Laadukas aumamuovi suojaa säilörehun laatua

23.11.2017 // Anne Yrjänä

4/2017

Onnekkaasti säätiedotusta seuraavalla ja nopealla sadonkorjuulla voidaan vaikuttaa säilörehun laatuun. Varma keino laadun säilyttämiseen ja hävikin minimoimiseen on RKW Combifilm-yhdistelmämuovi, jonka vertaansa vailla oleva ilmatiiviys perustuu sen rakenteeseen.

Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevalla Enholmin maitotilalla Kolpissa tehtiin alkusyksystä vuoden toista sadonkorjuuta. Työtä tehtiin kolmella traktorilla, niittokoneella ja silppurivaunulla, kolmatta päivää 24/7-urakoitsijankin voimavaroja apuna käyttäen.

– Pidempään sitä ei voi tehdä, kun osa kuivuu tai sade uhkaa, kertoo Gun Enholm.

Enholmien kanssa on pakko keskustella kuluneista kolmesta peräkkäisestä huonosta kesästä ja siitä miten ne ovat vaikuttaneet sadonkorjuuseen ja rehun laatuun. Oikean sadonkorjuuajan valitseminen on arpapeliä, kun sateen uhka on ollut päivittäistä. 

Kostealla säällä itse korjuukin aiheuttaa uria ja vahinkoa korjuualalle eikä pakkausvahingoiltakaan vältytä.

– Toista satoa voitiin korjata vasta syyskuun alussa, vaikka se olisi pitänyt tehdä jo kolme viikkoa aikaisemmin, jolloin rehuanalyysi olisi antanut erilaisia tuloksia. Osa korjasi satoa aiemmin. Me, jotka odotimme, saimme vähemmän proteiineja ja energiaa, mutta enemmän kuitua ja suuremman sadon. Kannatti silti odottaa, kertoo Alf Enholm.

Ennen juhannusta tehdyn sadonkorjuun rehuanalyysissä kuiva-ainemäärä oli 34,5 % ja raakaproteiini 11,2 %. Rehun kuitupitoisuudesta kertova NDF-arvo oli 587 g/kg ja energia-arvo 10,2 MJ/kg. Laboratorio pitää tuloksia hyvinä, vaikka ruokintaindeksiä heikentää huono sulavuus eli D-arvo.

– Ruokinnassa proteiinin määrää on siis nostettava täysrehun avulla. On ikävää, että EU rajoitti fosforin antamista lehmille. Sitä tarvittaisiin eläinten hyvinvointiin, kun sitä ei nyt tule nurmirehun kautta, pahoittelee Alf Enholm.

Viktor Enholm

– Sadonkorjuuseen saadaan tärkeätä tehoa sillä, että RKW Combifilmiä käyttämällä saavutetaan kymmenkertainen ajan säästö, kertoo Victor Enholm.

Hernettä karjalle

Enholmien tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos 2013. Isäntäpari Alf ja Gun siirsivät vetovastuun pojalleen Victorille ja hänen vaimolleen Josefinille

– Kun maidon hinta laski 2013, oli rakennettava uusi navetta, että saa­taisiin tilaa 57 lisälehmälle, Enholmit kertovat.

Kolmen lypsyrobotin pihatossa on nyt tilaa 157 lehmälle ja omia hiehoja kasvatetaan kahdessa pienemmässä navetassa. Enholmit ovat tyytyväisiä siihen, että tilan 192 hehtaaria riittävät säilörhun tuottamiseen koko tilan tarpeisiin. 

– Nurmea viljellään 121 hehtaarilla, vehnää ja hernettä varten on 63 hehtaaria ja 12 ha on varattu ohralle, laskee Victor Enholm. 

Hernettä on otettu mukaan nyt ensimmäistä kertaa ja Alf Enholmia mietityttää, miten se maistuu karjalle.

– Saa nähdä, hän hymyilee ja kertoo, että monia ideoita ja ajatuksia otetaan käyttöön lahden takaa Suomen ruotsinkielisille alueille.

Aumamuovi

Enholmeilla säilörehu säilytetään viidessä laakasiilossa. Tilan 192 viljely­hehtaaria riittävät tuottamaan säilörehua koko tilan tarpeisiin. RKW Combifilm-kerroksen päälle asetetaan painoja ja reuna-alueille hiekkasäkkejä.

Itsestään tiivistyvä siilopeite

Enholmit ovat tyytyväisiä myös viiteen laakasiiloonsa. 3x40x10-metriset siilot 
sisältävät rehun vuoden tarpeeseen. Siilojen peittäminen ja suojaaminen nopetui, kun tilalla otettiin viime vuonna käyttöön RKW Combifilm yhdistelmämuovi.

– Voi laskea, että sen käytössä saavutetaan kymmenkertainen ajan säästö tuulessa liehuviin vakuumimuoveihin verrattuna. Muita vaihtoehtoja ei saa asennetuksi yhdellä kerralla, laskee Victor Enholm.

RKW Combifilmin teho perustuu siihen, että rakenteessa on kaksi muovikerrosta, toinen polyeteeniä ja toinen polyamidia. Peittämisen jälkeen rehun kosteus imeytyy polyamidikerroksen läpi ja se irtoaa polyeteenikerroksesta painuen tiiviisti rehun pintaan, jolloin ehkäistään ilmataskuja ja homeen syntymistä.

– Rehua tiivistetään tietenkin myös ennen peittämistä. Peittämisen jälkeen reunoille asetetaan hiekkasäkkejä ja päälle erilaisia painoja, lisää Gun Enholm. 

Tilan ympärillä parveili myös toiveikkaita lintuja, variksia, harakoita ja naakkoja. Niitä varten tarvitaan rehusiilojen suojaksi myös verkkoja. Toisaalta Enholmit luottavat, että haittalintuja karkoittaa myös kissarakkaan tilan oma ”henkilöstö”.

 

4/2017

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita