Isokiekkoinen muokkari kynnön korvaajana

29.10.2017 // Erkki Holma

Vihtiläisellä tilalla etsittiin kiekko-muokkaria kyntöaurojen korvaajaksi. Tila on siirtymässä luomutilaksi ja rikkatorjunnan keskeisiä keinoja on muokkaus ruiskutuksien sijaan.

Edellisenä syksynä vihtiläisellä Niko Ahlqvistillä oli kokeiltavana useita muokkaimia. Hän päätyi Lemkenin järeimpään kiekkomuokkarimalliin Rubin 12:een, jonka työleveys on seitsemän metriä. Ahlqvistin viljelyssä oleva peltoala on 1400 hehtaaria ja kun pellolle mennään, siellä pitää myös tapahtua.

Osan pelloista Ahlqvist muokkaa syksyllä ja osan hän jättää talvisängelle. Tavoite on, että muokkaus onnistuu aina kerta-ajolla. Sen takia vaatimus suuresta kiekosta on ymmärrettävä. Läpimitaltaan 736 mm kiekko muokkaa 20 senttimetrin syvyyteen saakka.

– Lemkenin muokkain on markkinoiden suurikiekkoisin.

Muokkain

Lemken Rubin 12 -muokkaimen kiekot ovat varsin kauhovassa kulmassa ja sen ansiosta se sekoittaa kasvimassan hyvin. Jokainen kiekko on varustettu jousilaukaisimella. Kiekkorivien välissä on piikkihara ja takana tasausäes, kumpikin mekaanisesti säädettäviä.

Keväällä kohmeiseen maahan

Keväällä talvisänki pyritään rikkomaan kiekkomuokkarilla jo siinä vaiheessa, kun maa on vielä hitusen jäässä. Rikkasiemenet yritetään saada itämään ja taimettumaan mahdollisimman varhain. Kylvökoneessa on kiekkomuokkari, joka sitten nitistää itäneet rikat. Se myös hienontaa Lemken-muokkaimen jälkeä sen verran, mitä kylvö vaatii.

– Tämä rikkatorjuntamenetelmä tuntuu toimivan, tänä keväänä se ainakin onnistui erinomaisesti

Tilalla on jo aikaisemmin ollut kiekkomuokkari. Se oli kuitenkin perinteinen malli ja kiekon läpimitta oli 40 senttimetrin luokkaa. Työsyvyys ei ollut riittävä ja kasvimassaa ei saanut sekoitettua riittävän paksuun muokkauskerrokseen. Toinen ongelma oli, että pienikiekkoinen muokkari pyrki ajossa pomppimaan ja sen työjälki oli kuin pyykkilauta. Kylväminen oli ikävää puuhaa.

Nyt taloon hankittu Lemkenin muokkain painaa seitsemänmetrisenä 9,5 tonnia ja se tulee perässä kuin juna.

Ahlqvist olisi mielellään hankkinut vieläkin leveämmän muokkaimen, mutta tätä Lemkenin muokkainmallia ei tehdä leveämpänä. Traktorin teho ei olisi ollut este. Moottorista löytyy reilut 600 hevos­voimaa.

Lemken-muokkain

Pakkerivaihtoehtoja on tarjolla useita. Ahlqvist valitsi teräsrengaspakkerin. Se ei tiivistä maata yhtä kovasti kuin perinteiset teräskiekkojyrät.

Kultivaattori hyvä työpari

Ahlqvist korostaa, että muokkaustöissä pitää olla järki päässä. Maa ei saa olla märkää, kun Lemkenin isolla muokkaimella mennään pellolle. Maan tiivistymistä pitää välttää. Kun kiekkomuokkainta käytetään monta vuotta peräkkäin, muokkauskerroksen alapuolelle voi silti syntyä tiivis antura. Se on varauduttu rikkomaan järeällä kultivaattorilla, jolla päästään 30 senttimetrin syvyyteen.

– Kultivaattorin huono puoli muokkaimena on se, että se ei sekoita kasvimassaa yhtä tehokkaasti kuin isokiekkoinen muokkain. Nämä kaksi erityyppistä muokkainta ovat hyvä työpari, toteaa Ahlqvist.

Lemkenin säädöt ovat yksinkertaiset. Työsyvyys ja vetoaisan kulma säädetään hydraulisesti, ainoastaan ensimmäisen kiekkorivien takana on mekaanisesti säädettävä piikkihara ja taaemman piikkirivin takana samoin mekaanisesti säädettävä tasausäes.

Sivut kääntyvät kuljetuksen ajaksi hydraulisesti pystyyn ja kuljetuskorkeus jää alle neljän metrin.

– Kun perussäädöt on asetettu paikoilleen, kenet tahansa voi panna kuskiksi.

Lemken on myös hyvin vankkarakenteinen, mikä käy ilmi jo koneen painosta. Muokkain on tehty ajettavaksi eikä korjattavaksi. Kiveen ajon varalta muokkainkiekot on kukin suojattu jousilaukaisijalla siten, että esteen jälkeen kiekko palautuu tarkalleen entiseen työsyvyyteen.

Muokkainkiekon läpimitta

Muokkainkiekon läpimitta on 736 mm ja kiekko on markkinoiden suuriläpimittaisin.

Tositestiä hernepellolla

Ahlqvistin tilalla oli kesällä palkohernettä 300 hehtaaria. Sen muokkaaminen on varsinainen testipaikka.

– Sotkuinen hernemassa ei mene kyntöauralla, aurat ovat yhtenään tukossa. Kasvimassa on kuitenkin saatava mahdollisimman pian korjuun jälkeen mullattua, jotta sen lahoaminen alkaa heti. Massa pitää saada myös sekoitettua hyvin, jotta kylvö saadaan tehtyä. Hernepelto on tarkoitus kylvää syysvehnälle.

Tälle Lemkenin kiekkomuokkaimelle on tunnusomaista myös se, että kiekot ovat hyvin kauhovia ja siten ne multaavat kasvimassan hyvin. Maan pintaan nähden kiekko on 20 asteen kulmassa ja ajosuuntaan katsottaessa kulma on 16 astetta. Kauhova kiekkomalli lisää vetovastusta, mutta siitä ei Ahlqvistilla ole pulaa.

Tukkeutumisalttiutta ei kuitenkaan tunnu olevan. Jos sitä esiintyisi, hernepellossa sen olisi pitänyt näkyä, mutta ei. Ei muuta kuin usvaa putkeen ja maa mustaksi.

Muokkain kuljetusasennossa

Kuljetusasennossa muokkaimen leveys jää kolmeen metriin. Muokkaimessa on isot ja vankat kuljetuspyörät.

Lemken Rubin 12 KUA

  • Työleveys 7,0 m
  • Vetotehon tarve 315–560 hv
  • Kiekkojen lukumäärä 42 kpl
  • Kiekon läpimitta 736 mm
  • Kiekkokulma maan nähden 20°
  • Kiekkokulma ajosuunnassa 16°
  • Kuljetusleveys 3,0 m

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita