Karjatilan korvaamaton apuri

05.04.2017 // Sirpa Sutinen

Liperiläisen Vesa Erosen lihakarjatilalla ruokitaan päivittäin 1 500 nuorta sonnia. Loppukasvatuspaikat ovat viime vuosina lisääntyneet niin, että nyt tilalla kasvaa lihakarjaa viidessä navetassa. Kongskilde JF -apevaunu on korvaamaton apu.

Kolmeruuvinen Kongskilde JF -apevaunu on ollut käytössä Vesa Erosen lihakarjatilalla muutaman kuukauden ajan. Aikaa varsinaiseen ruokintaurakkaan kuluu nyt päivittäin parisen tuntia. Siihen sisältyy myös appeen sekoitukseen kuluva aika.

– Myös entinen vaunu oli JF, joskin kaksiruuvinen. Uuden apevaunun vahvuus on sen suu­rempi kapasiteetti entiseen verrattuna, kertoo Eronen.

Hän kehuu uuden vaunun sekoitustehoa. Koska vaunussa on entiseen verrattuna lisää tilavuutta, vaaditaan nopeaan sekoittamiseen kahden ruuvin sijasta kolmen ruuvin työ.

– Uuden apevaunun myötä olemme siirtyneet kolmen vaunun taktiikkaan, sanoo Eronen ja selittää, että ruokinta on nopeutunut, kun eläimille tarvitsee tehdä vain kolme vaunullista apetta päivässä.

– Entisellä pienemmällä vaunulla rehua tehtiin viisi satsia päivässä.

Eronen kertoo valinneensa Kongskilde JF -vaunun myös edellisestä vaunusta saatujen hyvien kokemusten perusteella.

– Entinen toimi moitteettomasti. Sillä ajettiin rehua yhteensä yli 35 miljoonaa kiloa. Myös kuluminen oli maltillista. 

– Isompikin vaunu oli ajatuksissa, mutta vanhempien rakennusten korkeus rajoitti valinnan tähän laitakorkeuteen, jolla saadaan 13 000–15 000 kiloa apetta sekoitettua kerralla.

Tilalla on nyt käytössä kyseisen mallin matalin laitakorkeus.

Kongskilde JF -apevaunun 32 kuution säiliötilavuus on Vesa Erosen tilalla sopiva koko monesta näkökulmasta. Lihakarjan ruokintaan tarvitaan päivittäin kolme vaunullista rehua.

Rehukomponentit vaivatta sekaisin

Eläinten ruokinnan perustana on omilla pelloilla kasvatettu säilörehu.

– Hyvälaatuinen säilörehu, jonka lisänä on viljaa ja kivennäisaineita.

Rehukomponentit nostellaan apevaunuun kerroksittain kurottajalla. Kurottajan ohjaamossa apevaunun langattoman vaa’an näyttö kertoo kuinka paljon vaunussa jo on tavaraa.

Komponentit on varastoitu laakasiiloihin lähelle navettarakennuksia ja appeen tekemiseen kuluva aika on pyritty minimoimaan.

– Rehupihat on asfaltoitu, joten ne on helppo pitää siisteinä.

Apetta tehdessä vaunu peruutetaan säilörehu­siiloon. Vaunu on pysähdyksissä, kun kurottajalla lastataan siilosta ensimmäiset tonnit säilörehua vaunuun. Sitten kurottajalla lisätään vaunuun kivennäiset ja vilja. Kone käynnistetään ja ruuvit alkavat pyörittää sekoitettavaa massaa. Loput säilörehut lisätään, kun kone on käynnissä.

Tilalla tehdään kahta eri rehuseosta. Nuorimmat sonnivasikat saavat rehuunsa rypsilisän. Kolmen pystyruuvin sekoitusominaisuuksiin Vesa Eronen on tyytyväinen.

– Pystyruuvi ei litistä rehua, vaan pitää appeen kuohkeana ja ilmavana.

Sekoitustulos on hänen mielestään tasainen ja riittävän nopea. Erosen tilalla on säilörehu silputtu valmiiksi ajosilppurilla. Vaunun tehtäväksi jää vain sekoittaminen. Appeen sekoitus vie aikaa kymmenisen minuuttia.

Rehunjako onnistuu yhtä aikaa molemmin puolin ruokintapöytää läpiajamalla apevaunu navetan läpi.

Purkuluukut tarpeen mukaan

Muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen isäntä pohtii, että uusi vaunu on nopea sekoittamaan, mutta nopea myös purkamaan.

– Purku tapahtuu meidän vaunussamme kahdesta pisteestä. Etumatolla ja takapurkuluukulla saadaan jakelutarpeisiimme paras lopputulos.

Vaihtoehtoja purkuluukkujen määrään ja sijaintiin olisi ollut valittavana useampia.

– Etukuljetinta käytän purkamiseen mielelläni, koska sillä voi helposti säädellä karsinakohtaisen annostelun määrää.

Eläimet ruokitaan ajamalla apevaunu traktorilla pihattonavetan ruokintapöydän keskellä navettarakennuksen läpi. Läpiajettavan ruokintapöydän molemmilla puolilla ovat nautakarsinat. Kasvattamonavetan rinnalla sijaitsee myös rehuja varten rakennetut laakasiilot ja komponenttivarasto. Lihakarjan ruokkimiseen kuluu vuosittain huikea määrä rehua.

– Viljaa kuluu vuosittain reilut kolme miljoonaa kiloa. Säilörehun vuosittainen menekki on reilut 12 miljoonaa kiloa.

Säilörehun tuotannolle tilalla on varattu 350 peltohehtaaria, viljalle parisen sataa hehtaaria. Viljaa ostetaan oman tuotannon lisäksi lähitiloilta. Apevaunulle riittää vuosittain sekoitettavaa ja jaettavaa.

– Olemme pyrkineet ruokinnassa mahdollisimman yksinkertaisiin ratkaisuihin. Häiriötilanteissa on järjestelmien oltava korjattavissa, toteaa Eronen.

Hän muistuttaa, että apevaunu on tilalla suorastaan elintärkeä.

– Se on käytössä joka ikinen päivä.

Kongskilden JF -ohjauskeskuksen näytöt traktorin ohjaamossa kertovat minkä verran vaunun purkuluukut ovat auki ja paljonko vaunussa on tavaraa. Keskimmäisen yksikön vipukytkimillä ohjataan luukkuja ja alennusvaihteen käyttöönottoa.

Langatonta vaakaa seuraten

Uuden apevaunun varaan on laskettu paljon. Vaunun valintaan vaikuttivat luonnollisesti myös sen tekniset ominaisuudet.

– Ruuveissa olevat kulumista ehkäisevät rosterireunat lisäävät ruuvin reunojen kestävyyttä.

Vaunun sähköhydrauliseen alennusvaihteeseen Eronen on niin ikään tyytyväinen.

– Täysi kärri pyörii pienelläkin välityksellä ja vastaavasti ottaa suhteessa vähemmän voimaa.

Ohjauspisteen näytöt helpottavat sekä lastausta että purkua. Lastausvaiheessa langatonta vaakaa voi seurata kurottajan ohjaamossa vaa’an näytöltä. Purkuvaiheessa ohjauskeskuksen näyttö kertoo traktorin ohjaamossa, minkä verran kukin purkuluukku on auki. Myös muut ohjauskeskuksen toiminnot ovat selkeitä ja yksinkertaisia käyttää.

– Huolto on järkevä, koska ketjuja ei ole, vaan voimansiirto on toteutettu kätevästi nivelakseleilla. Viikoittaiset huollot ovat vaivattomia.

Eronen kertoo, että oli tietoinen valinta hankkia traktorilla vedettävä vaunu.

– Vaunu toimii maltillisella vetotraktorilla.

Vesa Eronen on tyytyväinen kolmen pystyruuvin sekoitusominaisuuksiin: – Pystyruuvi ei litistä rehua.

Kongskilde JF -apevaunu VM 3 B

 • Kolme pystysekoitusruuvia
 • Säiliön tilavuus 32 m3
 • Poikittaismatto edessä
 • Jousitettu telialusta jarruilla
 • Renkaat 435/50 R 19.5
 • Sähköhydraulinen alennusvaihde
 • Kuohuntakehä
 • Lisäluukku takimmaisen ruuvin sivulle
 • Mix+ rosteriset reunapalat ruuvin lehtiin
 • Feed Manager (Basic+) vaakalaitteisto, langattomalla vaakanäytöllä
 • Traktorin tehontarve alkaen noin 100 kW/135 hv.

Nenore Oy

 • Sijaitsee Liperin Havukkaniemessä, Pohjois-Karjalassa
 • Perustettu 1999
 • Viisi navettaa ja loppukasvatuspaikkoja noin 1 500
 • Maitorotuista karjaa, lypsykarjojen sivutuotteena

Mix+ lisää kestävyyttä

Erikoisteräksestä valmistetun Kongskilde JF -apevaunun ruuvit ovat kovassa päivittäisessä käytössä. Kuluminen kohdistuu luonnollisesti ensin ruuvin lehteen ja erityisesti sen reunaan. Ruuvin kulumista vähentää lisävarusteena saatava ruuvilehtien vahva ruostumaton teräsreuna Mix+. Ruuvin kulutusreunat ovat vaihdettavissa helposti osissa, mikä on käytössä edullisempaa kuin kokonaisen ruuvin korjaaminen tai vaihtaminen.

Reuna on ruostumattoman teräksen kovaa, kulutusta kestävää AISI 304 -laatua. JF-ruuvi itsessään on jo hyvin kulutusta kestävää 15 millimetrin S500-erikoisterästä. Mix+-ominaisuudella saadaan ruuvin kestävyydelle tuplavarmistus ja samalla varmistetaan hyvä sekoitustulos, koska ruuvin lehden reuna pitää muotonsa pidempään.

Uudella Mix+-reunavahvikkeella on saavutettu käytössä hyviä tuloksia. JF-ruuvin muoto ja Impulse-sekoitus takaavat tasaisen sekoitustuloksen ja pienemmän tehontarpeen. Impulse-sekoitus estää tehokkaasti myös holvaantumisen. Mix+-ominaisuuden saa JF-vaunujen kaikkiin malleihin ja kaikenkokoisiin ruuveihin.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita