Uutuus rikkakasvien torjuntaan

02.11.2016 // Aki Niemelä

Iso-Hulmin tilalla kokeiltiin menneellä kasvukaudella uutta Dow AgroSciencen kehittämää Zypar rikkakasvien torjunta-ainetta hyvällä menestyksellä. Koelohkon runsas pihatähtimökasvusto saatiin tehokkaasti torjuttua uutta Arylex-tehoainetta sisältävällä torjunta-aineella.

Isoa kasvinviljelytilaa Loimaalla viljelee Kalle Vanha-Perttula. Tilan 250 hehtaarin peltoalalla viljellään kevätvehnää, mallasohraa, kauraa ja rypsiä. Rikkakasveista tilan pelloilla viihtyvät erityisesti pihatähtimö sekä matara. Eniten päänvaivaa aiheuttaa viljelijälle pihatähtimön torjunta, koska siihen eivät enää pienannosaineet ­tehoa.
 

 

Yllä kuva Vanha-Perttulan vehnälohkolta Zyparilla ruiskutetulta alueelta. Alla kuva lohkolle jätetystä käsittelemättömästä ruudusta, jossa pihatähtimö kasvaa vahvana mattona vehnän seassa.

Uusi tehoaine

Zypar on Dow AgroSciencen kehittämä kahta teho­ainetta sisältävä nestemäinen rikkakasvien torjunta-aine. Siinä on Primuksesta tutun florasulaamin ­lisäksi täysin uutta Arylex-tehoainetta.

Arylex on ainutlaatuinen tehoaine synteettisten auksiinien tehoaineryhmässä, sillä se toimii erinomaisesti jo alhaisissa lämpötiloissa ja vaihtelevissa kosteus­olosuhteissa. Lämpötila ei vaikuta Zyparin ­tehoon, ja se voidaan ruiskuttaa jo +2 °C:ssa, kunhan rikat ovat hyvässä kasvussa.

Zyparin käyttö on erittäin joustavaa, sillä se ei ­rajoita seuraavan viljelykasvin valintaa. Käyttö­aika tulee olemaan myös erittäin laaja, aina kasvu­asteelle BBCH 45 asti, jolloin lippulehden tuppi alkaa turvota.

Pihatähtimö oli jo itänyt tasaiseksi matoksi loimaalaisella pellolla 18.5. Kuvan alueelle ruiskutettiin myöhemmin uutta Zypar rikkakasvien torjunta-ainetta.

Heinäkuun alussa ero oli selkeästi nähtävissä ruiskutusjäljessä käsittelemättömän ja käsitellyn välillä. Kuvan alaosassa on Zyparilla käsitelty ja yläosassa käsittelemättä jätetty osuus.

 

Toimii tankkiseoksessa

Vanha-Perttula ruiskutti torjunta-ainetta vehnälohkolle, 5,3 hehtaarin alalle, heti kesäkuun alussa käyttö­määrällä 0,75 l/ha ja vesimäärällä 190 l/ha. Tankki­seoksessa olivat Zyparin lisäksi klormekvattikloridi -korrensääde, YaraVita Mancozin ja YaraVita Mantrac Pro.

Tankkiseosmahdollisuudet ovatkin erittäin laa­jat. Aineella on hyvä sekoitettavuus useiden muiden rikka­kasviaineiden, tauti- ja tuholaisaineiden sekä ­kasvunsääteiden ja hivenravinteiden kanssa.

– Tuotetta oli helppo käyttää, se sekoittui hyvin eikä vaahdonnut ollenkaan, Kalle Vanha-Perttula ­kertoo.

Ruiskutettaessa rikat olivat hyvässä kasvussa, piha­tähtimö oli noin viisisenttistä ja sitä kasvoi lohkolla ­tasaisena mattona. Lisäksi lohkolla oli mataraa sekä pillikettä.

– Pihatähtimöä torjuttaessa on tärkeää, ettei se pääse kasvamaan liian isoksi. Ison pihatähtimön torjunta on haastavaa siihen hyvin tehoavillakin aineilla, kertoo Päivi Peltovuori Dow AgroSciencelta.

Zyparin teho Vanha-Perttulan pellolla olleisiin rikkoihin oli erinomainen. Tehoa käytiin tarkastelemassa lohkolla 18.7., jolloin ruiskutuksesta oli ­kulunut noin kuusi viikkoa. Pihatähtimömatto oli hävinnyt, eikä mataraa ja pillikettäkään löytynyt käsi­tellyltä alueelta.

– Zypar oli nopeavaikutteinen ja erittäin tehokas aine. Se tehosi erinomaisesti kaikkiin rikkoihin, joihin sen ­pitikin, ja olen todella tyytyväinen tuotteen lopulliseen tehoon, kertoo Vanha-Perttula.

 

Markkinoille kevääksi 2017

Suomessa Zyparin odotetaan saavan rekisteröinnin talven aikana, joten ensi kesänä viljelijöillä on käytössään uusi, tehokas vaihtoehto rikkakasvien torjuntaan. Kuten Vanha-Perttulankin pellolla havaittiin, Zypar on erinomainen valinta pienannosaineresistenssin ­ehkäisyyn sekä jo syntyneiden kestävien rikka­kasvikantojen torjuntaan.

Zypar

Nopea ja luotettava teho rikkakasveihin myös vaihtelevissa sääoloissa.

Sisältää täysin uutta Arylex-tehoainetta.

Laajatehoinen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan, muun muassa matara, pihatähtimö, savikka, pillike, saunakukka, punapeippi ja lutukka.

Ohralle, vehnälle, rukiille ja ruisvehnälle.

Lehtivaikutteinen, teho näkyy pian käsittelyn jälkeen.

Käyttöaika kasvuasteelle BBCH 45.

Toimii alhaisissakin lämpötiloissa, ­
+2 C-asteesta alkaen.

Ei jälkikasvirajoituksia.

Ympäristöprofiililtaan erinomainen.

Odottaa rekisteröintiä.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita