Kesäinen VIP-päivä Hauholla

16.10.2017 // Marjo Serenius

Tänä kesänä kaupoilla oli mahdollisuus isännöidä omaa VIP-päiväänsä Hauhon koetilalla. Yksi VIP-päivän varanneista oli Pirkanmaan Maatalouskauppa, jonka kutsumana kokeisiin saapui tutustumaan noin 20 henkilöä.

Päivän ohjelmaan kuului koetilan tarjoama lounas Hahkialan kartanolla sekä parituntinen peltokierros asiantuntijoiden vetämänä. Kierrosten aikana käytiin monia mielenkiintoisia keskusteluita liittyen muun muassa kasvukauden ajankohtaisiin rikka-, tauti- ja korrensäädeaineuutuuksiin sekä lajikkeisiin.

Kesäkuun 15. päivä kasvustot olivat vielä aikaisessa vaiheessa ja viljelytulokseen oli mahdollista vielä vaikuttaa kasvinsuojelun toimenpiteillä. Päivässä keskityttiinkin kasvinsuojelun uutuuksiin.

– Mukana olleet viljelijät olivat erittäin tyytyväisiä Hauhon kierrokseen, toteaa viljelyohjelma ja tuotantotarvikkeista vastaava Pirkanmaan Maatalouskaupan Laura Järvinen.

Siemenen peittaus ja kunnostus on tärkeää

Punahomeet leviävät siemenessä, joten siemenen peittaus ja kunnostus on tärkeää. Minni Tapola havainnollistaa peittausainetutkimuksen tuloksia kauralla.

Kylänurmikka kuriin

Etenkin korrensääde Medax Maxin teho vakuutti ja sen nopeavaikutteinen tehoaine, joka ei vaadi lämpöä tai valoa toimiakseen. Tehoa esitteli Hannes Höykälä BASFilta koetilan siemenviljelyksiltä kerättyjen korsien avulla. Korrenlyhenemisen lisäksi Medax Max paksuntaa korren soluseinämää, jolloin kasvusto vahvistuu eikä lakoa.

Päivi Peltovuori DowAgrolta havainnollisti hyvin Zyparin nopean tehon kevätviljan rikkakasveihin ruuduilla, jotka oli ruiskutettu viikko aiemmin.

Kylänurmikkaasta on tulossa hankala ja nopeasti leviävä rikkaheinä, joka levittäytyy ja valtaa kaikkea vapaana olevaa alaa itselleen. Se pääsee yleistymään, koska se tuottaa siementä nopeasti lähdettyään kasvuun. Koetilalla kylänurmikka on vallannut etenkin koeruutujen välisiä kylvämättömiä paikkoja ja pellollakin se valtaa ensiksi nimenomaan aukkopaikat.

Minni Tapola BayerCropSciencelta kertoi uutuustuote Hussar Plussasta, jolla saadaan hyvin torjuttua kaikki viljan rikat muilta kasveilta kuin kauralta. Eritoten se tehoaa kylänurmikkaan, joka kuitenkin vaatii useamman vuoden torjunnan, jotta pellosta saadaan siemenpankki tehokkaasti hävitettyä.

Tapola esitteli myös punahomeen torjuntavaihtoehdoiksi sopivia kasvustoruiskutuksia ja mainitsi uudesta peittausaineesta, jolle haetaan rekisteröintiä syksyllä. Aine käy kaurallekin eikä hidasta itävyyttä ja sillä on hyvä teho punahomeeseen.

Hussar Plussa

Kylänurmikkaan optimiruiskutusajankohta Hussar Plussalla on, kun kylänurmikkaassa on kaksi lehteä. Tämä taimi on jo ohittanut optimiruiskutusajankohdan.

Cleravo haastaa Clamoxin

Clearfield-tuotantomenetelmä on Suomessa vieläkin kohtalaisen uusi, vaikka Aurea CL-rypsilajike onkin yleistynyt rypsin toiseksi viljellyimmäksi lajikkeeksi. Suoraan suomennettuna ”puhdas pelto” näkyy hyvin rikka-aineen erinomaisessa tehossa, jolloin maassa olevaa rikkapankkia saadaan tehokkaasti vähennettyä öljykasvin ollessa viljelyvuorossa.

Hannes Höykälä esitteli Clearfield-tuotantoon öljykasveille uutuusrikka-ainetta Cleravoa, jossa on vähemmän jälkikasvirajoituksia kuin edeltäjässään Clamoxissa. Lisäksi Cleravo pärjää hintakilpailussa Clamoxille.

Viime talvena järjestettyjen Kaura8000-tapahtumien jatkoksi koetoiminnassakin on panostettu kauran lannoitukseen. Taija Saari Yaralta kertoi hiven­lannoitusten ja etenkin mangaanin tärkeydestä, kun tavoitellaan kauralla vientilaatua ja huippusatoja. Nykyisillä lajikkeilla Suomessa olisi mahdollista ottaa kaurasta 8 000 kg/ha.

Yara mittaa kesän aikana typen kertymistä kasvustoon usealla koepaikalla N-prognos typpimittauksella. Koetila on mukana ensimmäistä kertaa verkostossa. Kuinka paljon kasvustot ottavat typpeä ja missä vaiheessa kasvukautta, selviää Yaran nettsivuilta.

Medax Max

Medax Max on lyhentänyt selvästi populaatioruislajike Dankowskie Agatin korsia: käsittelemätön oikealla ja Medax Max ruiskutettu vasemmalla.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita