Maalaamalla uutta ilmettä sisätiloihin

26.11.2017 // Tuomas Lehtonen

4/2017

Maalaus on takuuvarmasti yksi palkitsevimmista remonttitöistä. Kohtuullisen pienellä ajallisella ja rahallisella panostuksella kotiin tai työtilaan saa luotua täysin uudenlaisen ilmeen.

Sisämaalaus on mukavaa puuhaa. Pensseliä ja maalisutia voi heilutella paitahihasillaan tasalämpöisissä sisätiloissa, eikä oikuttelevista säistä synny harmia. Sisätiloissa käytettävät maalit ovat vesiliukoisia, joten maalia ohennettaessa ja työvälineitä puhdistaessa ei tarvitse pelata tärpätin kanssa. 

Nykymaalit eivät enää edes haise, joten maalinkäry ei pilaa työskentely- ja asumismukavuutta. 

– Kodin sisätilojen maalaukseen kannattaa valita M1-tunnuksella merkitty, vähäpäästöinen maali. Avainlippu on osoitus kotimaisesta valmistuksesta ja joutsenmerkki takaa, että maali on tehty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Muun muassa K-Raudan Cello -tuoteperheen maalit täyttävät nämä kriteerit, Keskon tuoteryhmäpäällikkö Timo Vanninen kertoo.

Sisämaalin maalaustarvikeluokka kertoo, miten maali kestää kulutusta ja pesua. Vanninen suosittelee kestävimpiä, puolihimmeitä maaleja esimerkiksi 
keittiön ja eteisen seiniin, sillä näissä tiloissa maalipinta likaantuu yleensä helpoimmin. Olohuoneen ja makuuhuoneen seiniin soveltuvat myös himmeät ja 
täyshimmeät maalit. Puhdistustarve on näissä tiloissa yleensä vähäisempi. Sisäkatoille on puolestaan omat maalinsa.

– Uusilla vesiohenteisilla sisämaaleilla voi maalata huoletta kaikkien maalaamattomien ja ennen maalattujen seinäpintojen päälle. Myös sisäkattomaaleilla voidaan maalata suoraan vanhan pinnan päälle yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Jos katossa on käytetty vesiliukoista kipsitasoitetta, käsittely vesiohenteisella maalilla saattaa saada kipsin sulamaan. Tällaisessa 
tapauksessa katto pitäisi ennen varsinaista maalausta käsitellä eristepohjamaalilla. 

Kova maali tuotantotiloihin

Jos maalattava tila on erityisen kovassa käytössä, tai tilassa säilytetään esimerkiksi työkaluja tai likaisia työvaatteita, Vanninen suosittelee käyttämään tavallisia sisämaaleja järeämpiä aineita.

– Esimerkiksi karjakeittiössä maalipinta voi joutua kovalle rasitukselle ja tilassa saattaa olla myös kosteutta. Tällaisissa kohteissa seinät kannattaa maalata niin sanotulla kovien paikkojen maalilla. Se on myös vesiliukoinen maali, mutta siinä on käytetty enemmän sideainetta ja sideaine on kovempaa kuin tavallisissa sisämaaleissa. Maalin sekaan on myös lisätty homeenestoainetta. Tällainen maali on muun muassa Prof Titaani, Vanninen sanoo.

Niin tavallisten sisämaalien kuin järeämpienkin maalien värisävyissä riittää valinnanvaraa. Esimerkiksi Cello- ja Prof-maalit voidaan sävyttää Teknoksen sisävärikartan kaikkiin sävyihin.

Laatu näkyy lopputuloksessa

Sisämaalaus on remonttitoimenpiteenä edullisimmasta päästä. Vanninen kuitenkin muistuttaa, että maalikaupoilla ei kannata ryhtyä pihtaamaan. Kun valitsee laadukkaat maalit ja käyttää niitä riittävän runsaasti, lopputulos hivelee silmää. Oleellista on huomioida myös välineet. Halvimmilla siveltimillä ja teloilla maalipinnasta ei välttämättä saa mieleistä.

– Laadukkaaseen telaan on hyvä panostaa, sillä sen avulla maalia saadaan nostettua seinälle runsaasti. Mitä lyhytkarvaisempi tela on käytössä, sitä sileämpi maalipinnasta tulee. Kaikista siisteimmän jäljen saa aikaan mikrokuitutelalla. Seinän ja katon rajauksiin tulee varata pensseli tai rajaintyökalu. Rajattujen kohtien viimeistelyä varten on hyvä hankkia myös pieni tela, jotta seinäpinnasta saadaan kokonaisuudessaan mahdollisimman yhtenäinen, Vanninen opastaa.

Lattia, huonekalut ja muut pinnat, joita ei maalata, on syytä suojata hyvin ennen maalausta. Suojausta varten rautakaupasta on saatavissa hyviä suojamuoveja ja -papereita. Maalarinteippi on oiva ratkaisu pienempien kohtien suojaukseen ja rajauksiin.

– Laadukkaalla, rajauksiin tarkoitetulla maalarinteipillä saadaan tehtyä selvät rajat, Vanninen vinkkaa.

Maalaaminen nopeutuu ja työstä tulee mukavampaa, kun apuvälineeksi hankkii telaan kiinnitettävän jatkovarren. Kurottelun ja kyykistelyn vähentyessä selkävaivatkaan eivät aiheuta ongelmia. Erityisesti kattoa maalattaessa jatkovarsi nousee suureen arvoon; tikkaille ei tarvitse juurikaan nousta, kun työ onnistuu turvallisesti lattiatasosta käsin.

Pohjatyöt kunniaan

Vanninen muistuttaa, että pohjatöiden tekeminen huolella on edellytys onnistuneelle maalausprojektille. Seinässä olevat kolot ja halkeamat sekä taulukoukkujen reiät on syytä tasoittaa huolella. 

Tämän jälkeen paikatut kohdat hiotaan tasaiseksi, jotta ne eivät erotu maalipinnan alta. Ennen maalausta hiontapöly harja­taan pois ja pinta pestään huolellisesti maali­pesuaineella, joka poistaa seinäpinnasta itsepintaisimmankin rasvan ja lian. Puhtaaseen pintaan maali tarttuu kunnolla kiinni.

Kun pohjatyöt on tehty ja seinäpinta on kuiva, on aika ryhtyä maalaamaan. Pinta käsitellään ensin pohjamaalilla ja sen jälkeen yhdestä kahteen kertaa pintamaalilla. 

– Maalia nostetaan telalla reippaasti ja levitetään seinään ristikkäisin vedoin. Kun maalia on seinällä riittävästi, maalipinta tasoitetaan joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös suuntautuvin vedoin. Kattoa maalattaessa on syytä edetä valon suuntaisesti eli suunnata vedot joko ikkunaan päin tai ikkunasta poispäin. Näin auringonvalo ei paljasta telan jälkiä niin helposti.

Maalausta koskevissa kysymyksissä Vanninen kehottaa kääntymään rohkeasti K-Rautojen myyjien puoleen.

– Asiantuntevat myyjät voivat auttaa oikean maalityypin, värisävyn ja työvälineiden valinnassa. Monissa liikkeissä voidaan asiakkaan halutessa tehdä myös laajempaa väri- ja sisustussuunnittelua. Ja tarvittaessa maalarikin voi löytyä K-Raudan kumppaniverkostosta, Vanninen muistuttaa.

Prof 20 Titaani

Prof 20 Titaani on vesiohenteinen, hyvin pesua kestävä pintamaali pohjamaalatuille tai aiemmin maalatuille betoni-, tasoite- ja rakennuslevypinnoille. Sävytettävissä. 9 l. 

Cello Loft

Cello Loft on vesiohenteinen, helppokäyttöinen, liuotteeton ja hajuton täyshimmeä sisämaali, 
joka sopii sisäkattojen maalaamiseen sekä pohjamaaliksi varsinaisen pintamaalin alle. Jättää tasaisen ja himmeän pinnan. Sävytettävissä. 
2,7 l. 

Cello Feel

Cello Feel on ympäristö­ystävällinen ja hajuton sisustus­-
maali, joka soveltuu sisäiseinien ja -kattojen maalaukseen erityisesti olohuoneissa, makuuhuoneissa ja lastenhuoneissa. Sävytettävissä. 
2,7 l. 

4/2017

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita