Paljon uutta KoneAgriassa

02.11.2016 // Visa Vilkuna

Tämän vuoden KoneAgria-näyttelyssä arvovaltainen raati palkitsi uutuuksia ja nokkelia innovaatiota jakamalla tuotteille yksi, kaksi tai kolme tähteä. Keskon maatalous- ja konekaupan edustamat tuotteet menestyivät kisassa mainiosti.

Menestyminen ei ollut suinkaan sattumaa vaan määrätietoisen työn ­tulosta. K-ryhmä on valinnut edustukseensa sellaisia koneiden ja laitteiden valmistajia, jotka panostavat tuotekehitykseen. Näin maanviljelijöillä ja urakoitsijoilla on käytössään mahdollisimman tuottavat ja luotettavat koneet.

Kimmo Mäkelä esitteli iPadilla toimivaa työkoneen Isobus-hallintaa. Sama tuttu tabletti käy useiden eri Claas-työkoneiden ohjaimeksi.

 

Kolme tähteä saivat Dometal Multiva PushSystem -puskuvaunu ja Elho Side Flow -niittomurskain. Nokka-metsäperävaunun säätöaisa sai kaksi tähteä. Yhden tähden uutuuk­siksi raati arvioi Aimo Korteen konepajan Murska-hinausalustan, Murska ­W-Max 15 CB -murskamyllyn ja taittuvan ruuvikuljettimen, Multivan 16-tonnisen maansiirtovaunun, Hakki Pilke Easy 43:n käyttöliittymän ja ­Potilan Magnum Plus -äkeen.

Multivan puskukärryn saa myös kolmiakselisena.

Turvallista ja palkittua tekniikkaa

Dometalin puskuvaunu on erittäin turvallinen esimerkiksi ­auman päällä kuormaa purettaessa. Puskemalla kärryn purkaminen ­onnistuu myös matalissakin tiloissa. Puskuvaunuun on mahdollista saada isompi lasti tuorerehua, koska kuormaa voidaan tiivistää puskemalla sitä vaunun taka­laitaa vasten.

Uudistunut Black Horse Basic sisältää maltillisesti helppoliukoisia hiilihydraatteja, mikä vähentää herkän suoliston tärkkelys- ja sokerikuormaa. Jeppe on puolestaan tasapainoinen täysrehu aikuisille koirille.

 

Elho Side Flow 3,2 -niittomurskain siirtoruuvilla ja sivupainolla on yksi palkituista. Murskainyksikön vasta­puolella oleva paino tasa­painottaa konetta ja vakauttaa etenemistä. Sivupainon paikalle voidaan haluttaessa asentaa toinen 3,2 m:n niittomurskain­yksikkö, jolloin työleveys kasvaa jopa 9 metriin.

Elho Side Flow 3,2 -niittomurskain siirtoruuvilla ja sivupainolla. Murskainyksikön vastapuolella oleva paino tasapainottaa konetta ja vakauttaa etenemistä.

 

Nokka metsäperävaunun aisaa voidaan säätää ylös tai alas maaston mukaan kantoja ja ojia ylitet­täessä. Ala-asennossa näkyvyys kuormatilaan paranee ja kuormaimen ulottuvuus kasvaa sekä perävaunu ­vakautuu.

Murska W-Max 15 CB -murskamylly täydentää ­W-Max-mallistoa, sijoittuen suosittuun kokoluokkaan 10:n ja 20:n väliin. Murska-hinausalusta mahdollistaa tuubipakkaimen tai purkuelevaattorin kytkemisen ja kuljettamisen samassa alustassa. Murskan purkuruuvi­kuljetin taittuu hydraulisesti kuljetusasentoon ja pienentää kuljetuskorkeutta.

Cemo-tankkauskärryjä on tarjolla niin dieselille, bensiinille kuin Adbluelle. Tilavuudet vaihtelevat 100–60 litran välillä. Kari Pyykkösen mukaan siistit ja turvalliset kärryt herättivät kiinnostusta viljelijöiden ja urakoitsijoiden keskuudessa.

 

Multiva TRM 160 HD -maansiirtovaunu on poikkeuksellisen vankkarakenteinen. Se on suunniteltu urakointiin ja raskaaseen maanajoon. Hakki Pilke Easy 43 -klapikoneen käyttöliittymää hallitaan joy­stickilla. Sahausta ohjataan napin painalluksella. ­Koneen sahaketjussa on automaattikiristys. Potilan Magnum Plus -äkeessä on yhdistetty Master Pro ja ­Maxer -äkeiden parhaat puolet.

Tuloksena on raskaan sarjan äes, jolla saadaan ­tasainen kylvöalusta niin kynnetylle kuin kevytmuokatulle pellolle.

Kotimainen Tuhti WS 180 D3 -dumpperi on päivitetty kantavuudeltaan 16-tonnisesta 18-tonniseksi, muun muassa vetoaisaa vahvistamalla. Vaunu on saatavissa myös ruiskumaalattuna ja KoneAgriassa dumpperi komeilikin keltaisena ­tavanomaisen vihreän värin sijasta.

Uusi 20-paikkainen ruokintakehä säädettävällä tukipuomilla lampaille ja vasikoille on halkaisijaltaan 170 senttiä. Kehän kokonaiskorkeus 120 senttiä.

Tehoa rehustukseen

Kotimainen Mestarin-rehusarja on täydentynyt. Mestarin Vasikka on ykkösrehu vasikoille puolen vuoden ikään saakka. Tuotetta myydään 30 kilon säkeissä, suur­säkeissä ja irtorehuna. Mestarin 29 on runsaasti energiaa ja valkuaista sisältävä viljaton puolitiiviste, joka mahdollistaa taloudellisesti järkevän, runsaan oman viljan käytön. Se sisältää glyserolia, suojattua rasvaa, biotiinia ja runsaasti E-vitamiinia.

DairyPilot on hiivaa ja flavonoideja/polyfenoleja sisältävä erikoisrehu, jonka käytöstä saatiin erinomaisia tuloksia yli 6 000 lehmän aineistolla. Joseran seurantatiloilla maitomäärä kasvoi keskimäärin 1,5 kiloa lehmää kohti päivässä. Huomattavaa on, että ­tiloilla oli ennen DairyPilotia käytössä pelkkä hiivalisä.

Kari Pyykkönen esittelee biohajoavaa, öljytöntä Cobiolube-voiteluainetta, jolle on myönnetty EU:n ympäristömerkki. Cobiolube-tuotesarja on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, jotka ovat vaarattomia sekä ihmiselle että ympäristölle.

Josilac grass -säilöntäaine on yksi saksalaisen Joseran tuotekehityksen helmistä Suomen maatalousmarkkinoille, vakuuttavat Gernot Ströbel ja Tiina Sirkjärvi.

 

Uudella Josilac grassilla säilöö 150 gramman pussillisella 50 tonnia rehua. Tuote sisältää kolmea eri maitohappobakteerikantaa, kun tuttu ja turvallinen Josilac Classic sisältää kaksi. Tarvikepuolellakin oli runsaasti uutta. Eniten kiinnostusta herättivät energiatehokkaat ja erittäin suuren valotehon antavat Led-työvalot.

Raniplastin Harri Furu esitteli Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi tehtyä sinistä käärintäkalvoa.

Kustannustehokkaat koneketjut

Myyntipäällikkö Arto Hukan mukaan Suomessa myydään vuosittain viidestä kymmeneen Claas ­Jaguaria. Suosion syitä on useita, mutta yksi tärkeimmistä lienee se, että Claas valmistaa itse kaikki ajosilppurin varusteet, kuten erilaiset pöydät. Näin laitteiston osat sopivat yhteen ja toimivat varmasti.

Jo 1970-luvulla aloitettu ajosilppureiden valmistus on antanut Claasille mittavasti kokemusta ja näkemystä korkealaatuisten ­koneiden tekemisestä. Lähes poikkeuksetta Jaguarit toimitetaan ­varustettuna kokoviljasäilörehun tekoon tarkoitetulla crackerilla. Viime ­aikoina myös maissipöytä on ­alkanut kiinnostaa suomalaisviljelijöitä, sillä maissi kasvaa Suomessakin.

Oniar 18 T -vaunun kotelopalkkirunko tekee siitä vankkarakenteisen.

 

Claasin traktorit ovat saaneet tukevan jalansijan Suomen markkinoilla. Kysytyimpiä ovat 150–250-hevosvoimaiset 600- ja 800-sarjat. Mutta kaikkia malleja on mennyt suomalaistiloille aina 320-hevosvoimaista Axion 920 -mallia myöten. Asiakas­palautteen mukaan Claasin traktoreiden ­hevosvoimat tuntuvat olevan käytössä kuten vanhaan ­hyvään ­aikaan, kun ne ilmoitettiin netto­tehoina. Käyttäjät ovat myönteisesti yllättyneitä, että työt sujuvat suunniteltua pienemmällä hevosvoimamäärällä.

Claas-traktoreiden Hexashift-vaihteiston pehmeys ja määrätietoisuus antavat mukavan työtuntuman. Erillisjousitettu etuakseli on saanut kiitosta etenkin maantieajossa. Mutta erillisjousitus on taatusti valtti myös keväällä kynnöspeltoa ensimmäistä kertaa äestettäessä. Puimuripuolella Tucano 420 APS monikelakone viidellä kohlimella on osoittautunut kapasiteetiltaan vähintäänkin riittäväksi isompienkin tilojen tarpeisiin.

Nokka metsäperävaunun aisaa voidaan säätää. Ala-asennossa näkyvyys kuormatilaan paranee, kuormaimen ulottuvuus kasvaa ja perävaunu vakautuu.

Hardin uusi tuhannen litran vetoinen kasvinsuojeluruisku on varustettu hydraulisilla puomeilla.

 

Viljelypanokset kehittyvät

Medax Max -kasvunsääde on uusi valmiste. Sen kaksi tehoainetta ­tekevät aineesta erittäin käyttökelpoisen Suomen oloihin. Kaikille viljoille sopiva kasvunsääde vahvistaa korren solukkoa erityisesti tyviosasta. Ainetta voidaan käyttää tankkiseoksena myös hukkakauran torjunta-aineiden kanssa. Öljykasvien kasvitautien torjuntaan on tarjolla kahta tehoainetta sisältävä Efilor-valmiste. Uutta kemiallista valmistustapaa edustava tuote imeytyy ­hyvin kasvustoon. Lisäksi aine on erittäin laajatehoinen ja pitää lidut kiinni liimautuneena pitempään.

Norcarin ketterä 755xc-malli on hieman madaltunut, jotta sillä voisi työskennellä vanhemmissakin rakennuksissa.

 

Rikkakasvien torjunta viljakasvustosta on joustavan helppoa Arylex-tehoainetta sisältävällä Zyparilla. Valmiste on nopea ja sen teho on laaja. Hyvän sateenkeston ja joustavan käyttöajan ansiosta rikkakasvien torjuntatyö on stressitöntä.

Siemenuutuuksina esiteltiin keväälle 2017 saatavat uutuudet. Näitä ovat päätyypin kevätvehnä Licamero ja entsyymimallasohra Brioni sekä kevätrypsi­lajike Birta.

Kaksitahoinen Brioni-entsyymimallasohralajike on osoittautunut selvästi perinteisiä entsyymilajikkeita Saanaa ja Polartopia satoisammaksi ja lujakortisemmaksi. Brionin hehtolitrapaino on korkeampi kuin vanhoilla lajikkeilla.

Potilan Magnum Plus -äkeessä on yhdistetty Master Pro ja Maxer -äkeiden parhaat puolet.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita