Tuhka­­lannoite elvyttää puuston kasvuun

02.11.2016 // Päivi Mäki

Metsän ravinnetilan korjaavan lannoituksen voi tehdä myös itse. Tuhkalannoitus lisää puuston kasvua vuosikymmenten ajan. Suurempi puusato antaa hyvän lisätilin.

Pielavedellä vapaa-aikanaan metsätöitä tekevä Seppo Niskanen levitti viime kevättalvena puolukkatyypin suomännikköön 25 tonnia Ecolan PK3000 -lannoitetta maataloustraktorilla ja keski­pakolevittimellä. Harvoina latvuksina ja neulasten keltaisuutena näkynyt ravinnepuutos korjaantuu fosforilla ja kaliumilla vahvistetulla tuhkalannoitteella. Metsäkeskuksella palkkatöissä olevan Niskasen mukaan urakka oli varsin myönteinen kokemus.

– Kohde oli seitsemän hehtaarin yhtenäinen alue varttunutta ja osin nuorta kasvatusmetsää, joka on hiljattain harvennettu ja kunnostusojitettu. Traktori kulki ketterästi nuoskalumessa ja rakeinen tuhkalannoite tuli hyvin läpi levittimestä. Levittävän ja lastaavan traktorin ketjulla työaikaa kului keski­määrin kaksi tuntia hehtaarille.

Niskanen painottaa, että työ kannattaa valmistella hyvin ennakkoon.

– Kiitos hyvän penkkatien ja kääntymispaikan rekka sai tuotua suursäkit lähelle kohdetta. Ilmakuvasta näki suosarat, ja sen avulla sai laskettua, montako säkkiä kullekin saralle tulee levittää. Kirjanpitoa on hyvä pitää, jotta lannoitetta ­tulee oikea määrä tasaisesti.

Puolukkatyypin suomännikköön levitettiin tuhkalannoitetta kevättalvella. Metsän voi lannoittaa maataloustraktorilla ja keskipakoislevittimellä.

 

Lisäkasvua kymmeniksi vuosiksi

Odotettavissa on, että jo parin vuoden kuluttua Niskanen voi havaita ravinnetilan korjaantuneen metsässään. Eikä tuhkalannoitteen vaikutus jää siihen, vaan se vaikuttaa kymmeniä vuosia puuston kasvuun. Hitaasti liukenevan tuhkalannoitteen luontaisesti sisältämä kalkki kiihdyttää maaperän mikrobitoimintaa, jolloin turvemaan sisältämä typpi vapautuu entistä paremmin puuston käyttöön.

Tuloksena on, että lannoitus lisää puiden kasvua jopa 80 kuutiometriä 15–25 vuoden aikana. Samalla se parantaa puun laatua. Näin metsänomistaja saa mukavan 4 000 euron lisätienestin lannoitettua metsähehtaaria kohti.

Tuhkapohjaisia lannoitteita voidaan levittää ympäri vuoden. Niskasen kokemusten mukaan levitys omalla kalustolla on erittäin hyvä vaihtoehto innokkaille omatoimisille metsän­omistajille. Lannoitusta tarjoavat myös useat metsäpalvelujen tuottajat sekä lento- että maalevityksenä.

 

Kuusikoissa boori ratkaisee

Boorin puutos kurittaa etenkin viljavien maiden kuusikoita, metsitettyjä peltoja sekä turvemaita. Ongelmasta kertovat haaroittuneet ja pensastuneet puiden latvat. Oireita ei kannata jäädä odottamaan, vaan vanhoilla kaskimailla, laitumilla tai pelloilla boorilannoitus kannattaakin tehdä jo metsää uudistettaessa. Hoitamattomana ravinnehäiriö leikkaa puukauppatuloja tuhansia euroja joka hehtaarilla.

Boorilannoite tehostaa myös puiden kykyä käyttää maaperän typpeä kasvuunsa. Kun ravinnetila on korjattu, puut kasvavat terveinä ja saadaan entistä nopeammin ja laadukkaampaa puuta. Suurin osa tuhkapohjaisen Ecolan B300 -lannoitteen sisältämästä boorista liukenee hitaasti ensimmäisten kahden vuoden aikana. Näin lannoite ehtii korjata puutosoireet keväällä ja alkukesästä tehdyissä lannoituksissa jo saman kasvukauden aikana.

Rakeisen boorin lannoitus onnistuu traktorin tai mönkijän perään asennetulla levittimellä, mutta myös käsin perinteisesti vakan ja äyskärin avulla. Lannoitetta on saatavilla 700 kilon suursäkeissä ja 30 kilon pikkusäkeissä.

Ravinnepuutos

Ravinnepuutokset näkyvät puiden ulkoisina oireina. ­Ravinnetilan voi varmistaa neulasanalyysilla. Neulasnäytteet tulee kerätä marras−maaliskuun aikana.

Ecolan® PK3000 ja Ecolan® B300 tuhkalannoitteet saat K-maataloudesta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita