Lantaa siististi piiloon

29.10.2017 // Hannu Koivisto

Viime kevät oli pahasti myöhässä, kun teuvalainen Jarkko Kaleva aloitti parin viikon mittaista lannan sijoittamista Pichon-lietevaunulla. Työssä ei tarvittu kumisaappaita eikä kumiasua. Lannanlevitystyö on sisäsiistiä, tarkkaa ja tehokasta.

Kevättyöt ovat juuri käynnistyneet Teuvalla. Ilma on tällä kertaa lämpimän puolella, poutainen. Aurinkokin pilkistelee.

Jarkko Kaleva loikkaa nuoren isännän ketteryydellä traktorin ohjaamosta. Yksi kuorma lantaa on juuri sijoitettu peltoon navetan viereen. Lypsykarjatilan pihapiiri on siisti, eikä lanta haise, vaikka sitä kuljetaan pihan poikki pellolle.

– Joka välissä yritetään pitää paikkoja kunnossa ja siistiä töiden jälkiä, ettei romua keräänny liiaksi nurkkiin, Kaleva kertoo.

Työrytmi pihamaalla on rauhallisen tehokas, kukaan ei panikoi. Jokaisella Maatilayhtymä Kalevan osakkaalla on omat rutiininsa, ja kahden sukupolven yhteistyö tasaa työhuippuja.

Vanhemmat Seppo ja Paula tekevät tilan töitä tasavertaisina nuoren parin, Jarkon ja Outin kanssa.

– Maatilayhtymä on hyvä keino tehdä sukupolvenvaihdos pehmeästi, Jarkko Kaleva sanoo.

– Tässä pääsee käsiksi tilanpitoon hiljalleen, eikä kaikki kaadu kerralla niskaan.

Jarkko Kaleva

Jarkko Kaleva painotti levityskaluston valinnassa tarkkuutta ja tehokkuutta.

Kaksi viikkoa ja 6 000 kuutiota

Kahdessa kaaripressuilla katetussa lietesäiliössä muhii luonnon kasvuvoimaa 5 000–6 000 kuution verran. Aikaa kevään levityksiin kuluu pari viikkoa, keleistä riippuen. 

Ajanmukainen kalusto takaa tehokkaan levityksen, märkään peltoon lietettä ei ajeta.

Parhaina päivinä 180 hevosvoiman traktorin vetämän lantavaunun yhdistelmällä levitetään 500 kuutiota lietettä. 15,6 kuution Pichon-lietevaunulla kuormia kertyy 35.

Kauimmaiset pellot sijaitsevat kymmenen kilometrin päässä, jonne lannan kuljettaminen vie enemmän aikaa. Lietesäiliöt tyhjennetään taas ensimmäisen nurmisadon jälkeen, samoin toisen sadon jälkeen.

Lisäksi annetaan Yaran typpeä, Thiotrak-lehtilannoitetta viisi litraa hehtaarille, kertoo Jarkko Kaleva. 

– Viime vuonna kokeilimme ensimmäistä kertaa lehtilannosta typpilisänä. Mancozin-lehtilannosta annetaan kaksi litraa hehtaarille. K-maataloudesta juuri soittivat että aineet ovat noudettavissa.

Kalevat keräävät rehua 10 000 kuiva-ainekilon verran hehtaarilta. Lypsylehmien keskituotos on 10 000 kiloa.

Lietesäiliöt tyhjennetään syksyllä talvea vasten. Lantaa luovutetaan syksyllä myös naapureille. 
120 lypsävän karja ja 80 hehtaarin peltoala ovat kutakuinkin sopusoinnussa, kun lantaa sijoitetaan 30 kuutiota hehtaarille.

Ympäristölupaan tilalla ei ole sitouduttu, ei myöskään multaustuen hakemista varten.

– Ehdot ovat liian tiukat hyötyyn nähden. Muutaman kympin tuova sitoutuminen ei kompensoi sitä, että lantaa voidaan nyt sijoittaa tarkoituksenmukaisemmin.

Lannan sijoittaminen itsestäänselvyys

Multain kulkee Pichonin perässä vakaasti nyökkimättä, hydraulijousituksen vakauttamana. Hydraulijousitus kerää kehuja Jarkko Kalevalta. 

Kun multain nostetaan ylös päisteessä, suuttimista valuu lantaa vain tipoittain muutaman sekunnin ajan. Vantaan päähän jää pieni tuppo nurmen ja lannan sekoitusta, joka estää lirutusta. 

Pichon-lietevaunun perään asennettu Slootsmithin multain saa kiitosta Jarkolta. Tiheä vannasväli ei jätä isollakaan lantamäärällä lantaa pintaa rehua pilaamaan vaan lanta piiloutuu tehokkaasti kasvien juurten ulottuville pinnan alle. Kun lanta sijoitetaan suoraan nurmen juureen, ravinteita ei huuhtoudu, vaan ne menevät suoraan kasvin käyttöön.

Multain on nimenomaan nurmimultain, sillä ei paljaaseen maahan kannata edes koettaa. Tiheä vannasväli ja pienet kiekot toimivat hyvin nurmessa, ilman kompromisseja. 

Jakolaite on aiemmin ollut monen multaajan heikko kohta. Pichonin Macerator-pystyjakaja murskaa paksunkin lietteen kiintoaineen ja oljet. Jakolaite toimii luotettavasti. Lantaletkujen aukominen ei nimittäin ole lannanlevitystyötä.

Pichon-lietevaunu

Kuorma täyttyy muutamassa minuutissa.

Määränsäätöautomatiikka ei jätä arvailuja 

Kaleva asettaa pumppukuormaimen säiliöön. Kuormaimen puomin liikuttelu on helppoa ja tarkkaa ohjaimen pienellä joystickillä. Traktorin ohjaamosta käsin lannan kuormaus on siistiä sisätyötä verrattuna letkujen kanssa sähläämiseen. Kuormauksessa ei tarvita kumikintaita tai kumisaappaita. 

Kuorma täyttyy muutamassa minuutissa Plunger-imupuomin avulla, jonka tehoa säestää erillinen Turbofiller-keskipakopumppu. Pumppausteho on 100–120 kuutiota tunnissa.

– Turbofiller oli myös yksi Pichonin valintaan vaikuttanut tekijä, toinen tärkeä ominaisuus oli  määränsäätöautomatiikka, kertoo Kaleva. Turbofiller myös säästää alipainepumppua ja 
pidentää sen käyttöikää. 

Pellolla määränsäätöautomatiikka pitää huolen, että lantaa sijoitetaan täsmälleen oikea määrä. 
Lantamäärää voidaan säätää lohkon mukaan, jotta pellolta ei tarvitse poistua puolen kuorman kanssa. Automatiikka kalibroidaan täydellä virtauksella lietettä. Tämän jälkeen näytön asetukset asennetaan täydelle määrälle.

Kun Kaleva on tyhjentänyt vaunun, näyttö osoittaa että pyttyyn jäi sata litraa lietettä.

Pichon-lietelantavaunut

 • Säilöt täyttävät DESP 97/23/CE -normin.
 • Säiliöön integroitu alusta, viiden vuoden rakennetakuu.
 • Kuumasinkityt ulko- ja sisäpinnat.
 • 1 S235JRG2 -luokan terästä.
 • 7 150 ja 8 100 l säiliöt: 1 välilevy, 6 mm ainevahvuus.
 • 10 400–14 200 l säiliöt: 2 välilevyä, 7/8 mm ainevahvuus.
 • 15 700–22 700 l säiliöt: 3 välilevyä, 8 mm ainevahvuus.
 • Alipainetäyttö, valittavissa BP2-imuvarsi, Plunger-imupuomi ja Turret- tai Flow Master -pumppukuormaimet.
 • Täytön tehostamiseen saatavana integroitu Turbofiller-keskipakopumppu
 • Saatavana laaja levitysvarustusvalikoima 4-pistekiinnityksellä
 • Sähköhydraulinen painikekäyttö, saatavana joystick-hallinta Tact-Master kosketusnäyttöpaneelilla.
 • Määränsäätöautomatiikka valittavissa.
 • Akselityypit, 1-akselinen, 2- ja 3-akselinen lehtijousilla tai hydraulijousituksella ja akseliohjauksella.

Nykyaikaista lannanlevitystä

Takana – tosin ei kovin kaukana – ovat ajat, jolloin lantakuski puki päälleen kumikengät ja kumi­kintaat. Kukaan ei pyytänyt keittiöön sonnalle haisevaa työmiestä vaan hän oli ulkoruokinnassa tunkion vieressä. Muistan, kun tytär tuli kotiin pellon vieressä sijaitsevasta koulusta. Hänet pantiin suoraan suihkuun, koska hiukset haisivat lehmän lannalta. Nykyajan lannanlevitystekniikalla ympäristö ei haise. Se tarkoittaa myös, ettei arvokasta typpeä haihdu, koska lannanhaju on typpeä. Pumppukuormaimella, multaimella ja määränsäätöautomatiikalla varustetulla lantavaunulla työskentely sopii jokaisen hipiälle, se on ympäristölle ystävällistä ravinteiden kohdistamista oikein. 

Hannu Koivisto

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita