Kokemuksesta kasvaa karjasilmä

16.11.2017 // Anne Yrjänä

4/2017

Vasikkakasvattamotyössä aika on konkreettisesti rahaa. Ennaltaehkäisy kannattaa ja vasikoiden terveyden tarkka seuranta tuottaa tulosta.

Vasikoiden kasvatusaika on lyhyt, joten tässä ei ole luppoaikaa, kertoo ennaltaehkäisevään hoitoon keskittyvä isäntä Anssi Honkela.

– Ternivasikat saattavat tulla kahdeltakymmeneltä eri tilalta, eri puolilta Suomea, joten terveydentilaa pitää seurata tarkasti.

Honkelan suvulla on ollut lypsykarjaa jo sata vuotta.

– Me erikoistuimme vasikohin, kun vastaavasti maitotilallisena olisi pitänyt investoida pellonhankintaan. Tämän alueen hintataso on korkea, peltoalueet olisivat olleet kaukana toisistaan eikä se olisi työajallisesti järkevää. Erikoistuminen oli helpoin tie ja Snellmannilla oli täällä tarvetta sille. Omien peltojemme 12 hehtaarin säilörehuala riittää mainiosti, kertoo Anssi Honkela.

Anssi ja Tuulia Honkela

Anssi ja Tuulia Honkelan tilalla kasvaa vuosittain yhteensä 900 vasikkaa.

Ennakoiva työ kannattaa

Anssi ja Tuulia Honkelan yritys, RantaVasikka, sijaitsee Kalajoen rannassa. Pihaton 1500 neliömetrillä on tilaa 360 vasikalle. Tilalla kasvaa vuosittain yhteensä 900 vasikkaa. Uusia tulee 90 kappaletta seitsemän viikon välein. Pääosin maitorotuisista sonneista koostuvat vasikat tulevat pariviikkoisina ternivasikkoina ja lähtevät loppukasvatukseen viiden kuukauden ikäisinä märehtijöinä.

– Vasikka on pieni ja herkkä ja sen kasvupotentiaali on hyödynnettävä noin 130 päivässä. Tehokkaiden rehujen, hygienian ja terveydenhallinnan pitää olla kunnossa. Tämähän on kuin päiväkoti, jossa kaikki sairastavat porukalla. Yhden päivän aikana saattaa tulla useita sairastapauksia, Honkela tiivistää.

– Meillä on vahvasti ja jääräpäisesti vallinnut sivistynyt arvaus siitä, että meidän on autettava siirtymävaihetta, jossa vasikoiden koti ja ruokavalio muuttuvat. Tilannetta voisi verrata siihen, että itse matkaisimme Afrikkaan eri bakteerikantojen ja ruokavalion maihin.

– Siksi olemme aina ennaltaehkäisevästi juottaneet saapuville vasikoille vasikkasuolaa juomarehuun sekoitettuna puolentoista viikon ajan. Vuodenvaihteesta asti olemme käyttäneet Curavitia, jonka hinta-laatusuhde on aiempiin verrattuna parempi.

– Curavit sekoittuu hyvin eikä paakkuunnu kuten aiemmin käytetty suola, joka otti itseensä kosteutta ja saattoi aiheuttaa tukkeutumista, Anssi ja Tuulia Honkela kertovat.

Curavit sisältää muun muassa elektrolyyttejä, natriumkarbonaattia ja kasviskuituja, jotka ehkäisevät ja suojaavat nestehukalta. Kasviskuidut edistävät suoliston hyvinvointia ja sokerit antavat nopeaa energiaa.

– Käyttö tietysti vaikuttaa hintaan, kun suolaa kuluu 150 kiloa vuodessa, joten oli päätettävä, mihin haluaa sijoittaa, Anssi Honkela painottaa.

RantaVasikan tila

Honkelan tilalla panostetaan vasikoiden hyvinvointiin. Vasikat tulevat pariviikkoisina RantaVasikan tilalle ja lähtevät loppukasvatukseen viiden kuukauden ikäisinä.

Lähtökohdat vaihtelevat

Anssi Honkela näyttää valokuvia vasikoista, joiden lähtökohdat poikkeavat suuresti toisistaan. Kun vasikka on alkutilalla saanut ternimaitoa riittävästi, vastustuskyvyn voi lukea jo lihaksikkaasta ja pirteästä ulkonäöstä.

– Kakkoslaadussa karvan laatu ja kylkiluiden paistaminen ennakoivat, että muutokset voivat olla ratkaisevia tekijöitä.

Heikompien kanssa on tehtävä enemmän työtä, jotta päivän keskikasvu lähestyisi kannattavuustavoitetta, joka RantaVasikassa ylittää kilon päivässä. Uuden työntekijän kautta kasvua on saatu pieneen nousuun.

– Työmme on kuin korttitalon pystyssä pitämistä, jossa on koko ajan pysyttävä hereillä. Heikoimmilla vasikoilla päiväkasvu on 700 grammaa vuorokaudessa, josta on nopeasti päästävä nousuun ja yli tuhanteen grammaan. On valvottava, että vasikat oppivat käymään juomassa tasapuolisesti. Rehut on esiteltävä ja osaa on pakkojuotettava, etteivät vasikat pääse kuivumaan, Honkelat kertovat.

Juottaminen jatkuu 45 päivää, minä aikana vasikat vierotetaan juomarehusta ja niiden huomio siirretään täysrehuun ja säilörehuun.

– Tuemme prosessia, jossa vasikka muuttuu märehtijäksi. Vasikkahan on utelias, alkaa maistella rehuja, mutta niitä pitää maistella monta kertaa ja edistystä tapahtuu pikkuhiljaa, Anssi Honkela hymyilee.

Pitkäaikaisesta kokemuksesta kasvaa Honkelan mukaan hyvä karjasilmä.

– Se on työn tärkein osio. Pihatto on jaettu 40 vasikan osastoihin, joissa kaikkien hyvinvoinnin seuraaminen on helpompaa. Nautahan on saaliseläin, joka piilottaa sairautensa. Ongelmien huomaaminen vaatii työtunteja.

Eläinlääkärin tekemisissä säännöllisissä tarkastuksissa pihattoa on kiitetty ilmavuudesta ja eläinten puhtaudesta, ulkonäöstä ja uteliaisuudesta.

– Siltikään esimerkiksi vasikkayskästä ei ole mahdollista päästä eroon. Meillä on kuumemittari ahkerassa käytössä ja kuumetta potevat saavat heti antibiootteja. Kaikesta pidetään tarkkaa Nasevaan siirrettävää kirjanpitoa, Tuulia Honkela kertoo.

Curavit vasikkasuola

Honkelat ovat käyttäneet Curavitia vuodenvaihteesta asti ja kokemukset ovat hyviä.

4/2017

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita