Välineet pihanurmen hoitoon

28.03.2016 // Tuomas Lehtonen

Lumien sulaessa on aika kohdista katse pihaan ja sen vaatimiin keväisiin kunnostustöihin. Puhdikkaita koneita käyttämällä lihasvoimaa jää varastoon ja hikipisarat voi vuodattaa aurinkotuolissa. 

Pihojen kingejä ovat edelleen polttomoottorikoneet. Akkuteknologian kehityksen myötä akkukäyttöisistä koneista on kuitenkin tullut niille kelpo haastajia. Rautakeskon tuotepäällikön Mikko Tiesalon on helppo summata akkukäyttöisten laitteiden plussat.

– Akkukäyttöiset koneet ovat helppokäyttöisiä, äänettömiä, tärinättömiä ja kevyitä. Niihin ei tarvitse ostaa bensaa, eikä öljynvaihtokaan ole tarpeen. Laitteina ne ovatkin lähes huoltovapaita, Tiesalo kertoo.

Polttomoottorilla toimivien puutarhakoneiden eduksi Tiesalo mainitsee hinnan. Erityisesti suuritehoisilla akuilla varustetut koneet ovat vielä hinnakkaita. Jos kone toimii bensalla, Tiesalo kehottaa täyttämään tankin pienkonebensiinillä.

– Pienkonebensiini aiheuttaa koneisiin vähemmän käyntihäiriöitä, pakokaasut ovat puhtaammat ja haju tavallista bensiiniä miedompi. Pienkonebensiiniä voi jättää talveksikin huoletta koneen tankkiin.

 

Ruohonleikkuri ykkönen

Lähes jokaisella pihalla on jonkinlainen nurmialue. Siksi ei olekaan ihme, että Tiesalo mainitsee kevään kovimmiksi myyntihiteiksi ruohonleikkurit. Useimmiten ruohon niittämiseen hankitaan työnnettävä polttomoottorileikkuri. Viime vuosina myös akkukäyttöisten leikkureiden kysyntä on ollut voimakkaassa kasvussa. Akkujen kasvaneen tehon ansiosta leikkuutulos on hyvä ja muovirunkoiset leikkurit ovat keveitä käsitellä. Tiesalo suosittelee akkukäyttöisiä malleja pienille pihoille.

– Bioleikkaavat leikkurimallit ovat suosittuja. Niiden toiminta perustuu ruohon pyörteilyyn leikkuutilassa. Ruoho pyörii leikkurissa, jolloin terä silppuaa ne moneen kertaan. Hienoa ruohosilppua ei tarvitse kerätä pois vaan sen voi jättää maata lannoittamaan. 

Suuremmille pihoille puutarhatraktori on oiva valinta. Puutarhatraktorit ovat edelleen myydyimpiä malleja, mutta viime vuosina etuleikkurit ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Kun leikkuulaite on edessä, leikattavan alueen näkee tarkasti. Kääntösädekin on pienempi kuin laitteissa, joissa leikkuri on sijoitettu koneen keskiosaan. Tällöin esimerkiksi puiden ympäri pujottelu on helpompaa, Tiesalo sanoo.

Puutarhatrimmerit on toinen kysytty tuoteryhmä. Akkukäyttöiset laitteet ovat korvanneet lähes kokonaan sähkökäyttöiset mallit, mutta polttomoottorikäyttöiset trimmerit ovat pitäneet pintansa. Niiden leikkuuala on akkutrimmereitä suurempi ja ne kykenevät kaatamaan myös hieman paksumpia korsia ja oksia.

 

Nurmikon ilmaajat kiinnostavat

Tiesalon mukaan suomalaiset ovat innostuneet hankkimaan pihan- ja puutarhanhoitoon soveltuvia erikoiskoneita. Uusi trendi vihjaa suomalaisten kasvaneesta kiinnostuksesta puutarhanhoitoon. Pihaan halutaan nyt panostaa. Kuluttajien kiinnostusta herättävät erityisesti akkukäyttöiset pensasleikkurit ja nurmikon ilmaajat. 

– Sähkökäyttöinen nurmikon ilmaaja poistaa sammaleen ja parantaa nurmikon kasvua. Se on kuin ruohonleikkuri, jossa on piikit pohjassa. Piikit repivät sammalta ja parantavat nurmikon hapen saantia tehden maahan ilmausreikiä. Monet ovat yllättyneet laitteen tehosta.  

 

 

Vaihtoehtoja nurmikon hoitoon

Makita PLM4817 on malliesimerkki laadukkaasta polttomoottorikäyttöisestä ruohonleikkurista. Jämäkkä peltirunko ja vääntävä Briggs&Stratton-moottori. Toimii bioleikkaavana tai sivulle heittävänä, leikkuuleveys 48 cm. Sopii isollekin pihalle. Keskitetty leikkuukorkeuden säätö, viisi korkeutta. Paino 24,3 kg. 299 e. 
 
Akkukäyttöisellä Ryobi RLM18X40H240 36 -leikkurilla nurmikon siistiminen on lastenleikkiä. Hiljainen, kevytkäyttöinen ja päästötön akkuruohonleikkuri toimii kahdella 18 voltin Li-ion akulla (yht. 36 V). Leikkuuleveys 40 cm. Keräävä tai bioleikkaava. Leikkaa jopa 600 m² yhdellä latauksella. Ergonominen työntöaisa. 449 e.
 
McCulloch M125-97T Powerdrive -ajoleikkurilla työstät suurenkin nurmialueen pikavauhtia siistiksi. Sivullepuhaltavan puutarhatraktorin leikkuuleveys on 97 cm. Uuden 30 prosenttia nopeamman Powerdrive CVT-voimansiirron ansiosta McCullochia on helppo ja mukava ajaa. Poljinkäyttöinen portaaton nopeudensäätö ja automaattijarru. AirCut -leikkuulaite takaa hyvän leikkuujäljen ja toiminnan lisälaitekerääjän kanssa. Kaksoisolkanivelet ohjauksessa pitävät ohjauksen jämäkkänä ja yhdessä tukevan rungon kanssa takaavat pitkän käyttöiän. Briggs&Stratton PowerBuilt 3125 -moottori. 1 795 e.
 
Kevyellä Bosch ART 23-18 LI -akkutrimmerillä viimeistelet ahtaimmatkin paikat. 18 voltin trimmeri tehokkaalla 2,5 Ah:n akulla. Erittäin kestävä Durablade-muoviterä kestää iskut esimerkiksi kiviin. Hyvät säätöominaisuudet. 2,5 Ah:n akku ja laturi. Leikkuuleveys 23 cm. 149 e.
 
Neste Oil 4-T -pienkonebensiini nelitahtimoottoreille. Puhtaammat pakokaasut, pienempi haihtuvuus ja hyvä säilyvyys sekä vähäisemmät käynti- ja käynnistysongelmat puhuvat pienkonebensiinin käytön puolesta. Saatavissa oma bensiini myös kaksitahtikoneille. 5 litran kanisteri. 16,95 e.
 
Bosch AVR 1100 -nurmikon ilmaajalla takaat nurmikkosi kasvun ja hyvinvoinnin. Tehokas -
1 100 W Powerdrive-moottori ja ”Jet-Collect” -keräysjärjestelmä poistavat sammaleen ja nurmiohuovan nopeasti ja perusteellisesti. Suuri 50 litran keräyssäiliö. 209 e.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita