Sano Norcar, kun haluat monitoimikoneen maatilallesi

25.01.2016 // Riitta Niskanen

Purmolaiset Kenneth ja Ulf Lindqvist ostivat kotimaisen Norcarin pienkuormaimen. Tositoimissa maatilalla Norcar A72 on vastannut odotuksia juuri niin vahvana ja monipuolisena työkoneena kuin he odottivatkin.

Kenneth Lindqvist hoitaa yhdessä perheensä kanssa Purmossa sukutilaa, joka on erikoistunut maidontuotantoon. Navetassa ja sen ulkopuolella pienkuormaimelle riittää monenlaisia tehtäviä ympäri vuoden. 

Tilalla tuli ajankohtaiksi pienkuormaimen uusiminen reilu vuosi sitten. Isäntä päätti vaihtaa aikaisemmin käyttämänsä merkin suomalaiseen laatutuotteeseen, Norcar A72:een, josta hän teki kaupat K-maatalouden kanssa. 

– Poikani sanoi, että Norcar on paras, hän kertaa.

Kokkolan K-maatalouden konemyyjä Jens Mattbäck vakuutti asiakkaat lopullisesti.

– Norcar A72 on tehokas, mutta kuitenkin ketterä. Koneen rakennekomponentit, kuten esimerkiksi hydrauliikkapumput, ovat laatutavaraa. Saatavilla on runsas valikoima työlaitteita myös Norcarin vuokrauspalvelun kautta, joten asiakkaan ei tarvitse ostaa harvoin käytössä olevia työlaitteita. Kotimaisena valmistajana Norcarin tehdas on lähellä. Jälkihoito ja varaosapalvelu pelaavat, Mattbäck perustelee.

Käytössä joka päivä

Kenneth Lindqvist on vuoden käyttökokemusten jälkeen kaikin puolin tyytyväinen hankintaan. Pienkuormain on tilalla monipuolisessa käytössä päivittäin.

– Kone soveltuu hyvin tilan kaikkiin töihin. Se on toiminut erittäin hyvin. Ainoastaan kauhan hydraulinen lukkotappi meni heti alussa rikki, mutta se uusittiin heti. Nyt tappi on kestänyt, isäntä kertoo. 

Tilan käytännön töissä Kenneth Lindqvist sanoo arvostavansa erityisesti Norcarin kuormaimen nostokorkeutta. Apevaunun täyttö sujuu ongelmitta, samoin raskaiden säilörehutynnyrien nostaminen. Kuormaimella nousevat niin olkipaalit kuin kylvöaikana suursäkeissä olevat siemenet ja lannoitteet. 

– Kone on vahva. Se nostaa helposti 1 500 kilon lavan, hän kiteyttää.

Yksi Norcar A72 pienkuormaimen ostopäätökseen vaikuttanut tekijä Lindqvistillä oli aikaisemmin hankittujen lisälaitteiden soveltuvuus myös Norcarin pienkuormaimeen.  

– Esimerkiksi harjalaite. Meillä on keväällä pihalla paljon hiekkaa. Sitä varten meillä oli hankittuna harjalaite, joka soveltuu nyt tähänkin.

Norcarin pienkuormaimen käyttöönotto tilalla sujui ilman varsinaista käyttöopastusta.

– Arvostan koneen helppokäyttöisyyttä. Minä käytän sitä eniten, mutta kuormaimen käyttäjinä ovat myös poikani, tyttäreni ja veljeni.


Norcarilla maatilan työt hoituvat niin sisällä kuin ulkona.

Kotimaista, kestävää laatua

Oy Norcar Ab tunnetaan alalla pitkään toimineena suomalaisena perheyrityksenä. 

– Asiakkaillemme suomalainen laatutuote on todella merkittävä tekijä hankintapäätöstä tehdessä, sanoo Norcarin myyntipäällikkö Ilkka Tuohiniemi.

Lindenin veljekset perustivat yrityksen vuonna 1979. Yhtiön omistajatkin ovat maatalousyrittäjiä, joiden omilla tiloilla tuotteet ovat päivittäisessä käytössä.

Nykyisin yhtiö on kansainvälisesti toimiva Norcar Group, jolla on kaksi tytäryhtiötä Virossa ja yksi Tanskassa. Tärkeimmät vientimaat ovat Pohjoismaat ja Englanti.

Kasvun myötä konserni on laajentunut kolmelle liiketoiminta-alueelle. Tuotanto keskittyy  pienkuormaajiin, turkistarhojen ruokintatrukkeihin ja teollisuusautomaatioon. 

Konsernin yhtiöistä Oy Norcar Ab valmistaa ainoastaan pienkuormaajia. Kotimarkkinoilla Suomessa on useita ulkolaisia merkkejä, mutta markkinajohtajina on kaksi vahvaa kotimaista valmistajaa. 


Monitoiminen kone on näppärä käyttää.

– Pääkilpailijaamme verrattuna meillä on täysin omanlainen kone. Ulkolaisia valmistajia vastaan paras valttimme on kotimaisuus ja sen tuomat merkittävät kilpailuedut. Lisäksi tällä hetkellä teemme vain ja ainoastaan ammattikäyttöön suunniteltuja kuormaajia. Olemme tässä tosi vahvoja, Tuohiniemi sanoo.

Myyntipäällikön mukaan Norcarin tuotteissa näkyy kotimaisuus hyvänä suunnitteluna ja korkeana laatuna unohtamatta turvallisuutta. 

– Norcar on todella luotettava ja turvallinen kumppani, jonka teräsrunko on vahvin, kestävin ja laadukas. Automaattiset jarrut kytkeytyvät päälle aina, kun kuljettaja poistuu hytistä, jolloin kuormaaja ei tahattomasti liiku kaltevilla tasoilla. Tyytyväiset asiakkaamme ovatkin tuotteidemme parhaat myyjät.  

Pienkuormaajan käyttäjän arkisessa työssä korostuu hyvän työskentelyergonomian merkitys. Kuljettaja hallitsee kaikki työhydrauliikan hallintalaitteet yhdellä otteella. 

– Töitä voi tehdä mukavassa asennossa. Epätasaisella alustalla kulkiessa kuormaajan oskilloivan nivelen ansiosta kulku on pehmeää, josta erityisesti selkävaivaiset asiakkaat antavat paljon positiivista palautetta. 

Kenneth Lindqvist osti koneen poikansa kehotuksesta.
 

Räätälöityjä ratkaisuja

Norcarin pienkuormaajissa on tällä hetkellä kahdeksan perusmallia. Suunnittelu tapahtuu omalla tehtaalla Uusikaarlepyyssä. Samoin prototyyppien valmistus, testaus, kokoonpano ja viimeistely. 

Kuormaimiin on tarjolla yli 60 työlaitetta eri käyttötarkoituksiin. Tilojen erilaisten tarpeiden ja rakennusten mukaan. 

Lopputuloksena on isännän käytössä asianmukaisin työlaittein varustettu vahva työkone, jolla hän pystyy tekemään lähes kaikki tilan työt ympärivuotisesti sisällä rehunjaosta lannan poistamiseen ja ulkona pihojen hoidosta vaikka salaojien kaivamiseen.

– Kun asiakas keksii jonkin pienkuormaajalla tehtävän homman, niin siihen yleensä löytyy jo sopiva työkalu, Tuohiniemi lupaa.

Ulf Lindqvist viihtyy Norcarin ratissa.

Norcar pienkuormaajan työlaitekiinnitys on nimeltään PK-FIN, eli pienkuormaaja Suomi. Tähän kiinnikkeeseen sopivat esimerkiksi myös toisen kotimaisen valmistajan tekemät työlaitteet. Norcarin asiakkaalla on siten hyvä mahdollisuus hyödyntää Suomesta löytyvää erittäin kattavaa työlaitevalikoimaa.

– Meillä on myös markkinoiden huoltoystävällisin pienkuormain. Isäntä voi huoltaa koneen helposti itse. Kaikki rasvanipat ovat näkyvillä ja helposti käytettävissä. Moottoritilaan pääsee ilman työkaluja avaamalla lukitussalvan ja nostamalla konekopan pois. Moottoritila on A-sarjassamme alhaalta auki, jolloin puhdistaminen on erittäin helppoa ja vähentää ulkopuolisen lian aiheuttamaa tulipaloriskiä merkittävästi. 

Norcar pienpyöräkuormaajat maatalousasiakkaille myy K-maatalouden valtakunnallinen työkoneiden myyntiverkosto. K-maataloudesta isäntä voi paitsi ostaa Norcarin pienkuormaimen, myös saada siihen huoltopalveluita ja varaosia. 

 

Norcar A72 pienkuormain
•    Nostokyky, trukkihaarukat 50cm, 1500 kg
•    SAE bruttoteho 37 hv
•    Nostokorkeus 3,3 m
•    Työpaino 1790 kg
•    Ajonopeus 9-20 km/h
•    Kääntösäde renkaan ulkoreunasta 2,41 m
•    Leveys vakiorenkailla 1,30 m    
Vakiovarusteina mm. :
•    Työvalaistus edessä
•    Säädettävä ohjauspyörä
•    Käsikaasu ja kaasupoljin
•    Kuormavaroitusjärjestelmä
•    Sähköisesti ohjattava seisontajarru/turvajärjestelmä
•    Suojakatos, turvavyö, jousitettu istuin
•    Nostopuomin kellunta-asento
•    Teleskooppipuomi, jossa MultiFaster pikaliitin
•    Vetovoiman jako vaihe 1 ja kaksi ajonopeusaluetta
•    Vakaaja
•    Hydrauliliitäntä edessä 1,2 ja takana 1 + vapaa paluu
•    Suurkapasiteettinen hydrauliikka ja hydrauliöljynjäähdytin

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita