Energialiuos maistuu hyvinvoiville lehmille

11.10.2017 // Leena Pohjolainen

Karjamestari Paavo Pallari esittelee Louen koulutilaa ja karjaa selvästi ylpeyttä äänessään. Ja mikä on esitellessä, karja on rauhallista, vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä ja hyvin hoidetulta. Koulutilalla on hyvät kokemukset Mestarin Energialiuoksen käytöstä ruokinnan lisänä. Kustannustehokas energialiuos edistää riittävää energian saantia ja robotilla käyntiä.

Mestarin Energialiuos maistuu lehmille – ja maistuisi niillekin, joille sitä ei ole tarkoitettu. Lypsyrobotille on kytiksellä pari lehmää, joille liuosta ei anneta. Ne vilahtavat nopeasti edellisen lehmän perään tutkimaan, jäikö astiaan jäljelle yhtään herkkua.

– Olemme nyt käyttäneet Mestarin Energialiuosta pari vuotta ja kokemukset ovat hyviä. Käytämme sitä houkutusruokana, sokerina väkirehun päällä. Lehmät saavat siitä energiaa ja se lisää jonkin verran maidontuotantoa, vaikka muutenkin tuotokset ovat hyviä, kertoo karjamestari Paavo Pallari.

Paavo Pallari

Karjamestari Paavo Pallari pitää huolta Louen koulutilan karjasta

Tehostaa lypsyllä käyntiä

Liuos menee lypsyrobotille letkua pitkin 210 litran tynnyreistä. Jakelua ohjaa tietokone. Liuosta annetaan ainoastaan korkeatuottoisille eläimille ja vastapoikineille. Yleensä liuoksen anto aloitetaan poikimisen jälkeen, kun lehmät alkavat käydä robotilla.

– Houkutusrehun ansiosta hiehotkin oppivat pian tulemaan lypsylle, kertoo karjamestari.

Energialiuokset kilpailutettiin. Mestarin Energialiuos oli edullisin, se valittiin ja valintaan ollaan tyytyväisiä.

Liuoksen käytön vaikutuksia käyttäytymiseen ei ole tutkittu tarkemmin. Lehmät käyvät erittäin hyvin lypsyllä ja automaatille ne menevät sieltä saamansa rehun, eivät lypsyn takia. Ketoosia ei ole ollut. Maidontuotantoa liuoksen käyttö on lisännyt hieman, lehmät käyvät useammin lypsyllä. Hyvää ruokaa on muutenkin pöydällä.

Liuos sopii annettavaksi myös lampaille, mutta tilalla ei niitä enää ole. Kaksi hevosta ja kaksi ponia on, mutta niille ei energialiuosta anneta.

Mestartin Energialiuos

Lypsyrobotille jonotetaan.

Ruokinnan taloudellisuuskin tärkeää

Ruokinnan perusta on hyvä säilörehu. Myös ruokinnan taloudellisuus on tärkeää. Jos saadaan säilöttyä hyvä rehu, voidaan säästää ostorehuista. Jos kevät on hyvä, rehu kasvaa ja mikäli myös korjuuaika on hyvä, saadaan ensiluokkaista rehua. Työnjohtaja Reijo Tryyki vastaa tilalla viljelytoiminnasta.

Lypsylehmien muuhun rehustukseen kuuluu ruokintapöydälle menevä ape, joka sisältää säiliörehun lisäksi valkuaisrehua, litisteohraa ja Vita-E:tä, jossa on E-vitamiinia ja seleeniä. Kivennäisiä lehmät saavat pihaton kivennäisastioista ja nuolukivistä.

Lypsyrobotilla lehmät saavat Kinnusen Myllyn Huippu-Tähti 215 -rouhetiivistettä ja Energialiuosta.

Mestarin Energialiuos

Liuos menee robotille 210 litran tynnyristä.

Karjamestarina yli 40 vuotta

Paavo Pallarilla tulee nyt syksyllä 41 vuotta täyteen karjamestarina. Innokas lomien ja vapaapäivien tuuraaja löytyy omasta perheestä, 23-vuotias Pipsa-tytär on kouluttautunut alalle ja viihtyy erittäin hyvin. Hän on nytkin töissä isänsä apuna.

Mitä karjamestarin työhön Louella oikein kuuluu?

– Lehmien hoitoa ja tarkkailua, kiimojen ja terveydentilan seurantaa, poikimisten hoitamista, lypsyrobotin seurantaa. Robotilta näkyy, jos maidon sähkönjohtavuus on koholla, silloin lehmä on tarkastettava. Kaikista tärkeintä on puhtaanapito. Oppilaiden ohjaus kuuluu myös tehtäviin.

Pihatossa soi musiikki

Karjamestari Pallari on valinnut boogiemusiikin ja radio on katonrajassa, joten kanavan vaihtamien on hieman hankalaa. Lehmät kuitenkin tykkäävät.

Turvekuivikkeen käytöllä on saatu utaretulehdus aika hyvin kuriin. Lantarobotti säästää paljon työtä ja pitää myös tilat puhtaina. Pallarin mukaan se on ihan ehdoton laite navetassa.

Sorkat on hoidettu ennen laidunkautta, joten mikäs siinä on karjalla tepastellessa pihaton ja jaloittelupihan väliä siisteissä tiloissa, nauttia kesästä ja auringosta. Alkukesän päivä oli todella mitä upein, ja koko karja kävi esittäytymässä vuoron perään jaloittelupihan aidalla, myös tilan komein lehmä, kolme kertaa poikinut nelivuotias, yönmusta ja kiiltäväkarvainen Kaunotar.

Vaikuttaa siltä, että hyvä huolenpito, ravintorikas ape, energialiuos sekä puhtaus ja siisteys luovat pohjan hyvinvoivalle ja tuottoisalle karjalle.

Louen koulutila

Louen koulutila.

Louen koulutila

 • Ammattiopisto Lappian koulutusyksikkö.
 • Sijaitsee Tervolan kunnassa noin 60 kilometriä Rovaniemeltä Kemin suuntaan.
 • Maatalousalan perustutkinto, osaamisalat maaseutu­yrittäjä ja eläintenhoitaja.
 • Oppilaita on nyt ollut 10 perinteisellä maatalouspuolella.
 • Peltopinta-ala 138 ha, joka on nurmirehun luomutuotannossa, metsää on 297 ha.
 • 60 lehmän robottinavetta.
 • Tällä hetkellä karjaa on 57 lehmää, joista hiehoja 50. Tilalla käy keinosiementäjä.
 • Lapin alkuperäiskarjaa on neljä lehmää, yksi kantava hieho, kaksi vasikkaa ja yksi nuori sonni.
 • Lehmien keskituotos on noin 32,8 kg.
 • Satatonnareita on ollut kaikkiaan viisi, joista yksi tässä robottinavetassa.
 • Tilalla on yksi 12 hevosen talli sekä lemmikkieläinhoitola Hurttahotelli kissoille ja koirille.
 • Puutarhapuoli aloitti vuoden alusta.

Mestarin Energialiuos

 • Liuosmainen energiatäydennysrehu, joka on tarkoitettu märehtijöille tasaamaan ruokinnan muutoksia ja lisäämään käyntikertoja lypsyrobotilla.
 • Varmistaa riittävää energiansaantia huipputuotoksessa.
 • Sisältää seosmelassia, propyleeniglykolia, sokeri­alkoholeja, nikotiiniamidia ja vitamiiniseosta.
 • Valmistaja: Biofarm.
 • Saatavilla 1 200 kg, 250 kg ja 10 kilon pakkauksissa. 1 200 kg pakkaus rahtivapaasti tilalle loppuvuoden, kysy tarjous lähimmästä K-maataloudesta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita