Valoa pimeään pihaan

02.11.2016 // Tuomas Lehtonen

Elämä maatalon pihalla ei pääty pimeän tuloon. Tarkoituksenmukaisella valaistuksella varmistetaan piha-alueen turvallisuus, viihtyisyys ja töiden sujuminen.

Pihapiirin ja talouskeskuksen valaistusta uudistettaessa kannattaa miettiä tarkkaan pihankäyttöön ja valaistukseen liittyvät tarpeet. Myös mahdollisuudet tulevaisuudessa muunnella valaistusta pitäisi ottaa huomioon. Turvallisuuden ja työtehon kannalta on tärkeää, että yleisvalaistus on riittävä ja kulkureitit, oviaukot sekä työskentelyalueet saadaan riittävän hyvin valaistuiksi.

Suunnitteluvaiheessa osaava arkkitehti, valaistussuunnittelija tai sähkösuunnittelija on korvaamaton apu. Hänen työpanoksellaan ulkovalaistuksesta saadaan toimiva, energiatehokas ja hallittu ­kokonaisuus, joka tuo pihaan ­arvokkuutta ja tunnelmaa.

Sähköasennustyöt on jätettävä aina alan ammattilaiselle. Sähkö­urakoitsija on hyvä ottaa ­mu­kaan heti projektin alkuvaiheessa. Hän pystyy arvioimaan, millaisia sähkö­asennuksia tarvitaan ja ­pitääkö sulakkeita uusia tai vikavirtasuojakytkimiä asentaa.

Seinän vierustoilla, oviaukoissa ja rakennusten portaikoissa seinävalaisin on useimmiten luontevin vaihtoehto. Pihan keskialueiden yleisvalaistus hoituu puolestaan pylväsvalaisimilla. Ne kannattaa varustaa valojen lisäksi pisto­rasioilla.

Valaisimien sijoittelua pohdittaessa tulee huomioida sähkökaapelien reititykset, työkoneiden ja ajoneuvojen esteetön kulku sekä valojen häikäisemättömyys. Jos käytetään maakaapeleita, ne tulee kaivaa 0,5–0,7 metrin syvyyteen ja merkitä kirkkaalla muovinauhalla.

Ledit sopivat myös ulkokäyttöön

Pihavalaistuksen ohjaukseen kannattaa hyödyntää valokatkaisinten ohella liiketunnistimia sekä kello- ja hämäräkytkimiä. Niiden avulla tehostetaan valaistuksen käyttöä ja parantaa pihan turvallisuutta.

Valaisinten tyyppi, valoteho ja asennuskorkeus vaikuttavat valaisinten määrään. Esimerkiksi 3–5 metrin korkuisia puistovalaisimia tarvitaan 8–12 metrin välein. Kun käytetään 5–8 metrin korkuisia katu­valotyyppisiä valaisimia, valai­sinten keskinäistä etäisyyttä voidaan pidentää 15–20 metriin.

Pihalla käytettävien valaisimien ja lamppujen tulee soveltua ulkokäyttöön. Niiden on oltava vesi- ja pölytiiviitä sekä korroosion- ja pakkasenkestäviä. Hankintahintaa tärkeämpää on kiinnittää huomiota valaisinten energiatehokkuuteen, kestävyyteen, varaosien saatavuuteen sekä helppohoitoisuuteen ja -käyttöisyyteen.

Led-lamppujen hinnat ovat laskeneet merkittäväsi viime vuosina ja niiden käyttö onkin lisääntynyt myös ulkovalaistuksessa. Led-lamput ovat hankintahinnaltaan vielä hieman muita lamppuja kalliimpia, mutta maksavat itsensä takaisin energiatehokkuutensa, pitkäikäisyytensä ja varmatoimisuutensa ansiosta. Ledit myös syttyvät nopeasti, joten ne toimivat hyvin liiketunnistinten kanssa.

Selkeän muotokielen omaava Cello Artist ­II -seinävalaisin sopii niin pää- kuin piharakennustenkin ulkoseinään. Runko mustaksi tai valkoiseksi maalattua metal­lia. Lasikupu. Valonlähteen teho enintään 60 W. E27-kanta. Mitat: 400 x 280 mm. Kotelointiluokka IP23. Suositushinta: 32,95 €, Rautia.

Liiketunnistimella varustettu Led Energie -valonheitin syttyy nopeasti, tarjoaa suuren valotehon (50 W) ja hajauttaa valon laajalle alueelle. Ihanteellinen vaihtoehto navettojen ja kone­hallien edustalle. Kuluttaa 80 % vähemmän energiaa kuin perinteiset lamput. Ruiskuvalettu alumiinirunko, pistotulppa, säädettävä kiinnikepanta ja kotelointiluokka IP43. Valovirta 4 520 lm ja värilämpötila 4 500 K. Energialuokka A. Mitat: 285 x 235 x 135 mm. Suositushinta 74,90 €, Rautia.

Suurempaan valotarpeeseen 100-wattinen Led Energie -valonheitin infrapunaliiketunnistimella. Havaintoalue, päällä oloaika ja reagoinnin valoisuustaso on säädettävissä tunnistimen ohjaimista. 0,8 m liitäntäjohto ja IP44 SUKO -pistotulppa, säädettävä asennussanka, kotelointiluokka IP43. Valovirta 8 500 lm ja väri­lämpötila 4 500 K. Energialuokka A. Mitat: 285 x 235 x 135 mm. Suositushinta 169 €, Rautia.

Cello Tone II -seinävalaisin luo talon julkisivuun pelkistetyn tyylikkään ilmeen. Valaisinrunko mustaksi maalattua terästä. E27-kanta, lampun maksimiteho 15 W. Kotelointiluokka IP44. Väri musta. Valonlähde on hankittava erikseen. Takuu 2 vuotta. Cello Tone II -valaisinsarjassa saatavana myös pylväsmalli. Suositushinta ­
46,95 €, Rautia.

Cello Solo II -pylväsvalaisin tuo kartanomaista tyyliä päärakennuksen pihapiiriin. Runko valkoiseksi tai mustaksi maalattua alumiinia, lasi­kupu. Lampun maksimiteho 60 W, E27-kanta. Korkeus 1 400 mm. ­Takuu 2 vuotta. Saatavana myös Cello Solo II -seinävalaisimia. Suositushinta 42,95 €, Rautia.

 

Lähteet:

Rautakesko/Jukka Honkanen

S. Alasuutari & E. Eskola. 2013. ­Maatilan rakennusopas. Maatalousyrittäjien eläkelaitos ja TTS Työtehoseura.

TTS:n tiedote Maataloustyö ja tuottavuus 5/2011 (632). Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi? TTS Työtehoseura.

TTS:n tiedote Maataloustyö ja tuottavuus 2/2011 (629). Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla. TTS Työtehoseura.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita