Diskett-kevätvehnästä satoa ja valkuaista

11.10.2017 // Erkki Holma

Korkean satotason ja samalla korkean valkuaispitoisuuden saaminen samaan vehnälajikkeeseen on kasvinjalostajalle iso haaste. Uudessa Diskett-kevätvehnässä ovat molemmat ominaisuudet.

Satotason ja valkuaispitoisuuden lisäksi myös sakoluku ja korrenlujuus ovat osoittautuneet hyviksi ja kun Diskett on vielä suhteellisen aikainen kevätvehnäksi, on aihetta perehtyä lähemmin tähän uutuuslajikkeeseen ja siihen, miltä se parilla siemenviljely­tilalla nyt näyttää.

Siuntion savimailla tuuhea kasvusto

Björn Wikström Siuntiosta viljeli tänä vuonna Diskett-kevätvehnää parinkymmenen hehtaarin alalla. Heinäkuun lopulla kasvusto oli tiheä, vaikka siemenmäärä oli 650 kpl/m², mikä on hieman normaalia alhaisempi. Kesän säät pensottivat hyvin.

Wikström on tutustunut ruotsalaisiin koetuloksiin ja niiden mukaan lajike säilyttää sakoluvun hyvin ja sen leivontaominaisuudet ovat hyvät. Hän toki myöntää, että viljelyolosuhteet eivät ole aivan samat kuin Ruotsissa.

– Puintien jälkeen ollaan viisaampia. Sadon ennustaminen on arpapeliä, ennen kuin sato on saatu laariin. Heinäkuun lopun kasvustoa katsellessa: satomäärä alkanee vitosella.

Viljelyssä oleva peltoala on Wikströmilla 80 hehtaaria ja siitä Diskett-kevätvehnällä on 20 hehtaaria. Esikasvina oli kevätrapsi ja osalla peltoa ohra. Perusmuokkauksena tilalla käytetään kyntöä, vaikka se aikaa viekin.

– Kyntämättä ei saa puhdasta siemenviljaa. Myös tautipaine on pienempi kynnetyillä lohkoilla.

Björn Wikström

Björn Wikström odottaa hyvää satoa Diskett-kevätvehnästä. Kasvusto on hyvin pensonut ja tähkä on pitkä. Kasvitaudit on saatu pysymään hyvin kurissa kahden ruiskutuskerran ansiosta, vaikka ilmat ovat ajoittain olleet kosteita.

Viileää ja epätasaisesti sadetta

Kylvöt päästiin tilalla aloittamaan toukokuun 5. päivänä. Usein Siuntiossa on aloitettu jo huhtikuun lopulla, mutta pari viime kevättä ovat olleet hieman myöhäisempiä ja puintien Wikström ennakoi alkavan syyskuun alkupäivinä.

Ensimmäisellä ruiskutuskerralla kevätvehnä sai rikkatorjunnan, tautitorjunnan ja laontorjunnan ja toisella kerralla laontorjunnan ja toisen annoksen tautiaineita. Rikkatorjunnassa oli Expressin ja Staranen sekoitus, tautitorjuntaan käytettiin Comet Prota ja Prosaroa. Laontorjuntaan oli perinteinen CCC.

Typpimäärä oli 140 kg/ha ja kaikki annettiin kylvön yhteydessä. Siemenviljelijän ei tarvitse tavoitella valkuaista.

Kesäkuun sademäärä oli Siuntiossa 70 mm, mikä on jo hyvä määrä. Wikström muistelee 70-luvun keväitä, kun kesäkuut olivat säännönmukaisesti kuivia.

– Juuri siihen aikaan, kun kasvit päättävät, moneenko jyvään kasvutekijät riittävät.

Heinäkuu sen sijaan oli kuiva, vettä tuli vain 32 mm. Maassa oli jo lompakon mentäviä halkeamia. Elokuun alussa saatiin vettä, mikä auttaa siemenkokoon.

Korsi on tanakasti pystyssä ja kasvusto heinäkuun loppupäivinä aivan terve. Näyttää siltä, että sadosta on tulossa hyvä.

Kevätvehnän viralliset kokeet

Vehnää tulee, jos puintisäät suosivat

Hyvinkäällä Palkkisillan tilalla on täystiheä Diskett- kevätvehnäkasvusto. Kevään säät pensottivat oraita hyvin. Yhdestä siemenestä on lähtenyt jopa neljä kortta, joiden pitkät tähkät luovat suuria odotuksia.

– Satoennusteen antaminen on vaikeaa ennen kuin puimuria on muutama sata metriä lykätty kasvustoon. Sadevuonna voi kasvaa kortta, mutta vehnän nuppi ei olekaan kunnossa, sanoo tilan isäntä Aarno Nieminen, pitkän linjan siemenviljelijä. Heinäkuun lopulla toiveet olivat korkealla.

Typpilannoitus on tapissa, peltojen fosforiluvut ovat tyydyttäviä ja välttäviä ja huononevat.

– Kun pH-luvut ovat 6,5 tienoilla, mangaanikartat ovat punaisella. Hivenlannoitteita annetaan lehtilannoksena muun ruiskutuksen yhteydessä, sanoo Nieminen.

Vehnän satotaso oli toissa vuonna 5 500 kiloa ja lannoituksen voi mitoittaa sen mukaan. Viime vuonna sääoloista johtuen jäi sadosta tonni puuttumaan, mikä oli seudulla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Diskett-vehnä

Palkkisillan pellolla kasvavan Diskett-kevätvehnän tähkä on pitkä, mikä antaa odottaa hyvää satoa. Kasvusto on myös hyvin pystyssä. Lajikekokeiden mukaan Diskettin lakoprosentti on pieni.

Tautien torjunta kertaruiskutuksella

Tautitorjunta on Diskett-vehnälle annettu kerralla siinä vaiheessa, kun vehnä oli jo selvästi tähkällä.

– Ennen annettiin tautitorjunta lippulehtivaiheessa, nyt mennään vähän ennen kukintaa. Riski on se, että torjunta-aine ei enää pääse alalehdille ja sen takia pitää jatkossa harkita kahden ruiskutuskerran taktiikkaa. Ylimmät lehdet ovat olleet kuitenkin terveitä. Torjunnassa käytettiin Comet Pron ja Juventuksen seosta.

Korrenvahvistus hoidetaan perinteisellä CCC:llä. Kun pellossa on saapuneen kännykkäpuhelun takia metrin kaista jäänyt ilman ruiskutusta, CCC:n vaikutus näyttää olleen lähes parikymmentä senttiä.

Peltojen perusmuokkauksessa Palkkisillassa luotetaan kyntöön. Kun joudutaan vaihtamaan viljalajia, esikasvin läpikasvusta ei muuten selviä. Toisaalta kyntö vähentää myös tautipainetta. Jos kasvitaudit pääsevät kasvustoon liian varhain, se johtaa jyväkoon pienemiseen ja sitä siemenviljelijä ei halua.

Viljakiertoa katkoo herne, jota tilalla on tänä vuonna viljelyssä seitsemän hehtaaria.

Palkkisillan tila on ollut puhdas viljatila jo vuodesta 1952, jolloin karjanpito lopetettiin.

Tilalla lajitellaan, peitataan ja pakataan omia viljoja siemeneksi noin 400 tonnia vuodessa. Pakatut siemenerät on vuosikymmeniä toimitettu K-maatalouskauppiaille.

– Yhteistoiminta on sujunut aina mutkattomasti. Sitä mukaan, kun vilja saadaan kuivattua, se menee kuivurista lajittelijaan ja varastosiiloon odottamaan näytteenottoa ja Eviran hyväksyntää. Puinti- ja kuivatusaikana isännän apuna on yksi ulkopuolinen hoitamassa juuri kuivatusta ja lajittelua. Tänä vuonna vehnän puinti meni syyskuun puolelle.

Runsas  pensominen

Tälle vuodelle on pensominen ollut runsasta. Yhdestä siemenestä on tullut jopa neljä kortta ja tähkää. Vaikka siementä oli käytettävissä normaalia vähemmän, 650 kpl itäviä/ m2, kasvusto on silti aivan täystiheä.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita