Vaunukuivuri ja Twister-siilot entiseen säilö­rehusiiloon

21.03.2016 // Tuomo Kautonen

 

Heikkilän tilan viljat kuivataan Mepun vaunukuivurissa ja varastoidaan Twister-siiloissa. Kuminalle ja pienille viljaerille hankittiin neljä elementtisiiloa, ja Mepun valmistama viljan lajittelija odottaa asentamista paikan päällä.

Itärajan tuntumassa Parikkalan kunnassa sijaitsevan Heikkilän tilan sukupolvenvaihdos toteutui vuoden 2013 alussa. Nyt 31-vuotias Antti Saikkonen otti vetovastuun vanhemmiltaan Päivi ja Matti Saikkoselta. Vanhempien avustuksella tilan maidontuotanto ja lihakarjan kasvatus jatkuivat vaihdoksesta vielä vuoden verran. 

Mepun myyntiedustaja Marko Känkänen (vas), Antti Saikkonen ja Savonlinnan K-maatalouden Parikkalan alueen asiakasvastaava Mika-Pekka Tiainen. 
 

Tuotantosuunta muuttui vuonna 2014, navetan eläin­tilat jäivät tyhjiksi, mutta säilörehun laakasiiloon rakennettiin viljan kuivaus- ja varastotilat.

Antti Saikkonen käy säännöllisessä kolmivuoro­työssä naapurikunnassa Simpeleellä sijaitsevassa kartonkitehtaassa. Ammattikoulussa hän suoritti paperiteollisuuslinjan ja lisäksi ennen sukupolvenvaihdosta viljelijätutkinnon Kiteen maatalousoppilaitoksessa. 

Äskettäin hankitut ostopellot ja vuokramaat mukaan lukien peltoa on käytettävissä noin 80 hehtaaria. Lähes kivettömät maat ovat entistä järven pohjaa ja maalaji hyväkasvuista hietamoreenia. 

Viljan kaatoaltaaseen mahtuu kuivurin koneistollinen viljaa.
 

– Viljan viljely sopii hyvin yhteen vuorotyön kanssa, eikä karjatalouden jatkamiseen ollut myös­kään riittävää kiinnostusta, Antti myöntää. 

Viime kesänä pelloilla kasvoi kauraa ja vehnää yhteensä 70 hehtaaria. 

Noin kymmenen hehtaarin kumina-alan Antti sanoo jatkossa kaksinkertaistavansa. Kumina tasoittaa hänen mielestään sopivasti työhuippuja. Yhdellä kyl­völlä kasvi tuottaa kahdesta kolmeen satokautta, kylvöt tehdään keväällä viljojen jälkeen, eikä korjuu satu viljojen kanssa samaan aikaan. Maataloustöitä varten tilalla on kaksi traktoria ja ajanmukainen kylvökone, puimuri ja lautasmuokkain hankittiin aikanaan kimppakoneena naapurin kanssa.

 

Vaunukuivuri laakasiiloon

Tyhjäksi jäänyt laakasiilo muuntui kätevästi uuteen käyttöön. Osittain maahan kaivetusta betonirakenteisesta siilosta poistettiin väliseinät ja lattia tasoitettiin, seinä ja katto koottiin metallirakenteisista elementeistä. 

Ohjauskeskus. Kuvassa näkyvä pienempi vaalea rasia on lisävarusteena toimitettava GSM-hälytyslaite. 

Rakennuksen sisälle asennettiin Mepu M 205k -vaunukuivuri, jonka viljatilavuus on 18,5 kuutiometriä ja lisäksi 3,45 kuutiometrin kokoinen viljatilan korotus. 

Pienten viljaerien ja kuminan varastointia varten hallin sisälle hankittiin neljä kanttisiiloa. Laajennusten varalle siilojen kulmissa on jatkolehdet, joihin voi kiin­nittää myöhemmin tarvittaessa hankittavat lisäsiilot.  

Vehnää ja kauraa varten hallin ulkopuolelle pystytettiin kaksi Twister HB19-6A -siiloa, joiden molempien tilavuus on 190 kuutiometriä. 

Rakennus sijoittuu loivaan rinteeseen ja kuivurin täyttö tapahtuu kätevästi ylärinteen puolelta. Kuivurin ja siilojen välillä vilja siirretään kolmella halkaisijaltaan kahdeksan tuuman Wheatheart-ruuvikuljettimella. Vaunukuivurissa on Skandian suoravetokuppielevaattori. 

Siilojen vierellä odottaa vielä Mepun Major 2000 -lajittelija, joka asennetaan paikalleen kevään kuluessa. 

 

Sisätiloihin asennettavan kuivurin savuhormi paloeristetään koko matkaltaan.
 

Toimiva kokonaisuus

– Vaunukuivuri sopi kätevästi entisen säilörehusiilon mittoihin. Hinta jäi ehkä jonkin verran alle vastaavasta pakettikuivaamosta, Antti Saikkonen perustelee. 

Ratkaisevaa olivat hänen mielestään kuitenkin laitteista saadut asiantuntijakommentit ja kuivureihin tutustuminen kahdella tilalla.  

Twister-siilot taas muodostavat oman toimivan kokonaisuutensa rakennuksen sivulle. Siilot tyhjenevät hyvin 40 asteen kulmassa olevan teräskartiopohjan ansiosta. 

– Tyhjennykseen ei lapiotöitä tarvita, Antti kiittelee. 

Tarvikkeet toimitettiin aikataulun mukaan ja kuivurin ja siilojen asennus sujui vaivattomasti omana työnä. Käyttöönotossa avusti Mepun myyntiedustaja Marko Känkänen

– Tuotantosuunnan muutoksesta aiheutuneet suurimmat investoinnit on nyt tehty, Antti Saikkonen sanoo. 

Jatkossa suurimmat menoerät tulevat vuosittaisista tarvikehankinnoista. Lähin K-maatalouden toimipiste sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Savonlinnassa.  

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita