Luomutilojen luottoäes

23.11.2017 // Multiva

4/2017

Multiva-äkeet tuottavat tutkitusti tasaisimman kylvöalustan ja otolliset olosuhteet orastumiselle. Topline Super XL -äes hanhenjalkaterillä on hyvä ratkaisu myös rikkakasvien torjuntaan. 

Kahdella luomutilalla Lapväärtissä on käytössä kahdeksanmetriset Topline­Super XL -äkeet hanhenjalkaterillä. 

Veljesten Roger ja Christian Björknäsin tilalla on viljelykierrossa 300 hehtaarin alalla nurmea, viljaa ja palko­kasveja vaihtelevilla maalajeilla. Oman lypsykarjan lannan lisäksi käytetään myös luomulannoitteita.

Roger Björknäs päätyi hankkimaan äkeen kuultuaan hyviä kokemuksia koneen toiminnasta luomuviljelyssä Degerbergin tilalta Ruotsin Lidköpingistä.

– Hanhenjalka toimii rikantorjunnassa hienosti, sillä läpileikkaavat terät katkaisevat kaikki rikkakasvien juuret heikentäen kasveja merkittävästi. Työsyvyydeksi olen valinnut 8–10 cm rikkatorjunnan vuoksi, muuten voitaisiin muokata matalampaankin.

Äkeen pitkän rungon ansiosta maa liikkuu hyvin äkeen alla, mikä yhdessä hanhenjalkaterän muodon kanssa nostaa rikkakasvien juuret hyvin pintaan kuivumaan. Vetotehon tarve on viljelymenetelmästä, maalajista ja muokkaussyvyydestä riippuen sängellä 30–35 hv/metri työleveyttä. Perusmuokatulla maalla se on pienempi.

Roger Björknäs äestää perusmuokattua maata ja on huomannut, että tehoa tarvitaan aina­-
kin 210 hv. Ilman hanhenjalkoja tehontarve on 5–10 hv pienempi/työleveysmetri. 

– Kylvöpohja on ollut äkeen pitkän rungon ansiosta tasainen ja mururakenne äestyksen jälkeen on ollut orastumista ajatellen sellainen kuin pitääkin. 

Halusin äkeeseen myös ajourakuohkeuttimet eikä oralla olevasta pellosta pystynyt näkemään, mistä traktori oli kulkenut.

– Topline Super XL:lla pääsee ja pärjää tosi pitkään. Se on kannattava konehankinta varsinkin aloittelevalle luomuviljelijälle, sillä se riittää ainoaksi muokkaimeksi.

Kjell Utfolk (vas.) ja Roger Björknäs

Kjell Utfolk (vas.) ja Roger Björknäs ovat jo pitkän linjan luomuviljelijöitä. Isännät päättivät hankkia Multiva ToplineSuper XL 800 -äkeet hanhenjaloilla kuultuaan muiden luomuviljelijöiden hyviä kokemuksia koneesta.

Utfolkin tila

Kjell Utfolk viljelee 140 hehtaarin luomutilaa, maalajit ovat pääasiassa kevyitä. Viljelykiertoon kuuluvat puhdas kaura, kevätspeltti, peruna ja nurmi, ja lannoittamiseen käytetään luomulannoitteita.

Utfolk kokeili viime vuonna 80 prosentin kasvipeitteisyyttä. Keväällä hän lopetti nurmet Topline Super XL:llä, teki kevätkynnön ja äesti sen jälkeen pellot kertaalleen Topline Super XL:llä. 
Kylvön jälkeen peltoon kylvettiin vielä kerääjäkasvi, jotta kasvustosta tuli tiheä, eikä rikoille jäänyt enää tilaa ja valoa.

– Odotin, että koska äkeessä on yhdeksän piikkiakselia, niin se pystyy muokkaamaan pellon kuntoon yhdellä ajokerralla. Ja juuri näin se on toiminutkin. Otin etukäteen tarkasti selvää Topline Super XL:n ominaisuuksista. Ostopäätökseen vaikuttivat laadukkaat materiaalit, kotimaisuus ja koneen ominaisuudet. 

– Työsyvyyden säätö on selkeä ja helppokäyttöinen. Piikki on vahva ja pitää työsyvyytensä myös muokattaessa syvemmältä, jolloin päästään parempaan tulokseen rikkojen torjunnassa. Äkeen läpäisevyys on tosi hyvä. Äes myös tasaa tehokkaasti, koska se on pitkä, Kjell Utfolk luettelee.

Lue alkuperäinen pidempi artikkeli Multivan sivuilta.

4/2017

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita