Kalibroimalla täsmäkuntoon

11.10.2017 // Teija Aaltonen

Viljankosteusmittarin tarkkuus on rahanarvoinen asia. Wile-mittareiden kalibrointitilaisuuksia järjestettiin tänäkin kesänä kymmenissä K-maatalous -kaupoissa ympäri Suomen.

Loimaan K-maatalouden ovi käy tasaiseen tahtiin, kun meneillään on Wile-viljankosteusmittareiden kalibrointi- ja vaihtopäivä. Jonoja ei pääse kertymään, sillä työ sujuu joutuisasti. Osa asiakkaista vain nappaa mukaansa jo aiemmin kalibroitavaksi jättämänsä mittarin. Myymälässä on järjestetty kalibrointipäiviä jo parinkymmenen vuoden ajan, palvelu on kaupalle ja sen asiakkaille tärkeä.

– Haluamme tuottaa maatalouden ammattiasiakkaillemme lisäarvoa, ja tarkistetut mittarimäärät osoittavatkin tapahtuman suuren merkityksen heille. Tänä vuonna meillä tarkistettiin 128 viljankosteusmittaria, vuosittainen vaihteluväli on ollut 150–250 kappaletta. Uusia mittareita myydään tarkistuspäivänä 15–20 vuosittain, kertoo Loimaan K-maatalouden kauppias Kari Mylen.

Viljakaupan merkitys on Loimaan kaltaisella viljanviljelyalueella merkittävä, 25–30 prosenttia K-maatalouden liikevaihdosta. Vilja ja viljaa käyttävä kotieläintuotanto ovat merkittävin tulonlähde alueen tuottajille. Viljelijät panostavat sadon määrään ja laatuun vuosi vuodelta enemmän tuotantopanoksia, ja lajikevalintaan, lannoitukseen ja kasvinsuojeluun paneudutaan tarkasti.

– Viljakauppa on yksi toimintamme kehittämisen painopistealueista, tavoitteenamme on olla alueen paras viljakauppias. Vuosittaiset viljan hintavaihtelut välillä koettelevat, mutta usko hyvään tulevaisuuteen on silti korkealla, sanoo Mylen.

Kotimaisia viljankosteusmittareita

Kotimaisia Wile-viljankosteusmittareita valmistavan Farmcomp Oy:n Tomi Voutilainen ja Eero Hyrsky työssään. Kalibrointipäiviin liittyy myös vaihtokampanja. Pöydälle on päässyt uusin malli, Wile 200, joka kertoo kosteuden lisäksi näytteen hehtolitrapainon. Mittari on varustettu patentoidulla viljantasaamismekanismilla.

Tarkkuus kätevästi kohdilleen

Myymälään järjestetyssä kalibrointihuoneessa on keskittynyt tekemisen meininki, ja tarkistus sujuu joutuisasti vaiheittain. Ensin tutkitaan mittarin ja pariston kunto, seuraavaksi vilja-asteikon päivitystarve. Digitaalisen mittarin vilja-asteikon päivittää ohjelma, analogisten mittarien mittataulu vaihdetaan.

– Asteikot laaditaan keskiarvona yleisimpien lajikkeiden perusteella. Viljalajit ja viljelytekniikka kuitenkin kehittyvät vuosien aikana, jolloin myös käyriä on päivitettävä tarkkojen mittaustulosten turvaamiseksi, kertoo kotimaisia Wile-viljankosteusmittareita valmistavan ja markkinoivan Farmcomp Oy:n tuotepäällikkö Johannes Hyrsky.

Mittarien elektroniikka elää vuosien saatossa olosuhteista riippuen, tärähdykset sekä lämpötilan ja kosteuden vaihtelut voivat vaikuttaa vireeseen. Kalibrointitilaisuudessa mittarin viritys tarkistetaan ja tarvittaessa asetetaan oikeaksi keinonäytteen avulla. Lopputarkistus tehdään uunitetulla referenssiviljalla. Lopuksi mittarin pohja saa päivämäärällä varustetun tarran tarkistuksen merkiksi.

– Mittari on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti. Liian kosteana takaisin palautuva viljalasti tai tarpeettoman kuivaksi kuivattu vilja aiheuttavat viljelijälle huomattavia lisäkustannuksia. Teemme huoltoja kaikkiin vuoden 1970 jälkeen valmistettuihin mittarimalleihimme.

Mekaanisesti loppuun kulunut tai pahasti kosteusvaurioinen mittari alkaa olla kannattamaton korjattava. Uusissa laitteissa mitattavien lajien määrä on kasvanut ja tarkkuus parantunut. Uusin viljankosteusmittari Wile 200 osaa kertoa kosteuden lisäksi myös näytteen hehtolitrapainon. Mittari on varustettu patentoidulla viljantasaamismekanismilla.

– Mikäli vilja on laadultaan keskivertoa, mikä vain Wile-malli sopii käyttöön. Haastaviin näytteisiin sekä erityisesti ohraan ja kauraan suosituksemme on murskaava Wile 78 tai punnitseva Wile 200. Pienen näytekoon ansiosta murskaava mittari soveltuu hyvin myös ennen puintia mahdollisesti suoritettavaan mittaukseen.

– Viljan ominaisuudet voivat vaihdella poikkeavien kasvuolosuhteiden takia. Siksi suosittelemme, että tarkastuksesta huolimatta joka puintikauden alussa mittarin lukemia verrataan viljelijän käyttämän viljavastaanoton mittarin tai uunikokeen lukemiin käytössä olevalla viljalaadulla.

Jari Schwartz

Öljykasveja ja viljaa kotitilallaan viljelevä Jari Schwartz toi testiin 40 vuotta vanhan viljankosteusmittarin. Perintökalleus kalibroitiin ja siihen vaihdettiin uusi näytön asteikko. ”Toimii taas kuin uusi”, hymyili Schwartz.

Kalibrointikiertue kerää kiitosta

K-maatalousketju tarjoaa ainoana toimijana Suomessa kalibrointipäiväpalvelun, jossa asiakas voi käydä tarkistuttamassa mittarin omassa maatalouskaupassaan ja saa sen heti mukaansa. Wile- ja myös Olli-tuotteisiin on tarjolla tehtaan tuki varaosa- ja korjauspalveluineen.

Tänä vuonna viljakosteusmittareita kalibroitiin 2 039 kpl. Kalibrointitapahtumia järjestettiin 33 K-maataloudessa ympäri Suomen. Wile-kalibrointikiertue onkin vuosikymmenten saatossa kasvanut suuren kysynnän myötä, kertoo K-maatalouden tuotevastaava Nora Mäntysaari.

– Kiireiset viljelijät ovat tyytyväisiä voidessaan tarkistuttaa mittarinsa tutussa K-maataloudessa hyvissä ajoin ennen puinteja. Lähimmälle kauppiaalle voi myös esittää toiveen kalibrointipäivästä, jos sellaista ei ole vielä omalla seudulla järjestetty, kannustaa Mäntysaari.

– Wile on tunnettu ja luotettu brändi. Meille on tärkeää tarjota asiakkaille parasta mahdollista laatua ja huoltopalvelua. Asiakkaat hyödyntävät ahkerasti myös kalibrointipäivien vaihtokampanjaamme. Vanhan Wile- tai muun merkkisen viljankosteusmittarin voi vaihtaa uuteen Wile-mittariin, kannustimena vielä 100 euron hyvitys uuden mittarin suositusvähittäishinnasta. Tämä on erinomainen vaihtoehto, jos mittari alkaa käydä auttamatta liian vanhaksi kalibroida.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita