakentamisesta ja remontoimisesta mahdollisimman sujuvaa. Uuden K-Raudan asiakaslupaus kiteytyykin kahteen sanaan: Yllättävän helppoa.

Miten peltiverhoilu käsitellään?

Myös pinnoittamattomat pelti­katot ja peltiverhoillut seinät kaipaavat maalikerrosta. Keskon tuotepäällikön Timo Vannisen mukaan uuden sinkityn peltikaton tai seinäverhoilun kannattaa antaa hapettua pari vuotta ennen maalausta. Tämän jälkeen pinta puhdistetaan pelti­pesuaineella ja painepesurilla. Jos pellin pintaan on syntynyt irtoruostetta, se harjataan pois teräsharjalla.

Teräsharjalla harjatut ruoste­kohdat maalataan ruosteenesto­pohjamaalilla. Sen kuivuttua katto maalataan kahdesti pinta­maalilla. Maaliksi soveltuu esimerkiksi Panssari Akva tai Kirjo Aqua -peltikattomaali.

Vanhaa kattoa huoltomaalattaessa edetään pääsääntöisesti samojen askelmerkkien mukaan. Ennen katon puhdistamista vanha irtoava maali kuitenkin poistetaan kaapimella tai teräsharjalla.

Vesiohenteinen, puolihimmeä Cello Cover -peittosuoja muodostaa ohuen peittävän kalvon, joka jättää puun pintakuvion talomaaleja paremmin näkyviin. Pakkauskoko 9 l. 70,90 e, K-Rauta.

Cello Wintex -talomaali on vesiohenteinen akrylaattimaali, joka soveltuu puupintojen ulkomaalaukseen. Väri: valkoinen. Sävytettävissä. Pakkauskoko 9 l. 69,90 e, Rautia.

Cello Gård -punamaali on valmistettu perinteisesti keittämällä. Se muodostaa hengittävän ja luonnonmukaisen pinnan, joka kuluu vuosien saatossa. Vesiohenteinen. Pakkauskoko 10 l. 38,00 e, Rautia.

Prof-vinkkelisivellin 120 milliä leveällä harjasosalla. Vinkkelivarsi helpottaa esimerkiksi räystäslautojen maalausta. Kestävät synteettiset harjakset sopivat vesi- ja liuotin­ohenteisille maaleille, lakoille ja puuöljyille. Erinomainen maalinnostokyky. Sopii PROF-jatkovarteen. 13,95 e, Rautia.

Kevyt alumiininen Prof-teleskooppi­jatkovarsi avuksi kattojen, seinien ja lattioiden maalaamiseen. Pituus 110–190 cm. 17,90 e, Rautia. 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita