Mutkatonta varastotilaa biopolttoaineelle

27.09.2016 // Raila Aaltonen

Sami Oksanen tykkää tehdä asioita omalla tavallaan. Hänen yrityksensä ruukkusalaatit ja -yrtit kasvavat viljan oljista saatavalla lämmöllä. Olkipaalien varastointiin Oksanen valitsi moneen käyttöön taipuvan kotimaisen Tuhti-hallin.

Virolan puutarhan kasvihuoneissa Kangasalla kasvaa salaatteja ja yrttejä 1,4 hehtaarin alalla. Päivien lyhetessä valot sekä valaisevat että lämmittävät huoneita. Lisälämpö tuotetaan kiinteällä polttoaineella.

Hakelämpö on nykyään tavallinen ratkaisu puutarhayrityksissä, mutta takapalon vaara automatisoiduissa polttolaitteistoissa sai Sami Oksasen empimään siirtymistä kiinteään polttoaineeseen. Kunnes maatalousnäyttelystä löytyi tanskalainen, olkea polttava panos­kattila. Lämpökeskus valmistui vuonna 2010.

Sami Oksanen on tyytyväinen vuosi sitten rakennettuun Tuhti-halliin. Tarpeellinen investointi ja vaivaton toteutus, hän sanoo.

– Kylmimpinä jaksoina poltetaan viisi pesällistä päivässä, kolme paalia kerrallaan. Olki on käytännössä helpoin käsitellä, mutta käytämme lämmöntuotantoon myös rankoja ja lumppipuuta, Sami Oksanen kertoo.

– Lisäksi olkipolttoaineen hinta pysyy tasaisena.

Kasvihuoneiden lisäksi oljella lämpiää myös joukko huoltorakennuksia. Oljet Oksanen ostaa naapuriviljelijältä. Jonkin verran tilalla viljellään viljaa myös itse.


Halli palvelee kiinteän polttoaineen varastona. Olkipaaleja sopii sisään noin vuoden tarve.

 

Korkeaa tilaa edullisesti

Olki on edullinen ja vaivatonkin polttoaine, kunhan sen käsittely on tehty sujuvaksi. Virolan puutarhalla varastotilat on rakennettu aivan lämpökeskuksen viereen. Vuonna 2015 nousi uusi, teräsrunkoinen Tuhti-halli kulmittain ensimmäisen, hiukan niukaksi mitoi­tetun, varastohallin päätyyn nähden. Paalien haku kurottajalla ja pesän täyttö vie viitisen minuuttia.

– Työ ei ole suuri, eikä sitovuuskaan haittaa, kun olemme kuitenkin jatkuvasti paikalla. Tuotteita toimitetaan kaupan keskusvarastoille päivittäin.

Oksanen harmittelee, ettei kunta myöntänyt raken­nuslupaa kyllin isolle varastolle heti aluksi. Vuodessa lämmitykseen käytetään noin 1 200 olkipaalia, ja satei­sina syksyinä kuivaa olkea ei välttämättä saa riittävää määrää. Nyt katon alle sopii kahden vuoden ­varasto polttoainetta.

Päätös uuden hallin rakentamisesta syntyi nopeasti, mutta kilpailuttamista ei silti unohdettu. Oksanen pyysi tarjoukset viideltä toimittajalta ja valitsi kotimaisen Tuhti-hallin.

– Weckmanin Tuhti sopii korkeutensa ansiosta ­hy­vin varastoksi. Lisäksi se on yksinkertainen tehdä ja hinta oli kohdallaan, Oksanen kertaa valintakriteerejä


Rakenne on avoin yläosasta. Katto-orret tehtiin puusta ja peltikaton alle asennettiin aluskate estämään kondensoitumista.
 

Ilma kiertämään

Aiemmin rakennustyöt on tehty pitkälti omin voimin. Nyt rakennuksen perustamistyöt teki sama ulkopuolinen rakennusporukka kuin itse pystytyksen. Oksanen oli tyytyväinen töiden joutumiseen: toimitukset pelasivat sovitusti ja halli valmistui neljässä viikossa.

Sisällä on vapaata korkeutta peräti kahdeksan metriä, ja harjan alle sopii päällekkäin kuusi pyöröpaalia. Metallirunkoisen rakennuksen pituus on 36 ja leveys 14 metriä. Seinät jätettiin yläosastaan metrin korkeudelta auki, jotta ilma kiertää vapaasti.

– Edellinen halli on umpinainen, ja kun olki on vähän kosteaa, se hikoaa varastossa. Se voi myös muodostaa ihmiselle vaarallista hiilidioksidia, jota ei varastoon mennessään haista. Uusi halli on turvallisempi.

Kehien lähes viiden metrin väli antaa aukotukselle paljon mahdollisuuksia. Olkivaraston oviaukot ovat päädyssä ja pihan puoleisella pitkällä ­sivulla. Toinen sivuseinä tehtiin kiinteäksi.

Pressuovet pitävät sateet ja tuiskun ulko­puolella. Niidenkin yläosa on ilman kierron varmistamiseksi verkkoa. Katto-orret tehtiin itse puusta ja peltikaton alle asennettiin aluskate estämään kondensoitumista.

Halli seisoo rinteessä vanhan ladon paikalla, ja ­aivan vierestä kulkee tie pihaan. Perustukset kaivettiin varman päälle kolmen metrin syvyyteen, ja betoni­pilarit lepäävät yhtenäisen anturan varassa. Sorapatjan päällä on asfaltti.

Vanhemman hallin betoniseiniin puuverhoilu tehtiin kunnan rakennusvalvonnan vaatimuksesta. Yhtenäisyyden vuoksi myös uusi halli on verhoiltu puulla, jonka pinta patinoituu säässä perinteisen harmaaksi.

Perustukset kaivettiin varman päälle kolmen metrin syvyyteen, ja betoni­pilarit lepäävät yhtenäisen anturan varassa.

 

 

Virolan puutarha

Virolan tila sijaitsee Kangasalla Tiihalan kylässä, Kyläjärven rannalla. Kasvihuonetuotanto aloitettiin tomaateilla jo vuonna 1930. Ensimmäiset kasvihuoneet lämmitettiin haloilla ja vesi nostettiin järvestä tuulimyllyllä.

Sami Oksasesta tuli yrityksen omistaja vuonna 2010 tehdyssä suku­polvenvaihdoksessa. Puutarhalla tuotetaan erilaisia ruukku­salaatteja ja mausteyrttejä vesiviljelyssä ympäri vuoden. Yritys työllistää 16 ulkopuolista työntekijää. Kaikki tuotteet markkinoidaan omalla merkillä, Oksasen yrtit ja salaatit.

Kasvihuonetuotannossa käytetään uusiutuvaa energiaa. Sähkön tuotantoa varten yritys osti Siuronkosken ja Arrakosken vesivoimalaitokset vuonna 2001. Lämmöntuotannossa siirryttiin biopoltto­aineeseen 2010. Kasvihuoneissa pysyy tasainen lämpö lattian alla ­sijaitsevien kuumavesivaraajien ansiosta. Tietokone ohjaa lämmitystä kussakin huoneessa.

Kasvihuonealaa 1,4 hehtaaria.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita