Takoilta odotetaan energiatehokkuutta

25.01.2016 // Tuomas Lehtonen

Koteihin toivotaan nyt kompakteja ja energiatehokkaita tulisijoja. Samalla takkojen ulkonäkö on noussut entistä merkittävämmäksi valintakriteeriksi. 

Jos kotona iskee takkakuume, vaihtoehdoista ei ole ainakaan puutetta. Rautakeskon tavararyhmäpäällikön Vesa Saarenheimon mukaan tulisijoissa riittää valinnanvaraa niin koon, muodon, värien kuin pintamateriaalienkin osalta. Varaavan tiilitakan voi valita niin tiili-, vuolukivi-, kaakeli- kuin rappauspintaisena. Tarjontaa lisäävät kevyet ja kompaktit, metallivaippaiset, kaminatyyppiset tulisijat. Ne tarjoavat lämpöä nopeasti, mutta ne eivät varaa lämpöä massiivisten tiilitakkojen tapaan.

Tulen loimua halutaan nykyään ihailla mahdollisimman esteettömästi, joten lasisten takkaluukkujen koot ovat kasvamaan päin. 

– Yhden selkeän trendin muodostavat lasisella kulmaluukulla varustetut takkamallit, joista tuli näkyy kahteen suuntaan, Saarenheimo kertoo.

Uusista taloista rakennetaan energiatehokkaita ja aikaisempaa pienempiä. Tämä näkyy myös takkojen kysynnässä; nyt pienemmät, tilaa säästävät ja kevyet mallit tekevät kauppansa. Savuhormiksi valitaan yhä useammin teräksinen malli, joka lähtee suoraan takan päältä. 

– Teräksiset hormit vaativat erittäin huolellisen ja ohjeiden mukaisen asennuksen, jotta niiden paloturvallisuus saadaan riittävän hyväksi, Saarenheimo kertoo.

Lämmitystarpeet ratkaisevat

Ennen takan hankkimista kannattaa miettiä, millaiseen tarpeeseen takkaa ollaan hankkimassa. Esimerkiksi varaava takka antaa lämpöä pitkään, mutta sillä ei saa tupaa nopeasti lämpimäksi.

– Kun mennään viettämään viikonloppua kylmään mökkiin, varaava takka ei ole ainoa ratkaisu. Se luovuttaa keräämänsä lämmön hitaasti ja on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Kiertoilmatakka on parempi vaihtoehto mökin viikonloppukäyttöön, koska se antaa lämmön heti.

Kodin jatkuvaan lämmittämiseen voi valita varaavan takan ohella kiertovesitakan, jossa vesiputkisto kiertää takan vaipan sisällä. Takan lämmittämä vesi voidaan hyödyntää käyttövetenä tai ohjata vesikiertoiseen lattia- tai patterilämmitykseen. Esimerkkinä kiertovesitakasta Saarenheimo mainitsee Tulikiven Green W10 -lämmitysjärjestelmän.

– Olemassa olevan tulisijan energiatehokkuutta voi parantaa arinan vaihdolla. Esimerkiksi Tiileri on kehittänyt lähes kaikkiin tulisijoihin soveltuvan, palamisprosessia tehostavan arinan. Sen avulla samasta klapimäärästä saadaan jopa 10 prosenttia enemmän energiaa, Saarenheimo kertoo.

Energiatehokkuusajattelun myötä leivinuunien ja puuliesien arvostus on lisääntynyt. Tarjolla on kahdenlaisia uunimalleja; toisissa malleissa uuni on sijoitettu samaan tilaan tulisijan kanssa ja toisissa ruuan valmistusta varten on erillinen lämpiöosa. Saarenheimo paljastaa uunien ohella myös muurattujen puuliesien tekevän taas tuloaan. Niissä keittotaso voi olla perinteinen valurautainen tai moderni keraaminen.

Ruoan valmistuessa lämpiää myös koti. Tiilerin Helmi-hella on varustettu keraamisella tasolla ja paistouunilla. 

Käänny ammattilaisen puoleen

Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen muis­tuttaa, että vanhan tulisijan voi vaihtaa uuteen ilman kunnan rakennusvalvonnan lupaa, mutta hormin vaihtoon lupa tarvitaan aina. Ostoksilla kannattaa Jyrkiäis­en mukaan olla tarkkana ja varmistaa, että käytettävä hormi kestää tulisijan kuumat palokaasut.

– Tehdasvalmisteisten tuotteiden osalta kannattaa tarkistaa, että tulisijojen ja hormien CE-merkintään kirjattu suoritustasoilmoitus (DoP) sopivat yhteen. Muuraamalla tehdyn takan ja hormin yhteensopivuuden määrittäminen onkin sitten vaikeampaa, Jyrkiäinen sanoo.

Jyrkiäinen suosittelee jättämään tulisijan ja hormin asennuksen aina asiansa osaaville ammattilaisille, vaikka laki salliikin omatoimisesti tehdyt asennukset. Ammattilaisen tekemänä tulisijan liitoksista tulee varmuudella tiiviit. 

– Pelastuslaitosten vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan merkittävä osa tulipaloista syttyi itse tehdyistä ja -asennetuista laitteista. Ammattilaisenkin asentamien hormiliitäntöjen tiiveys kannattaa vielä varmistaa nuohoojan tekemällä mittauksella tai savukokeella, Jyrkiäinen toteaa. 

Asennusvirheiden ohella tulipaloja aiheuttavat tulisijojen ja hormien huono kunto sekä nokisuus. Jyrkiäinen opastaakin tilaamaan nuohoojan tarkastus- ja nuohouskäynnille kerran vuodessa. Loma-asuntojen osalta kolmen vuoden nuohousväli riittää.

– Tulisija on hyvä puhdistaa myös omatoimisesti kerran kuussa, sillä tulipintojen pitäminen puhtaana parantaa energiatehokkuutta. Nuohouksen onnistumisen kannalta tikkaiden ja katon kulkusiltojen kunto on säännöllisesti tarkastettava. 

Karoliina on moderni tiilitakkauutuus, joka on muurattu käsinlyödystä Loft-sisustustiilestä. Uusi rakenne takaa lämmön tehokkaan hyödyntämisen ja erittäin pitkän lämmönluovutusajan. 

 

Takkasydän avotakkaan vai uusi varaava takka?
Avotakan energiatehokkuutta voidaan parantaa takkasydämellä.
Takkasydän toimii kiertoilmaperiaatteella. Se ei varsinaisesti varaa lämpöä.
Takkasydämen liitos piippuun tulee tehdä tiiviiksi, jotta nuohouksesta syntynyt noki ei laskeudu takkasydämen päälle ja aiheuta palovaaraa.
Takkasydämellä avotakasta saa toimivamman, mutta energiatehokkuuden kannalta paras ratkaisu on rakentaa avotakan tilalle kokonaan uusi varaava tulisija.
Lähde: Juhani Jyrkiäinen, Nuohousalan Keskusliitto ja Vesa Saarenheimo, Rautakesko

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita