Katseet kohti tulevaa KoneAgriassa

14.11.2017 // Raila Aaltonen

4/2017

KoneAgria sai viljelijät liikkeelle, vaikka monella oli lokakuun puolivälissä viljaa yhä korjaamatta. Viileää kesää seurannut poikkeuksellisen pitkä ja hankala puintikausi 
oli vain yksi puheenaiheista. Näyttelyssä katseet käännettiin jo tuleviin kasvukausiin.

Multiva esitteli Tampereella uudistetut Forte-kylvölannoittimet. Niillä luvataan tarkka kylvö kaikissa kylvö­menetelmissä ja maalajeilla sekä markkinoiden tilavin säiliö. Vannastyyppejä on kaksi, S ja XT.

– Multiva XT -tarkkuusvannas on paras suorakylvöön. Tarkkaan kylvösyvyyden säätöön päästään uudenlaisella, aivan vannaskiekon vieressä sijaitsevalla kylkipyörällä. Vannaspaineen saa pidettyä jopa 200 kilossa tyhjälläkin koneella, kuvaa Juha Erkkilä Multivalta.

– Multiva S-yleisvannas toimii kaikilla maalajeilla ja se on omiaan tuoreemmilla ja kevyillä mailla. Työsyvyyden säätää heti vantaan perässä kulkeva sulkupyörä. Painotus on säädettävissä hydraulisesti 50–175 kilon välillä.

Molemmissa vannastyypeissä siemen ja lannoite kylvetään saman vantaan kautta eri syvyyksiin. Kylvövaon sulkee sulkupyörä ja takapyörästö tiivistää maan siemenen ympärille.

Monipuolisuus on Multiva-kylvökoneiden valtti. Viljelytavan voi valita joustavasti olosuhteiden mukaan, kun kylvö onnistuu sekä eri tavoin muokattuun että muokkaamattomaan maahan. Leveydeksi voi valita kolme tai neljä metriä.

– Fortessa hyvät ominaisuudet on saatu yhdistettyä kustannustehokkaasti, Erkkilä huomauttaa.

Multiva Forte -kylvökone

Multiva Forte -kylvökoneiden tekniikka, tarkat säädöt ja kaksi erilaista vannastyyppiä kiinnostivat. Vielä vuosi sitten koneiden väri oli toinen ja kyljessä kirjaimet VM.

Hiekoitin kuorma-autorenkailla ja kyntöä tasamaalta

Vama-hiekoitinvaunuista näyttelyssä komeili uutuusmalli TH5500. Aiemmista malleista poiketen se on varustettu kuorma-auton renkailla, mikä rauhoittaa vaunun kulkua korkeammissa nopeuksissa. Myös säiliö on muotoiltu uusiksi, entistä tarkemmin tyhjeneväksi. Näin vaunun koko kapasiteetin saa käyttöön. Vaunun omapaino on 2,2 tonnia ja säiliön tilavuus 5,5 kuutiota. 

Sarjan malleista pienin on 2,2- ja suurin 7,5-kuutioinen.

– Levitysmäärää säädetään automaattisesti ja säätöä on kehitetty yhä tarkemmaksi, kertoo Janne Pisilä Ylivieskassa toimivalta Vama Productilta.

– Etenkin suolaa levitettäessä määrien kanssa on oltava tarkka. Lisävarusteena vaunuun saa muun muassa GPS-seurannan ja raportoinnin.

Kyntöäkin kehitetään edelleen ja auroihin haetaan uusia ominaisuuksia. Lantmännen Agro esitteli Lemkenin on-land-auran, Juwel 8:n. On-land eli tasamaalta kynnössä traktori kulkee kokonaan sängellä, mikä vähentää maan tiivistymistä ja tekee työasennosta kyntäjälle mukavamman.

– On-land-kyntö vaatii vetokoneelta enemmän voimaa kuin perinteinen tapa. Tilakoon kasvun myötä traktorikanta kuitenkin järeytyy ja uudenlaiselle kyntöauralle löytynee kysyntää Suomessakin, arvioi myyntijohtaja Anssi Peltola.

Kuusisiipinen Juwel 8 -paluuaura vaatii traktorilta tehoa 103–176 kW.

Vama-hiekoitinvaunu

5,5-kuutioisen Vama-hiekoitinvaunun levitystarkkuus säätyy automaattisesti suhteessa ajonopeuteen. Järeärunkoinen vaunu sopii vaativaan ammattikäyttöön.

Tehokas ja ergonominen ammattitason klapikone

Hakki Pilke 38 Pro tuo ammattitason tehokkuutta ja ergonomiaa klapien tekoon. Maaselän Koneen Haapajärvellä valmistamassa koneessa sahausnopeuden säätö on automatisoitu ja katkaisu tapahtuu kevyesti joystickin nappia painamalla. Samalla joystickillä säädetään myös halkaisuterän korkeutta ja ohjataan koneen syöttökuljetinta.

– Syöttökuljettimen pysäytys, peruutus ja nopeuden säätö ovat olleet tykättyjä ominaisuuksia, kuvaa Matti Sirkka Maaselän koneelta.

Automaattinen ketjunkiristin AC10 on laitteessa vakiona.  Entistä tilavamman öljysäiliön myötä huollon tarve väheni ja toimintavarmuus parani.

38 Pro halkoo enimmillään 38 sentin läpimittaista puuta. Koneen runkoa vahvistamalla halkaisusylinteriin on saatu neljännes lisää voimaa, ja 10 tonnin halkaisuvoimalla saavat kyytiä kovimmatkin puulajit. 

Polttopuukaupassa tavaran ulkonäöllä on ostajalle merkitystä. Uudistettujen halkaisuterien ansiosta pilke on entistä tasalaatuisempaa ja koneen poistokuljetin erottelee polttopuusta roskat.

Hyviä kokemuksia kasvusääteestä ja tautiaineesta

Lantmännen Agron edustamista kasvinsuojeluaineuutuuksista esillä olivat Basfin valmistamat kasvunsääde Medax Max ja tautiaine Librax. Molemmista saatiin hyviä käyttökokemuksia kuluneella kasvukaudella, kertoo Hannes Höykälä Basfilta.

Medax Max sopii laon torjuntaan kaikille viljoille. Höykälä uskoo uutuuden kiinnostavan varsinkin myllyvehnän ja suurimokauran viljelijöitä. Joustava käsittelyaika antaa mahdollisuuden hallita kasvustorakennetta ja ohjata vaikutus toivottuun kohtaan kasvissa. 

Sopiva lämpötila-alue käsittelylle on laaja, tuote tehoaa jo seitsemän asteen lämmössä. Uusi tehoaine proheksadionikalsium alkaa vaikuttaa kasvissa välittömästi lyhentäen korren alempia solmuvälejä. Sitä täydentää trineksapakkietyyli, joka vaikuttaa etenkin ylempiin solmuväleihin.

Rakeinen valmiste sopii laajasti tankkiseoksiin. Kevätviljoilla käyttömäärä on 0,3–0,5 kg hehtaarille. 

Uuden sukupolven tautiaine Libraxin vaikutustapa poikkeaa aiemmista tehoaineryhmistä. Se antaa kattavan tehon ja erittäin pitkän suoja-ajan, isoilla annoksilla jopa kuusi viikkoa. Tehoaineet imeytyvät kasviin ja liikkuvat siinä systeemisesti, jopa parantaen jo saatua infektiota.

Vaikuttavat aineet ovat uusi, SDHI-aineisiin kuuluva Xemium® ja tuttu metkonatsoli. Paras punahometeho saadaan käsittelemällä kasvusto täyden kukinnan aikaan. Tuote sopii käytettäväksi yksin tai yhdessä strobiluriineihin kuuluvan Comet Pron kanssa.

Uutuusohra ja kevätvehnä SW Seediltä

SW Seediltä on tullut tarjolle kiinnostavia lajikeuutuuksia. Aikainen kaksitahoinen Arild-ohra sopii niin tärkkelys- kuin rehuohraksi nelosvyöhykkeelle asti. Virallisissa lajikekokeissa 2016 se pääsi ohrista ainoana yli 70 kilon hl-painoon, ja sen valkuaissato on iso.

Myös Diskett-kevätvehnä on ruotsalainen uutuuslajike. Lantmännen Agron tuotevastaava Ari Virtanen kuvaa Diskettiä tasaisen varmaksi päätyypin vehnäksi, jonka kasvuaika on Zebran luokkaa, mutta jyvä Zebraa ja Demonstrant-vehnää painavampi. Myös valkuaispitoisuudessa Diskett jättää Zebran taakseen.

– Lajikkeessa ei ole yhtään heikkoa ominaisuutta, sillä on hyvä satopotentiaali, korkea sakoluku ja runsas valkuaissato. Korkeaan satoon se vaatii luonnollisesti kunnon lannoituksen, ja typen jakamisen kahdesta kolmeen annokseen.

Virtasen mukaan kevätviljojen siemenkauppa käy nyt poikkeuksellisen kuumana vaikean puintikauden jälkeen. Kevätvehnää ja mallasohraa viljellään usein omasta siemenestä, nyt itävää siementavaraa on ollut hankala saada, joten ostosiementä tarvitaan ensi keväänä suuria määriä. 

Uutuuksista Diskettiä ei ensi kevään kylvöille ole saatavilla vielä riittävästi ja myös Arildin saatavuus on rajallinen.

Lannoitteet karjanlannan täydentämiseen ja luomuun

Lantmännen Agro on tehnyt uuden avauksen lannoitepuolella kehittämällä Yaran kanssa yhteistyössä oman tuotteen karjanlannan täydennykseen. 

Uutuuslannoitteessa on 26 prosenttia typpeä, 4,5 prosenttia rikkiä ja puoli prosenttia mangaania. Hivenlannoitus hoituu kylvölannoituksena edullisesti, alle 10 euron hehtaarikustannuksella. 

– Tuotetta valmistetaan Yaran molemmilla tehtailla Suomessa ja sitä saa vain Lantmännen Agrolta, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko. 

Luomupeltoalan kasvaessa luomuviljelyyn sopivien lannoitteiden kysyntä lisääntyy. Ecolan Agra -peltolannoitteet tarjoavat ratkaisun luomupeltojen ravinnehuoltoon.

– Olemme varautuneet kysynnän kasvuun lisäämällä valmistuskapasiteettia tehtaallamme Nokialla, kertoo asiakkuuspäällikkö Satu Lehmus Ecolanilta.

Orgaaniset Ecolan Agra -lannoitteet sisältävät typpeä kahdeksan ja fosforia neljä prosenttia. Kalia on tuotteesta riippuen kaksi, neljä tai kahdeksan prosenttia. Mukana ovat kasvulle tärkeät sivuravinteet kalsium, magnesium ja rikki. Tuotteiden perusraaka-aine on suomalainen lihaluujauho.

Sarjassa on myös 13-prosenttinen typpilannos kylvö- ja täydennyslannoitukseen sekä kaliumsulfaatti ja Patenttikali, joka sisältää luomuviljelyyn sopivan magnesium- ja rikkilisän.

Rakeistettu lannoite sopii levitettäväksi tavanomaisilla koneilla kylvön yhteydessä tai ja pintalevityksenä. Pakkauskoko on aiempaa suurempi, 700 kilon suursäkki.

– NPK 8-4-2 -lannoite on ennakkomyynnissä kampanjahintaan ja toimitetaan heti. Muut tuotteet ovat saatavissa kevään toimituksiin, Lehmus kertoo.

Lantmännen ja Yara ovat kehittäneet uutuuslannoitteen karjatiloille. Hivenlannoituksen hehtaarikustannus on edullinen ja granulaatti toimii hyvin pintalevityksessä, Juho Urkko esittelee.

Extrabakteeri rehun suojaksi ja uutuuskivennäisiä

Josilac Extra on rehunsäilöntäaine, joka ehkäisee nurmirehun jälkilämpenemistä. Se sopii myös murskeviljalle ja täyttää luomutuotannon vaatimukset. Kahta heterofermentatiivista maitohappobakteeria sisältävä tuote antaa paremman suojan kuin markkinoilla olevat yhden bakteerin valmisteet. 

Tuotepäällikkö Tiina Sirkjärvi suosittelee Josilac Extraa käytettäväksi yhdessä Josilac Classicin kanssa tilanteissa, joissa rehu on alttiina hiivoille ja homeille. Yksi pussi Josilac Extraa ja kaksi pussia Classicia sekoitetaan 200 litraan vettä. Käyttömäärä on neljä litraa rehutonnille.

Erityisesti siilon viimeiset kuormat hyötyvät lisätehosta.

– Classic laskee Ph:n tehokkaasti, Extralla saa lisävakuutuksen jälkilämpenemistä vastaan. Tuote sopii hevostiloillekin, joilla säilöheinän päivittäinen kulutus on pientä. 50 rehutonnille riittävän pakkauksen Josilac Extraa suositushinta on 89,95 euroa.

Uutta ajattelua on tarjolla myös Lantmännen Agron Effekt-nautakivennäisissä, jotka esiteltiin messuilla. Saksassa ja Ruotsissa on tavallista tarjota lehmien tarvitsema kalsium erikseen, jolloin muut kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit sisältävää kivennäislisää annostellaan vain 100 grammaa eläintä kohti päivässä. E-vitamiinia tuotteissa on 4–9-kertaisesti verrattuna perinteisiin kivennäisiin.

Lypsäville ja kasvaville naudoille on tarjolla kaksi tuotetta, Effekt Mjölka Sund ja Effekt Intensiv. Tunnutukseen sopii Effekt Kalva.

Lantmännen Ruotsilla on pitkä kokemus kivennäisten valmistuksesta, joten tuotteet ovat maittavia, tasalaatuisia, juoksevia ja pölyttömiä.

Alkuvaiheessa tuotteet myydään 25 kilon säkeissä. Ruotsissa käytetään myös 1 000 kilon suursäkkejä, joita kysynnän mukaan voidaan tuoda saataville myös Suomeen.

Aurinkovoimala avaimet käteen

Lantmännen Agron kautta voi hankkia maatilalle jopa aurinkovoimalan avaimet käteen -periaatteella. Yhteistyökumppanina aurinkoenergian hyödyntämisessä on lahtelainen Energiatiimi Elm-Kem Oy. Yritys tarjoaa tuotantorakennuksiin sopivia laitepaketteja, joilla on 10 vuoden täystakuu.

– Pakettejamme on käytössä muutamilla luomutiloilla, hevostiloilla ja jalasjärveläisellä Juustoportilla, kertoo edustaja Marko Kyllästinen.

– Teemme kussakin kohteessa yksilöllisen suunnitelman aurinkoenergian käyttöönotosta. Säähavaintoasematietoja hyödyntäen pystymme simuloimaan energiantuoton ja tekemään tuottolaskelman päätöksenteon pohjaksi.

Paketti sisältää laadukkaat aurinkopaneelit, invertterin, telineet ja asennuksen.

Järjestelmän oikea mitoitus on tärkeää. Tuotanto­rakennuksiin sopiva kokoluokka on Kyllästisen mukaan noin 15 kilowattia, jolloin paneeleja on järjestelmässä 56 kappaletta ja paketin hinta messuilla himpun alle 20 000 euroa.

Ensimmäinen askel omaan aurinkovoimalaan otetaan täyttämällä yhteyslomake paikallisessa Lantmännen Agro -myymälässä.

Juomavettä ilman jäätä

Janoisia eläinystäviä ei ole unohdettu tuotantotarvikkeiden tarjonnassa. Lantmännen Agrolla on tarjolla jäätymätön eläinten juottojärjestelmä, jonka valmistaa suomalainen Pe-Tec Engineering. Kestävän muovisen juoma-altaan pohjan alla on lämpövastus ja kannen alla veden pintaa säätävä uimuri. Altaiden kokovaihtoehdot ovat 10 ja 15 litraa. Lämpökaapeloidussa vesiputkessa kulkiessaan juomavesi lämpiää 14 asteeseen, sopivan lämpimäksi rauhalliseen juomiseen.

– Vesisyöte vedetään pihatoissa yläkautta, jolloin kuppien asettelu on vapaampaa ja muutokset mahdollisia jälkikäteenkin, kertoo Jari Ratilainen Pe-Teciltä.

Järjestelmän hienous on itsesäätyvä lämpökaapeli, joka ei tarvitse termostaattia eikä ylikuumene. Ratkaisu on sekä turvallinen että energiatehokas. 

Sulaa juomavettä ja mukava tarha on ulkokoirien toive pakkasella. Seinään kiinnitettävässä Foga-juoma-altaassa sähkövastus pitää veden juomalämpöisenä pakkasellakin. Pakettiin kuuluu allas, seinäkiinnitys, muuntaja ja 10 metrin johto. 

Koira-aitaus on helppo rakentaa Lantmännen Agrolle vastikään myyntiin tulleista aitaelementeistä. Aidan korkeus on 180 cm ja yhden elementin leveys 120 cm. 20-kiloisen koiran tarvitsemaan kahdeksan neliömetrin aitaukseen tarvitaan portti­elementti ja 9 aitaelementtiä, joiden hinta on yhteensä 1 175 euroa.

Uusi kasvinsuojelukaappi ja tankkausasema

Ensiesittelyssä Tampereella oli Farmexin kasvinsuojelukaapin matalampi, 120-senttinen malli. Uusi tuote sai alkunsa asiakkaiden toiveista, kertoo Mika Lind Farmexilta. Kasvinsuojeluaineiden kanssa samassa tilassa ei saa säilyttää muita tuotteita, ja jos varastoitavaa on vähän, korkea malli jää vajaakäyttöön.

Hyllyjä kaapissa on kaksi, ja niiden korkeus on vapaasti valittavissa. Hyllyjen alla on irralliset, ulosvedettävät valuma-altaat. Ilma vaihtuu säädösten mukaan ovien ja sivuseinien ilma-aukoista. Asiakashinta on 599 euroa.

Lantmännen Agro esitteli näyttelyssä tankkaus­aseman kiinnostavan prototyypin. Cemo Combi Premium -yhdistelmäsäiliössä on 850 litran diesel­säiliö ja integroitu 100 litran AdBlue-säiliö, jossa oma pumppu. Premium-malliin kuuluu 8-metrinen letku ja letkukela sekä automaattipistooli, hinta on 3 995 euroa.

– Näiden tarve kasvaa ammattikäytössä. Yhdistelmäsäiliö säästää aikaa ja tilaa, tuotepäällikkö Kari Pyykkönen sanoo.

4/2017

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita