Oniar Big Bear – metsätilan ykköskone

16.03.2016 // Hannu Koivisto

Jari Lauhaluoma saa tienestinsä pienen tilan kasvinviljelystä ja 120 metsähehtaarin puunkorjuusta. Oniar Big Bear-metsäkuormain ja metsäperävaunu ovat tuoneet uutta virtaa metsätöihin.

Härkmerellä, Kristiinankaupungin lähistöllä poissulanut lumi on jättänyt jälkeensä jään tien pintaan. Traktorissa pitää olla ketjut, kun kiivetään peilikirkasta mutkaista mäkeä ylös. Siellä täällä tien varressa on puukasoja huolellisesti niputettuina kasoina. Näkee, että tekijä on tehnyt työnsä tarkasti. 

Traktori pysähtyy. Tukijalat taittuvat nopeasti jäisen tien pintaan. Kuormain nostaa koivupöllejä pehmoisin ja nopein liikkein. Osaavien käsien jatkeena kuormaaja on kuin samaa selkäydintä. 

Kuorma on purettu muutamalla kouran puraisulla. Jari Lauhaluoma niputtaa tukijalat kasaan muutamalla edestakaisella liikkeellä. Hän haluaa osoittaa, kuinka nopeasti kaikki toimii.

Puomi taittuu ja tarttuu perävaunun takaosaan. Ja matka jatkuu seuraavalle kasalle.

Harvennukset omatoimisesti

Lauhaluomalle metsien kunto on tärkeää. Hyvä metsänhoito onnistuu vain omatoimisella harvennuksella.  

– 200 ja 300 kiintokuution välillä myynpuuta vuosittain. Osa puusta menee hakkeena muutaman kilometrin päähän kasvihuoneelle, Jari Lauhaluoma kertoo.

Kesän aikana kuivunut hakeranka peitellään syksyn kosteuden saapuessa. Haketus tehdään kimppakoneella talvella. 

Tukkipuut ja päätehakkuut metsäyrittäjä teettää ostajan kalustolla. 

Rahaa ei ole kiinni kalustossa    

Maatalouskalusto on vanhaa ja toimivaa. Puimuri on vuodelta 1982. Uusin traktori on vuodelta 2009. 

– Siihen piti ottaa pieni pankkilaina, mies muistelee. 

Edellinen kuormaaja-vaunupaketti oli palvellut toistakymmentä vuotta konekimppana. Kun kumppani hankki järeämpää puunkorjuukalustoa, metsäkoneen kimppa hajotettiin. 

Lauhaluoma hankki itselleen uuden K-maatalous Rosenbackilta, läheltä Lappväärtistä. Vanhat koneet kävivät vaihdon välineenä yhdessä rahan kanssa. 

 Oniar-paketti (Big Bear kuormain-vaunuyhdistelmä) oli helppo valinta. Lauhaluoma sanoo hinnan olleen niin edullinen, että vaihtoehtoa ei ollut. Kaiken lisäksi työn laatu ja koneen ominaisuudet kelpaavat vaativallekin käyttäjälle. 

Lisää ulottuvuutta ja voimaa

Kuormaimen ulottuvuus parani vanhaan verrattuna 1,5 metriä, 8,6 metriin, ja samalla nostokyky parani. Puomin päästä nosturi nostaa vielä 530 kiloa metsän hedelmiä.

Oniarin yksi vetovoimatekijä on runsaat varusteet. Varsinkin kauhoissa on valikoimaa runsaasti muuhunkin kuin puun korjuuseen. Kuormaimesta voi tehdä yleistyökalun. 

Kuormain voidaan istuttaa perävaunun sijasta myös traktorin tuppisovitteisiin. 

Jari Lauhaluoma kiittelee perävaunun isoja 520/50 -17 -renkaita. 

– Isot renkaat ovat vakaammat ja maastokelpoisemmat.

Vaunun rakenne on selkeä ja järeä. 

– Hydraulisesti taittuvat tukijalat ovat vanhaan verrattuna paljon tukevammat, mikä käytännössä tarkoittaa turvallista nostamista kuormaimen äärirajoilla.

Vetopuomi taittuu myös hydraulisesti. 

– Perävaunun saa kokolailla linkkuun, mikä lisää ulottuvuutta ja työskentelykapasiteettia sekä näkyvyyttä.

Jari Lauhaluoma hankki kuormaimen vakiovarusteena olevalla hydraulisella esiohjausventtiilistöllä. Hän pitää sähköistä esiohjausta häiriöherkempänä. Lisäksi Oniariin on saatavilla muun muassa radio-ohjattu venttiilistö. Vaihtoehtona Oniariin on saatavana myös kuormaimen radio-ohjaus. 

Traktoriin hän vaihtoi tehokkaamman hydraulipumpun. Vanhan 70 litran tuotto nousi 20 litraa, mikä näkyy puomin rivakampina liikkeinä.

Ulottuvuus ja nostokyky riittävät kokopäiväiseen urakointiin.

Työstä ei kannata stressata

Jari Lauhaluoma on tyytyväinen mies, joka ei rutise. Hänen pienimuotoinen maatilanpitonsa tuo leivän pöytään ilman rankkoja investointeja ja stressiä. 

– Kirjanpitäjä sanoi, että sulla menee itse asiassa hyvin, Jari Lauhaluoma naurahtaa.

Moccamaster tiputtaa iltapäiväkahvit. Aamupäivä meni asioidessa, eikä tälle päivälle ole suunnitteilla mitään erikoista. 

Talvet kuluvat metsätöissä liki joka päivä. 120 hehtaarin hoitaminen ja kunnossapito on Härkmeren miehelle työ ja mielenrauhaa tuova harrastus. Miehen varresta näkee myös, että fyysinen työ pitää selkärangan suorana ja askeleen kevyenä. Metsässä ei keitellä nokipannukahvia eikä kuunnella variksien raakuntaa, vaan tehdään töitä. 

Reilu viisikymppien isäntä asuu taloaan yksin, naisystävä asuu omaa taloaan poikansa kanssa. Rumpusetti kamarin nurkassa kielii nuoren musiikkiharrastuksesta.  

Tukevat ja toimivat tukijalat ovat turvallisuustekijä.

Kirveelle olisi töitä

Suomessa on 700 000 metsänomistajaa. Vuotuinen kasvu on noin 100 miljoonaa kuutiometriä. Hakkuurästejä on 700 000 hehtaaria.
 
Jos metsiä hoidettaisiin tehokkaasti, kasvu saattaisi kiihtyä- 150 000 kuutiometriin ja pääoma kasvaisi vuosikorkoa 50 prosenttia. 
 
Suurin kanto kaskessa taitaa olla metsänomistajien ikääntyminen. Niiden, jotka kynnelle kykenevät, kannattaa tehdä metsätöitä. Sille saa aina palkan. 
 
Mitä enemmän metsää hoidetaan, sitä paremmin se tuottaa. Harvennustyö on siinä mielessä tärkeää, että sillä hoidetaan puiden tärkeintä osaa, latvusta. 
 
Jos latvuksen neulasilla ja lehdillä on tilaa tehdä aktiivista rakennustyötä, puu järeytyy. Eihän porkkanakaan kasva, jos sitä on penkissä liian tiheässä. 
 
Raivaussaha ja  moottorisaha ovat edelleen perustyökalut. Puiden siirtäminen on konetyötä. Metsäkuormain-metsäperävaunuyhdistemän hintaa mietittäessä on helppo tehdä johtopäätös, että investointi ei ole iso hyötyyn nähden. Kun siirtotyö tehdään omatoimisesti, työ voidaan tehdä ketterällä ja kevyellä kalustolla metsää vahingoittamatta. 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita